PIVO Nikšićko IPA

nikšićko ipa

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca

Najstarija crnogorska pivara „Trebjesa“ pre dve godine obradovala je mnoge potrošače i ljubitelje drugačijih pivskih stilova novim pivom. Reč je o Nikšićkom IPA pivu, prvom ejl masovnom pivu na našim prostorima.

U Nikšićkom portfoliju do tada su se nalazili samo lageri – kako svetli tako i tamni.

IPA pivo iz Trebjese

Međutim, ovo osveženje je doprinelo tome da sve više konzumenata poseže za IPA pivom.

Inače, ejl piva razlikuju se od lagera prvenstveno po načinu proizvodnje i po upotrebi drugačijeg kvasca, ali i po dodavanju više hmelja. Reč je o pivu koje se dobija gornjim vrenjem i zato ima jači i gorči ukus od odomaćenih lager piva.

IPA je inače skraćenica za India Pale Ale, a reč je zapravo o podstilu ejl piva.

IPA pivo poreklom iz Velike Britanije

IPA pivo su kreirali Britanci u 18. veku, po legendi sasvim slučajno, i od tada do danas IPA stil jedan je od najpopularnijih ejlova širom sveta.

Pivo Nikšićko IPA, iz pivare Trebjesa, pravi se od najfinije kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Ovo pivo je zlatno žute boja i prijatne gorčine.

Takođe ima  i fino zaokruženu i usklađenu aromu, u kojoj dominira slatkoća koja se dobija isključivo iz slada.

Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA poseduje arome tropskog voća, uz nijansu borovih iglica, koja potiče od posebne selekcije nekoliko vrsta hmelja.

Od aroma još se izdvajaju i blage cvetne arome i arome trava. Ovo pivo je blage gorčine, sa kratkom gorkom završnicom.

Dobro se slaže uz tamna mesa, paprikaše, ali i uz sir koji je duže stario. Pivo Nikšićko IPA servira se ne previše rashlađeno.

Pivo Nikšićko IPA dostupno je u svim trgovinskim lancima i mini marketima u Srbiji, kao i u ugostiteljskim objektima.

 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Druga priča

Restoran Druga priča nalazi se na reci Dunav, na samom Zemunskom keju, između restorana Žabar i Keops. Okružen zelenilom i

Restoran Velika Skadarlija

Restoran Velika Skadarlija nalazi se na Skadarliji, čuvene boemske četvrti starog Beograda. Velika Skadarlija je mesto gde se susreću prošlost

BRUT IPA: Penušavo pivo

BRUT IPA: Penušavo pivo

Ukoliko niste ljubitelj šampanjaca ili penušavih vina i obožavate isključivo pivo, trebalo bi da znate da postoji stil koji daje svečarski prizvuk.

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike