INDIA PALE ALE: Između mita i stvarnosti

Na ovaj način je ovaj pivski stil napravio pun krug – od nastanka, preko popularnosti i nestanka, pa do ponovnog procvata

Ako bi pre samo deset godina od konobara tražili IPA pivo, on bi vas sigurno pogledao sa nekim iznenađenim i čudnim pogledom. Činjenica je da su pre desetak godina  real ale piva bila mnogo manje zastupljena. "Živa" piva, odnosno nepasterizovana i nefiltrirana, je nezahvalno  čuvati, odnosno zahtevaju posebne uslove i baš iz tog razloga ona nisu bila popularna, ali ni zastupljena do tehnološke revolucije sa kraja 19. veka. Međutim, krajem 19., a naročito u 20. veku, odnosno u drugoj polovini 20. veka,  sa procvatom kraft industrije, evoluirala je i IPA, te ona danas predstavlja jedan od najpoznatijih, ali najvoljenijih pivskih stilova. No,  da li ste se ikada zapitali kako je nastao ovaj pivski stil? Priča koja će vam pružiti odgovor na ovo pitanje je veoma interesantna, a počinje sredinom 18. veka. Ako niste znali, inicijali IPA, su skraćenica za Indian Pale Ale, i iza toga stoji dobar razlog. Tokom vremena britanskih kolonija, ovaj stil je predstavljao odgovor za problem obezbeđivanja Britanskog carstva pivom na istoku. U Indiji previše visoka temperatura nije podržavala proces proizvodnje piva, te su Britanci morali da osmisle način na koji će im pivo “preživeti” dugačko šestomesečno putovanje. Krajem 18. veka, tačnije 1780. godine londonski pivar, pod imenom Hodgson, ponudio je odgovor za ovaj problem u vidu jakog i zahmeljenog piva koje je nosilo ime October ale. U tadašnje vreme, piva poput October ale, su obično starila-odstojavala poput vina, jer ukoliko bi se konzumirala odmah nakon spravljanja, ukus im nije bio jača strana. Iz tog razloga, britanski vojnici, koji su služili u kolonijama, nisu bili oduševljeni ovim pivom, ali nakon što su ga probali odstojali October ale otkrili su da je njegov ukus svakako mnogo bolji. Ovo je bio prvi prototip IPA stila i s vremenom ovo pivo je postajalo sve svetlije i svežije, te je  kreirano da odgovara klimi u dalekoj Indiji. Hodgsonovo pivo su počele da imitiraju velike pivare, ali tada je ono evoluiralo u nešto slabije, nešto poput klasičnog svetlog piva. Sa pojavom frižidera, IPA je počela da nestaje, to jest sve do početka sedamdesetih godina prošlog veka, kada se sa počecima moderne kraft industrije vratila i IPA. Tako je  ovaj voljeni pivski stil napravio pun krug, od nastanka, preko popularnosti i nestanka, pa do ponovnog procvata.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivske krigle od kamena

Pivske krigle do kamena odnosno poznatije kao „Beer Steins“ (Stein na Nemačkom znači kamen ili kameni rad) su kako i

Kada dodati voće u pivo

Tokom primarne ili sekundarna fermentacija? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim

Završen Beer Fest

Iz Apatinske pivare poručili – Odgovorno konzumirajte alkohol Kroz kampanje Kad pijem, ne vozim i Reciklirajte i Vi, Apatinska pivara

Konoba kod Goce i Renata

Konoba kod Goce i Renata, nalazi se levoj beogradskoj obali Dunava, tik ispod Pančevačkog mosta. Pređite most, pođite pančevačkim putem,

Restoran Ambar

Ambar je prvi moderni, internacionalni lanac restorana Balkanske kuhinje. Na tri lokacije, u Beogradu, Vašingtonu i Klarendonu, Ambar kombinuje tradiciju