PIVO I ZDRAVLJE: Popiti pivo nakon vežbanja ili ne

Često se postavlja pitanje da li posle treninga ili fizičke aktivnosti da se popije pivo, a odgovori su protivurečni

Bavljenje bilo kojim vidom sportske aktivnosti, bilo da je reč o trčanju, teretani ili pak nekom sportu, ozbiljno opterećuje vaše telo, ali i vaš nervni sistem. Ovo je posebno izraženo kod osoba koje treniraju više od pet puta nedeljno. Baš iz tog razloga ozbiljni sportisti, a ponekad i rekreativci, uživaju u proteinskim napicima, ali i svežem voću i povrću. Ove namernice pune su zdravih šećera i nutritijenata, koji pomažu telu da se oporavi nakon velikih fizičkih napora, a koji su normalni posle vežbanja.

Znajući sve ovo, pitate se sigurno kako se pivo uklapa u ovu priču? Verovali ili ne, ali pivo sadrži veći broj koliko – toliko dobrih karakteristika, odnosno ono sadrži proste šećere, nagoveštaje elektrolita i nekolicinu hranjljivih materija koje potiču iz bilja, odnosno iz hmelja, kvasca i ječma. Međutim, uprkos ovim dobrim karakterisitkama, pivo poseduje jednu manu koja ruši sve njegove dobre aspekte, a reč je naravno o alkoholu. Alkohol itekako smeta, pogotovo u većim količinama. Na sportiste on štetno utiče, jer dehidrira organizam i u velikoj meri ometa oporavak mišića nakon vežbanja. Jedini način na koji iz piva možete izvući ono najbolje je konzumacija bezalkoholnog piva.

Kada ovo znamo, nameće se logično pitanje, a to jekoji je zaključak? Nemojte toliko očajavati, ne bi vas savetovali da pijete pivo baš posle svakog treninga, ali ono vam neće smetati nakon jačeg treninga – maksimum dva puta nedeljno. Ako odgovorno konzumirate, te uz to pijete dosta tečnosti, par piva nedeljno vam neće doći glave. Jedino morate paziti da se ne opustite previše, jer često se ti momenti uviđaju tek kada je šteta naneta. I za kraj bi napomenuli da vam je mnogo bolje da, nakon teškog treninga, popijete kvalitetno kraft pivo i to sveže točeno, po mogućnosti nefiltritano.  

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Proleće

Restoran Proleće nalazi se pod upravom kompanije Varoš kapije. Ova kompanija nastavlja tradiciju klasičnih beogradskih restorana tradicionalne kuhinje. Varoš kapija

Vreme je za pivo

Hranjiva vrednost, umirujuće dejstvo i osvežavajući ukus, kvalifikuju pivo za najbolje pića tokom vrelih letnjih dana Po definiciji pivo je

Dimljeno pivo

Prvih nekoliko gutljaja ovog piva će vas iznenaditi svojom aromom, no kada ga probate – ili ćete se zaljubiti u

DA LI POSTOJE PREMIJUM PIVA

Pivopije su u stalnoj potrazi za dobrim ukusom. Jedni se brzo zaustavljaju u tom traganju, drugi, uporniji, nastavljaju dalje, a

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.