MAMURLUK: Rešenje postoji

Postoje mnoge priče, tajni recepti ili pak vodiči koji nam navodno pomažu u stanju mamurluka i objašnjavaju nam kako da ga se rešimo

Svako od nas voli ponekad da se proveseli, neki manje, a neki više, ali problem se javlja kada se sa zabavom malo pretera. Verovatno vam je svima dobro poznat taj osećaj, a koji definišu osušena usta, bol u stomaku, mučnina, blaga malaksalost i, u nekim slučajevima, neverovatno jaka i uporna glavobolja. Mamurluk je stanje koje sa javlja nakon konzumacije veće količine alkohola. Danas ćemo se baviti pitanjem kako se on rešava i šta se tačno dešava našem telu dok se nalazimo u toj agoniji? Na svu sreću, mamurluk ne šteti previše našem telu, ali je reč o poprilično neugodnom osećaju koji ume da potraje. Nakon konzumacije veće količine alkohola naše telo biva totalno dehidrirano, te se nakon buđenja, sledećeg jutra, osećate kao da umirete. Postoje mnoge priče, tajni recepti ili pak vodiči koji nam navodno pomažu u stanju mamurluka i objašnjavaju nam kako da ga se rešimo, ali naš savet je – bolje sprečiti nego lečiti.

Kako se može sprečiti mamurluk? Voda, gazirana ili ne gazirana, je ključna u celoj priči. Prema nekim teorijama možete popiti koliko god želite alkoholnih pića i dok uz njih pijete dovoljno vode, ne postoji šansa da upadnete u stanje mamurluka. Kao što smo naveli, mamurluk se javlja jer alkohol dehidrira naš organizam, te je osnovno da se unosi što više vode uz alkoholna pića. Postoje mnoge brojke i skale koje nam govore koliko vode je dovoljno za izbegavanje mamurluka, ali mi vam savetujemo da ne komplikujete previše, te da pijete oko pola litre na sat vremena ukoliko konzumirate pivo, a ako je reč o žestokim alkoholnim pićima trebalo bi popiti do jedne litre na sat vremena.

Kada je reč o prevenciju mamurluka, veliku ulogu igra i izbor alkoholnih pića. Postoji osnovno pravilo, koje tvrdi da je teže biti mamuran od pića svetlije ili prozirne boje. A zbog čega je to tako? Pića svetlije boje, ili pak prozirna pića poput recimo vodke, u sebi sadrže mnogo manje aditiva i negativnih jedinjenja koja itekako utiču na mamurluk, te ako želite u potpunosti da izbegnete ovo stanje naš savet vama jeste da se pridržavate ovih pravila, pogotovo prva dva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo čuva kosti

Pored svih svojih dobrih atributa poput toga da nas čini kreativnijim, čuva zdravlje bubrega i kardiovaskularnog sistema, konzumiranjem piva u

Restoran Kalemegdanska terasa

Kalemegdanska terasa je jedan od retkih beogradskih ugostiteljskih objekata koji od svog nastanka, sada već dalekih tridesetih godina prošlog veka,

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.