PIVO: Stilovi koje morate probati

Tokom istorije pojavljivali su se razni stilovi piva, koji su često nestajali, ali ne baš svi. Neki su nanovo oživljeni, predstavljeni konzumentima i ponovo doživljavaju svoju reinkarnaciju

Iako sva piva mogu da se svrstaju u stilove, podstilove, ili pak kombinacije lagera i ejla, veoma je interesantno koliko ove varijante, koje su zasnovane na osnovnim stilovima, mogu da odudaraju, odnosno da se razlikuju od izvornih stilova kojima pripadaju. Verovali ili ne, ali svet piva je mnogo širi nego što neki misle i on se razvijao kroz istoriju zajedno sa ljudima. Tokom godina pivo samo po sebi je evoluiralo, te su tako nastali neki od naših omiljenih stilova. Ali sa druge strane takođe su se javili neki manje voljeni stilovi koji su jednako, ili čak i više, interesantni, baram pravim pivopijama. Prošli put dok smo prolazili kroz svet, interesantnih stilova piva, obratili smo pažnju na Braggot, Steinbier i Gose, a danas se naša pustolovina nastavlja…

Gruit

Dugo pre no što su srednjovekovni Evropljani počeli da koriste hmelj u proizvodnji piva, oni su morali da nađu način na koji će poboljšati ukus i sačuvati svoja primitivna piva od kvarenja. Pokušavajući iznova i iznova utvrdili su da uz pomoć određenih začina oni mogu baš to postići, i tako je nastao Gruit. Smatralo se da ovaj biljni eliksir često sa sobom nosi povećanje seksualnog nagona i izaziva euforične epizode, veravatno zbog toga što su u njega, doduše samo ponekad, stavljale opojne grančice ili bobice.

Sahti

Skandinavsko poluostrvo doživljava veliki bum ovih dana, baram kad pričamo o kraft sceni. Ali kao i danas, Skandinavci su pre oko jednog mileniuma itekako umeli da naprave sasvim korektno pivo. Sahti je jako pivo, koje se pravi od kombinacije žitarica i to ječma, pšenice, raži i zoba. Reč je o nefiltriranom pivu, koje je praćeno citrusnim aromama, a u kojem se umesto hmelja koriste grančice kleke, koje ovom pivu daju interesantan balans ukusa.

Purl

Tokom 19. veka u Engleskoj se javio problem u vidu manjka piva koje je bilo neophodno za održavanje morala fizičkih radnika. Purl je bio rešenje za ovu neštašicu i on je prvobitno bio aromatizovan pelinom – gorkom biljkom, koja se u to vreme koristila za Apsint i za koju se verovalo da je haluciogena. Purl je kasnije poboljšavan dodatkom džina, đumbira i sličnim začinima. Kada je napravljeno činilo se da ovo pivo savršeno igra svoju ulogu, međutim veoma brzo običan ejl ga je nadvladao.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1