MAMURLUK: Rešenje postoji

Postoje mnoge priče, tajni recepti ili pak vodiči koji nam navodno pomažu u stanju mamurluka i objašnjavaju nam kako da ga se rešimo

Svako od nas voli ponekad da se proveseli, neki manje, a neki više, ali problem se javlja kada se sa zabavom malo pretera. Verovatno vam je svima dobro poznat taj osećaj, a koji definišu osušena usta, bol u stomaku, mučnina, blaga malaksalost i, u nekim slučajevima, neverovatno jaka i uporna glavobolja. Mamurluk je stanje koje sa javlja nakon konzumacije veće količine alkohola. Danas ćemo se baviti pitanjem kako se on rešava i šta se tačno dešava našem telu dok se nalazimo u toj agoniji? Na svu sreću, mamurluk ne šteti previše našem telu, ali je reč o poprilično neugodnom osećaju koji ume da potraje. Nakon konzumacije veće količine alkohola naše telo biva totalno dehidrirano, te se nakon buđenja, sledećeg jutra, osećate kao da umirete. Postoje mnoge priče, tajni recepti ili pak vodiči koji nam navodno pomažu u stanju mamurluka i objašnjavaju nam kako da ga se rešimo, ali naš savet je – bolje sprečiti nego lečiti.

Kako se može sprečiti mamurluk? Voda, gazirana ili ne gazirana, je ključna u celoj priči. Prema nekim teorijama možete popiti koliko god želite alkoholnih pića i dok uz njih pijete dovoljno vode, ne postoji šansa da upadnete u stanje mamurluka. Kao što smo naveli, mamurluk se javlja jer alkohol dehidrira naš organizam, te je osnovno da se unosi što više vode uz alkoholna pića. Postoje mnoge brojke i skale koje nam govore koliko vode je dovoljno za izbegavanje mamurluka, ali mi vam savetujemo da ne komplikujete previše, te da pijete oko pola litre na sat vremena ukoliko konzumirate pivo, a ako je reč o žestokim alkoholnim pićima trebalo bi popiti do jedne litre na sat vremena.

Kada je reč o prevenciju mamurluka, veliku ulogu igra i izbor alkoholnih pića. Postoji osnovno pravilo, koje tvrdi da je teže biti mamuran od pića svetlije ili prozirne boje. A zbog čega je to tako? Pića svetlije boje, ili pak prozirna pića poput recimo vodke, u sebi sadrže mnogo manje aditiva i negativnih jedinjenja koja itekako utiču na mamurluk, te ako želite u potpunosti da izbegnete ovo stanje naš savet vama jeste da se pridržavate ovih pravila, pogotovo prva dva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

republika češka

REPUBLIKA ČEŠKA Prestonica piva

Republika Češka je evropska prestonica piva i zemlja u kojoj se pije najviše kvalitetnog piva po glavi stanovnika, ali i zemlja iz koje dolaze najcenjeniji pivski brendovi dostupni u Srbiji.

PIVO Budweiser

Budweiser je crni lager koji dolazi iz Češke i ponosni je predstavnik ovog stila spravljanja piva.

Restoran Guli

Picerija i restoran Guli postoji već sedam godina i nastala je preuređenjem kafea Guli, a koji je otvoren 1993. godine.

Novitet iz Pivare Razbeerbriga

Iz Pivare Razbeerbriga pred praznike stiže Božićno pivo. Pakovano u flaše od 0,66l, sa 6,4% alkohola Christmas tree je pivo sa dodatkom borovih iglica.

Restoran Amsterdam

Restaurant & Bar Amsterdam nalazi se na reci Dunav, tik ispred hotela Jugoslavija, u Beogradu. Oni primarno služe hranu koja

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih