Lager i Ale: Razlika je u stilu

Šta je bitno da znate u razlikama ova dva najpopularnija pivska stila – šta ih spaja, šta ih razdvaja, ali i šta ih čini toliko različitim

Lageri i ejlovi predstavljaju dva osnovna pivska stila, iz kojih se granaju mnogi drugi stilovi i podstilovi. Pivska magija ide čak dotle, da se prave i kombinacije ova dva stila, a rezultat ovog je interesantan međustil koji nema određen naziv. I početnici u pivskom svetu sa sigurnošću mogu reći da svako pivo spada u jedan od ova dva osnovna pivska stila, ali da li znate šta njih razlikuje, koje karakteristike su značajne, te da li se oni samo razlikuju u sirovinama, pristupu kreiranja, načinu kuvanja i odležavanja? Odgovor na ovo pitanje mogao bi da glasi – Od svega po malo, ali ono što ih u osnovi razlikuje jesu kvasci koji se koriste tokom fermentacije. Kao što već sigurno znate, kvasci su mikroorganizmi koji su zaduženi za odvijanje procesa fermentacije, kako kod piva, tako i kod vina, cidera, medovina i sličnih pića. Oni funkcionišu tako što vezuju šećere, te njih pretvaraju u ugljendioksid, alkohol i još nekolicinu, nama nebitnih, hemijskih jedinjenja. Generalno gledano, kvasci koji se koriste za ejlove preferiraju topliju temperaturu, između 15 – 23 stepeni celzijus, i za njih se smatra da su „gore – fermentujući“, ukoliko posmatramo osnovu lokacije fermentacije. Dok sa druge strane, kvasci koji se upotrebljavaju prilikom kuvanja lagera, podložni su nižim temperaturama, odnosno kreirani su za hladnije temperature, između 5 – 13 stepeni celzijusa, te se za njih smatra da su „donje – fermentujući“. Interesantno je da reč Lager vodi Nemačko poreklo i znači „skladištiti“. Ovaj naziv potiče iz davnina, jer su lageri, nekada davno, kada je tehnologija bila na veoma niskom nivou, nakon kuvanja, nošeni u hladne pećine kako bi tamo odstojavali i zreli.

Sada kada znamo koja je osnovna razlika, vreme je da se malo pozabavimo ukusom. Na ukuse najviše deluju kvasci, a koji kod ejlova koriste toplije temperature tokom fermentacije, te kao rezultat takve tehnologije oni mogu da oslobode više voćnih i začinjenih jedinjenja, koji su poznati kao estri i fenoli. Lager kvasci, s druge strane, imaju tendenciju da stvaraju čiste, hrskave arome koje pozitivno naglašavaju druge glavne sastojke piva, odnosno žitarice i hmelj.

Ovo su neke od osnovnih razlika između ova dva stila, a koje kao početnici u čarobnom svetu piva treba da znate. Naravno tu je i boja, ali kvasci ne utiču na nju, te ejlovi i lageri mogu biti raznih boja, a koja varira na osnovu prženosti ječma ili vrste slada.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Langouste

U starom delu Beograda, nadomak Kalemegdanske tvrđave, sa fantastičnim pogledom na  reke Savu i Dunav, ovaj ekskluzivni restoran priča svoju

ŠTA ZNAČI „HEFE“?

"Hefe vajs bir" je zapravo belo pivo od pšenice. Hefe znači mutno, odnosno proizvedeno na tradicionalan način, bez filtriranja. Kao

Kabinet Taproom

Kabinet Taproom

Na oko 40 kilometara od Beograda, podno Avale, u mestu Nemanikuće, nalazi se pivara Kabinet. Pivara Kabinet je prva srpska

Najjače nemačko pivo

Kada je 2011. godine prvi, ali i jedini, put pušteno na tržište – Schorschbock 57 je bilo najjače pivo na

Žene i pivo

U istoroji, proizvodnja piva je smatrana kao jedan veoma ozbiljan i plemenit posao. U Antičkom Peru-u za proizvodnju piva su

Roštilj zaliven tamnim pivom

Reč roštilj asocira nas, prvenstveno, na meso, ali je, promenom načina razmišljanja i sklonosti, i povrće steklo svoj ravnopravni status