VALJEVSKA PIVARA – Proizvodnja piva po tradicionalnoj metodi

valjevska pivara metoda

Valjevska pivara je jedna od retkih pivara koja je zadržala tradicionalni postupak proizvodnje, uspostavljen pre čak 160 godina, odnosno njihova celokupna proizvodnja piva se vrši po tradicionalnoj metodi

Bilo da ga volite ili ne sigurno ste bar nekoliko puta u životu uživali u ispijanju hladnog piva. Na svetu postoji mnogo stilova, ali se generalno razlikuje po dve osnovne vrste ale i lager. Ale je starija tehnologija pravljenja piva gde se fermentacija radi na višim temperaturama.

Sa druge strane, lager pivo se proizvodi na nižoj temperaturi, a kvasac je taj koji mu daje posebnu draž prilikom ispijanja. Fermentacija lagera traje duže od fermentacije ale piva. Zbog toga su lager piva po pravilu lakša, bistrija i svetlija.

Upravo je Valjevsko pivo, koje se proizvodi u istoimenoj pivari, pravi predstavnik lagera.

Valjevski lager

Naime, Valjevski lager spada u grupu svetlih piva, a prepoznatljiv je po svom punom ukusu, osvežavajućeg je karaktera, delikatne gorčine, bogate i postojane pene.

Ova pivara je jedna od retkih koja je zadržala tradicionalni postupak proizvodnje, uspostavljen pre čak 160 godina. Deo tajne kvaliteta ovog piva zapravo leži i u jedinstvenom soju kvasca koji potiče iz Bavarske, a čuva se u pivari, i zato ovim  pivima daje specifičan profil koji asocira na sveže pečen hleb.

Dolazak Jozefa Ajhingera, kvalifikovanog pivara iz Bavarske, bio je od presudnog značaja za poboljšanje i proizvodnju kvalitetnog piva.

To ne treba da čudi, jer upravo Ajhinger potiče iz Nemačke koja je začetnik današnje vrste lager piva kakvo se proizvodi i u valjevskoj pivari.

Najpoznatije lager pivo

Naime, do 1842. godine skoro sva leger piva bila su tamnije boje.

A onda je u Plzenu proizveden pilsner-prvi lager svetlije boje. Od tada do sada lager se smatra najpopularnijim pivom na svetu. Ovo pivo pripadalo je bavarskoj pivari Jozefa Grola.  Naime, te 1842. godine ječam je imao nizak sadržaj proteina, a slad su s namerom  izlagali toploti, dok je voda bila meka i bez krečnjaka.

U to vreme, kao ni danas, u Valjevskoj pivari na hemlju se nije štedelo.

Uz sve to uključujući i skladištenje u staklene flaše, pivo je postalo bisto i svetlog izgleda, kakvo ljubitelji piva u to vreme nisu videli.

Zahvaljujući industrijskoj revoluciji lager pivo, kakvo danas poznajemo, stiglo je do velikog broja ljudi, pa je do današnjeg dana ostalo jedno od najpoznatijih i najpopularnijih.

Najpopularnije lager pivo u Srbiji

Kao što je poznato lager pivo je najpopularnije pivo u svetu, pa tako i u Srbiji. Devedeset odsto domaće proizvodnje u Srbiji čine upravo lageri. Sve velike pivare, uključujući i Valjevsku pivaru, u svojoj ponudi isključivo akcenat stavljaju upravo na lager pivima.

Kako se služi Valjevski lager

Zbog neprevrelog ekstrakta Valjevsko lager pivo ima bogatu penu i pun ukus.

Hmelj, koji se dodaje tokom pripreme daje mu izvesnu gorčinu i aromu. Ovo pivo je svetložute boje, koju dobija od izvorske vode i slada. Zapravo, tvrdoća vode, ali i boja slada određuju kakve će boje lager pivo biti.

Valjevsko lager pivo se služi rashlađeno, a idealna bi bilo da se ne hladi na temperturi manjoj od 5 i većoj od 14 stepeni. To da se Valjevski lager servira hladan potiče od davnina kada nije bilo frižidera.

Ovo pivo neophodno je rashlađivati jer mu se na taj način uvećava bistrina, a ono samo dobija finiji ukus.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Promocija piva u praksi

Udruženja pivara Srbije je, po ugledu na svoje članice, najveće srpske pivare, unapredilo svoju poslovnu praksu usvajanjem „Principa promocije piva

Svi na Staropramen i kobaje

Od 8. do 12. maja Tašmajdanski parkbićemesto najbolje gradske zabave i spoj jedinstvenih svetskih kuhinja. U gradskom jezgru prestonice održava

Caffe Restoran Gentlemen

Restoran Gentlemen je ugostiteljski objekat u Novom Sadu u ulici Branka Bajića, ka izlasku na veliki bulevar Evrope.Restoran Gentlemen se

Restoran Nirvana

Restoran Nirvana nalazi se u Subotici, u mirnom delu grada i prepoznatljiv je po letnjoj terasi. Restoran Nirvana otvoren je 1922. godine, a enterijer mu je urađen u klasičnom restoranskom stilu. 

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.