MAMURLUK: Rešenje postoji

Postoje mnoge priče, tajni recepti ili pak vodiči koji nam navodno pomažu u stanju mamurluka i objašnjavaju nam kako da ga se rešimo

Svako od nas voli ponekad da se proveseli, neki manje, a neki više, ali problem se javlja kada se sa zabavom malo pretera. Verovatno vam je svima dobro poznat taj osećaj, a koji definišu osušena usta, bol u stomaku, mučnina, blaga malaksalost i, u nekim slučajevima, neverovatno jaka i uporna glavobolja. Mamurluk je stanje koje sa javlja nakon konzumacije veće količine alkohola. Danas ćemo se baviti pitanjem kako se on rešava i šta se tačno dešava našem telu dok se nalazimo u toj agoniji? Na svu sreću, mamurluk ne šteti previše našem telu, ali je reč o poprilično neugodnom osećaju koji ume da potraje. Nakon konzumacije veće količine alkohola naše telo biva totalno dehidrirano, te se nakon buđenja, sledećeg jutra, osećate kao da umirete. Postoje mnoge priče, tajni recepti ili pak vodiči koji nam navodno pomažu u stanju mamurluka i objašnjavaju nam kako da ga se rešimo, ali naš savet je – bolje sprečiti nego lečiti.

Kako se može sprečiti mamurluk? Voda, gazirana ili ne gazirana, je ključna u celoj priči. Prema nekim teorijama možete popiti koliko god želite alkoholnih pića i dok uz njih pijete dovoljno vode, ne postoji šansa da upadnete u stanje mamurluka. Kao što smo naveli, mamurluk se javlja jer alkohol dehidrira naš organizam, te je osnovno da se unosi što više vode uz alkoholna pića. Postoje mnoge brojke i skale koje nam govore koliko vode je dovoljno za izbegavanje mamurluka, ali mi vam savetujemo da ne komplikujete previše, te da pijete oko pola litre na sat vremena ukoliko konzumirate pivo, a ako je reč o žestokim alkoholnim pićima trebalo bi popiti do jedne litre na sat vremena.

Kada je reč o prevenciju mamurluka, veliku ulogu igra i izbor alkoholnih pića. Postoji osnovno pravilo, koje tvrdi da je teže biti mamuran od pića svetlije ili prozirne boje. A zbog čega je to tako? Pića svetlije boje, ili pak prozirna pića poput recimo vodke, u sebi sadrže mnogo manje aditiva i negativnih jedinjenja koja itekako utiču na mamurluk, te ako želite u potpunosti da izbegnete ovo stanje naš savet vama jeste da se pridržavate ovih pravila, pogotovo prva dva.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

heineken pivara

HEINEKEN – Korak ispred svih

Heinkene – prva globalna pivara koja se obavezuje da postigne i ostvari nultu emisiju ugljen-dioksida u celokupnom lancu vrednosti do 2040.godine.

Alkohol je droga

Dostupnost alkohola je toliko uobičajena pojava da većina ljudi ne shvata da je alkohol isto što i ostale opojne droge,

Lager i Ale: Razlika je u stilu

Šta je bitno da znate u razlikama Lager i Ale – najpopularnija pivska stila – šta ih spaja, šta ih razdvaja, ali i šta ih čini toliko različitim.

Restoran Kafanica

Kafanica je počela sa radom početkom 2003. godine, a od 2006. godine radi kao restoran. Hrana se služi u tradicionalnim

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju