INDIA PALE ALE: Između mita i stvarnosti

Na ovaj način je ovaj pivski stil napravio pun krug – od nastanka, preko popularnosti i nestanka, pa do ponovnog procvata

Ako bi pre samo deset godina od konobara tražili IPA pivo, on bi vas sigurno pogledao sa nekim iznenađenim i čudnim pogledom. Činjenica je da su pre desetak godina  real ale piva bila mnogo manje zastupljena. "Živa" piva, odnosno nepasterizovana i nefiltrirana, je nezahvalno  čuvati, odnosno zahtevaju posebne uslove i baš iz tog razloga ona nisu bila popularna, ali ni zastupljena do tehnološke revolucije sa kraja 19. veka. Međutim, krajem 19., a naročito u 20. veku, odnosno u drugoj polovini 20. veka,  sa procvatom kraft industrije, evoluirala je i IPA, te ona danas predstavlja jedan od najpoznatijih, ali najvoljenijih pivskih stilova. No,  da li ste se ikada zapitali kako je nastao ovaj pivski stil? Priča koja će vam pružiti odgovor na ovo pitanje je veoma interesantna, a počinje sredinom 18. veka. Ako niste znali, inicijali IPA, su skraćenica za Indian Pale Ale, i iza toga stoji dobar razlog. Tokom vremena britanskih kolonija, ovaj stil je predstavljao odgovor za problem obezbeđivanja Britanskog carstva pivom na istoku. U Indiji previše visoka temperatura nije podržavala proces proizvodnje piva, te su Britanci morali da osmisle način na koji će im pivo “preživeti” dugačko šestomesečno putovanje. Krajem 18. veka, tačnije 1780. godine londonski pivar, pod imenom Hodgson, ponudio je odgovor za ovaj problem u vidu jakog i zahmeljenog piva koje je nosilo ime October ale. U tadašnje vreme, piva poput October ale, su obično starila-odstojavala poput vina, jer ukoliko bi se konzumirala odmah nakon spravljanja, ukus im nije bio jača strana. Iz tog razloga, britanski vojnici, koji su služili u kolonijama, nisu bili oduševljeni ovim pivom, ali nakon što su ga probali odstojali October ale otkrili su da je njegov ukus svakako mnogo bolji. Ovo je bio prvi prototip IPA stila i s vremenom ovo pivo je postajalo sve svetlije i svežije, te je  kreirano da odgovara klimi u dalekoj Indiji. Hodgsonovo pivo su počele da imitiraju velike pivare, ali tada je ono evoluiralo u nešto slabije, nešto poput klasičnog svetlog piva. Sa pojavom frižidera, IPA je počela da nestaje, to jest sve do početka sedamdesetih godina prošlog veka, kada se sa počecima moderne kraft industrije vratila i IPA. Tako je  ovaj voljeni pivski stil napravio pun krug, od nastanka, preko popularnosti i nestanka, pa do ponovnog procvata.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Bon Appetit

Restoran Bon Appetit je otvorio svoja vrata ljubiteljima ukusne domaće kuhinje 2011. godine. Restoran Bon Appetit se nalazi u samom

Restoran Marukoshi

Japan ima veliki izbor raznovrsnih jela i potpuno je pogrešno povezivati japansku gastronomiju samo sa sušijem. Upravo ovo je bila

Preran prestanak fermentacije

Pravite svoje pivo. Započeli ste fermentaciju. Sve teče po planu. I, onda od jednom, posle nekih 24 sata fermentacija počinje

zastava spanije

Španija i pivo

Španija je tokom svoje burne istorije naučila kako se imperija stvara, ali i kako se gubi. Tragovi ove nekadašnje moći

Pivo čuva kosti

Pored svih svojih dobrih atributa poput toga da nas čini kreativnijim, čuva zdravlje bubrega i kardiovaskularnog sistema, konzumiranjem piva u

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

pretplata