ZANIMLJIVO: Razotkrivanje pivskih mitova

Neke od ovih priča jesu tačne, ali većina je prosto samo kafanska priča

Kao i u svakom drugom apsektu života, i svet piva je mesto u kojem se može naći mnoštvo mitova. Neke od ovih priča jesu tačne, ali većina je prosto kafanska priča. Ljudi vole da budu u pravu, i da njihovo mišljenje bude uvaženo, te nas neće iznenaditi što je većina ovih mitova nastala baš u kafanama, odnosno pabovima. Danas smo odlučili da prođemo kroz nekoliko najpoznatijih pivskih mitova i da vidimo gde se istina krije i da li je verovati kafanskim pričama.

Prvi mit: Pivo je najbolje servirati što je moguće hladnije

Činjenica: Ukusi piva su mnogo intenzivniji ukoliko je ono blago toplo, odnosno neprehlađeno

Svi vole da popiju hladno pivo i ovaj trend je u celom svetu prisutan i odomaćen. Ali verovatno ćete uživati bolje u ukusu piva ako ga samo blago rashladite. Zašto? Previše rashađeno pivo (pivo koje se nalazi između 1C – 5C) će uticati na vaše receptore ukusa da utrnu, te će kompleksan ukus piva biti sveden na apsolutni minimum. Naš savet vam je da rashladite pivo do adekvatne temperature, koja je negde između 7C – 12C, a sve u zavisnosti od pivskog stila, i na taj način da uživate u punom ukusu.

Drugi mit: Flaša je bolja od limenke

Činjenica: Ništa ne održava svežinu bolje od limenke

Flaširana piva imaju dva glavna problema, koji itekako utiču na kvalitet piva. To su pre svega svetlost i kiseonik, ako je flaša prozirna, poput recimo Corone,  to može tokom vremena itekako da pokvari ukus piva. S druge strane, ako se pod čepom nakupi kiseonik, može doći do oksidacije i vaše pivo će poprimiti ukus kartona. Limenka je otporna na sve spoljašnje uticaje, te predstavlja savršen način za čuvanje svežine i dobrog ukusa piva.

Treći mit: Točeno pivo je bolje od flaširanog

Činjenica: Sve zavisi gde kupujete flaširano pivo, ali i gde vam služe točeno pivo

Uz pravilno održavanje i redovno čišćenje točilica, sigurno je točeno pivo bolje od flaširanog. Ali, na žalost, u određenim pabovima, odnosno kafanama, ove točilice se ne čiste toliko često koliko bi trebale. Kao rezultat prljavih točilica, možete dobiti pivo koje je zagađeno neželjenim mikrobima. Naravno, jako je mali broj barova koji su toliko neodgovorni da drže uprljane točilice. Naš savet vam je da naručite flaširano ako sumnjate, ili ste pak čuli od nekoga, da u određenoj kafani ne čiste točilice.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Soulfood Pančevo

Restoran Soulfood u Pančevu je dokaz da u jednom tržnom centru, osim kupovine, može kvalitetno i ukusno da se pojede, a i popije doza dobrog piva.

restoran konoba 32

Restoran Konoba 32

Restoran Konoba 32 nalazi se u centru Pančeva, u ulici koja odiše starim duhom grada. U okviru restorana Konoba 32 nalazi se i fino ušuškana bašta.

Pepper pizza bar

Pepper Bar iz Novog Sada otvoren je 2014.  godine, prvenstveno kao koktel bar, a godinu dana kasnije nakon otvaranja kuhinje

NAJJAČE PIVO NA SVETU

Trenutno je reč koja se mora upotrebiti kada se govori o najsnažnijem pivu na svetu. Proizvođači iz Holandije, Škotske, Nemačke,

Restoran Nirvana

Restoran Nirvana nalazi se u Subotici, u mirnom delu grada i prepoznatljiv je po letnjoj terasi. Restoran Nirvana otvoren je 1922. godine, a enterijer mu je urađen u klasičnom restoranskom stilu. 

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.