Pilsner: Nastanak legende

Da li ste se ikada zapitali kako, na koji način, ali i kada je nastao Pilsener

Pilsner je danas jedan od vodećih pivskih stilova, ako ne i vodeći kada je reč o industrijskom baznom, ali i premijum segmentu piva. Reč je o tipu svetlog lagera, odnosno pilsner je preteča i on predstavljao prvi svetli lager ikada sačinjen. Pilsner je dobio naziv od imena grada u kojem je prvi put skuvan, a cela priča ove legende pivskih stilova počinje sada već  davne 1839. Godine, u Plzenu u Češkoj. Inače, u tadašnjem Plzenu je kuvanje piva predstavljalo viševekovnu tradciju, a za koju se smatra da je počinje sredinom 13. veka. Međutim, sve do polovine 1840. godina, u Plzenu, su se proizvodila isključivo piva gornje fermentacije, a standard i kvalitet ovih piva često je varirao, odnosno nije bila urađena standardizacija. Zbog nedostatka standardizacije, te jasno definisanih pravila ova piva su se često kvarila i propadala, a proizvođači često bili na gubitku. Zbog loše ekonomske situacije, prouzrokovane čestim bacanjem piva, situacija je kulminirala pa je nezadovaljan narod 1838. godine izašao na ulice i počeo da uništava i prosipa pivske buradi koje su pripadale lokalnim kafanama. Zvaničnici Plzena su, kao odgovor na ovo uništavanje, oformili gradsku pivaru 1839. godine, čiji je zadatak bio da kuva pivo po pionirskom i inovativnom bavarskom stilu. Pivari novoformirane gradske  pivare u Plzenu su otpočeli sa procesom odležavanja piva napravljenog upotrebom hladno- fermentisanih kvasaca, u lokalnim pećinama i podrumima. Rezultat ovog načina proizvodnje je bilo svetlo i prozirno pivo koje je moglo da traje duže, te da se ne kvari. Pivara Plzen je angažovala bavarskog pivara Josefa Grolla, koji je uz pomoć specifičnih lokalnih sastojaka i svetlijih sladova, 5. oktobra 1842. godine, prezentovao prvu seriju svetlog lagera, danas poznatijeg po imenu Pilsner. Kombinacija plzenske neverovatno meke vode, lokalnog Saazovog plemenitog hmelja iz obližnjeg Žateca, svetlijeg slada pripremljenog po britanskoj tehnologiji i bavarskog stila kuvanja, proizvelo je bistro, zlatno pivo. Recept je smatran senzacijom i vrlo brzo je opšte prihvaćen i zadržao se do danas.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Petrus

U samom centru Novog Sada u ulici Modene, nalazi se Petrus Gastro Bar. Ime nosi po čuvenoj tvrđavi u blizini

Ovo stvarno postoji

Verovali ili ne ovo stvarno postoji. Pivo od mastila hobotnice! Ovo pivo je nastalo u pivari pod imenom „Pacific Brewing

TUTANKAMONOVO PIVO

Zahvaljujući arheolozima, uz saradnju nauke i dozom mašte, napravljeno je Tutankamon pivo. U ruševinama starog Egipta pronađeni su ostaci pivara i piva.

PIVSKI STILOVI: IPA

India pale ale je pivski stil koji ima veliki broj podstilova, a ovo je najbolji srpski predstavnik Indian Pale ale