Pilsner: Nastanak legende

Da li ste se ikada zapitali kako, na koji način, ali i kada je nastao Pilsener

Pilsner je danas jedan od vodećih pivskih stilova, ako ne i vodeći kada je reč o industrijskom baznom, ali i premijum segmentu piva. Reč je o tipu svetlog lagera, odnosno pilsner je preteča i on predstavljao prvi svetli lager ikada sačinjen. Pilsner je dobio naziv od imena grada u kojem je prvi put skuvan, a cela priča ove legende pivskih stilova počinje sada već  davne 1839. Godine, u Plzenu u Češkoj. Inače, u tadašnjem Plzenu je kuvanje piva predstavljalo viševekovnu tradciju, a za koju se smatra da je počinje sredinom 13. veka. Međutim, sve do polovine 1840. godina, u Plzenu, su se proizvodila isključivo piva gornje fermentacije, a standard i kvalitet ovih piva često je varirao, odnosno nije bila urađena standardizacija. Zbog nedostatka standardizacije, te jasno definisanih pravila ova piva su se često kvarila i propadala, a proizvođači često bili na gubitku. Zbog loše ekonomske situacije, prouzrokovane čestim bacanjem piva, situacija je kulminirala pa je nezadovaljan narod 1838. godine izašao na ulice i počeo da uništava i prosipa pivske buradi koje su pripadale lokalnim kafanama. Zvaničnici Plzena su, kao odgovor na ovo uništavanje, oformili gradsku pivaru 1839. godine, čiji je zadatak bio da kuva pivo po pionirskom i inovativnom bavarskom stilu. Pivari novoformirane gradske  pivare u Plzenu su otpočeli sa procesom odležavanja piva napravljenog upotrebom hladno- fermentisanih kvasaca, u lokalnim pećinama i podrumima. Rezultat ovog načina proizvodnje je bilo svetlo i prozirno pivo koje je moglo da traje duže, te da se ne kvari. Pivara Plzen je angažovala bavarskog pivara Josefa Grolla, koji je uz pomoć specifičnih lokalnih sastojaka i svetlijih sladova, 5. oktobra 1842. godine, prezentovao prvu seriju svetlog lagera, danas poznatijeg po imenu Pilsner. Kombinacija plzenske neverovatno meke vode, lokalnog Saazovog plemenitog hmelja iz obližnjeg Žateca, svetlijeg slada pripremljenog po britanskoj tehnologiji i bavarskog stila kuvanja, proizvelo je bistro, zlatno pivo. Recept je smatran senzacijom i vrlo brzo je opšte prihvaćen i zadržao se do danas.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

WRH Steakhouse

WRH Steakhouse & Bar  je mesto kreirano da spoji savršenstvo ukusa, kvalitet, ljude i dizajn. Specijaliteti koji nikog ne ostavljaju

Restoran Franš

Franš, to je simbolički korzo Beograda, prvorazredno mesto društvenog života, to je mesto na kome se pokazuje nova garderoba, sklapaju

PIVO UMESTO VODE?

U Sjedinjenim Državama troši se tri puta više piva nego vode, a prodaja ovog pića u SAD godišnje iznosi više od 100 milijardi dolara.

Restoran Zak

U restoranu Zak možete dobiti jednu celokupnu i zaokruženu ponudu. Od vinskog podruma i bašte, preko bara i sale restorana,

Restoran Abraham

Restoran Abraham nalazi se na Paliću, na glavnom drumu koji izlazi na auto – put. Ponuda restorana Abraham svodi se na tradicionalne mađarske specijalitete, te na jela koja se jedu kašikom.

PAMETNO KUPITE Paulaner Dunkel

Paulaner Dunkel je moćno pivo, slično vinu, samo ukusnije i sa umerenim procentom alkohola. Ako volite moćne ukuse, Paulaner Dunkel je pivo za vas.

SAVET Zalivajte sobno bilje pivom

Da li ste znali da sobno bilje bolje raste ako ga zalivate pivom jednom u deset dana – Zato zalivajte sobno bilje pivom i uvek će biti u dobroj kondiciji.