ZANIMLJIVO: Razotkrivanje pivskih mitova

Neke od ovih priča jesu tačne, ali većina je prosto samo kafanska priča

Kao i u svakom drugom apsektu života, i svet piva je mesto u kojem se može naći mnoštvo mitova. Neke od ovih priča jesu tačne, ali većina je prosto kafanska priča. Ljudi vole da budu u pravu, i da njihovo mišljenje bude uvaženo, te nas neće iznenaditi što je većina ovih mitova nastala baš u kafanama, odnosno pabovima. Danas smo odlučili da prođemo kroz nekoliko najpoznatijih pivskih mitova i da vidimo gde se istina krije i da li je verovati kafanskim pričama.

Prvi mit: Pivo je najbolje servirati što je moguće hladnije

Činjenica: Ukusi piva su mnogo intenzivniji ukoliko je ono blago toplo, odnosno neprehlađeno

Svi vole da popiju hladno pivo i ovaj trend je u celom svetu prisutan i odomaćen. Ali verovatno ćete uživati bolje u ukusu piva ako ga samo blago rashladite. Zašto? Previše rashađeno pivo (pivo koje se nalazi između 1C – 5C) će uticati na vaše receptore ukusa da utrnu, te će kompleksan ukus piva biti sveden na apsolutni minimum. Naš savet vam je da rashladite pivo do adekvatne temperature, koja je negde između 7C – 12C, a sve u zavisnosti od pivskog stila, i na taj način da uživate u punom ukusu.

Drugi mit: Flaša je bolja od limenke

Činjenica: Ništa ne održava svežinu bolje od limenke

Flaširana piva imaju dva glavna problema, koji itekako utiču na kvalitet piva. To su pre svega svetlost i kiseonik, ako je flaša prozirna, poput recimo Corone,  to može tokom vremena itekako da pokvari ukus piva. S druge strane, ako se pod čepom nakupi kiseonik, može doći do oksidacije i vaše pivo će poprimiti ukus kartona. Limenka je otporna na sve spoljašnje uticaje, te predstavlja savršen način za čuvanje svežine i dobrog ukusa piva.

Treći mit: Točeno pivo je bolje od flaširanog

Činjenica: Sve zavisi gde kupujete flaširano pivo, ali i gde vam služe točeno pivo

Uz pravilno održavanje i redovno čišćenje točilica, sigurno je točeno pivo bolje od flaširanog. Ali, na žalost, u određenim pabovima, odnosno kafanama, ove točilice se ne čiste toliko često koliko bi trebale. Kao rezultat prljavih točilica, možete dobiti pivo koje je zagađeno neželjenim mikrobima. Naravno, jako je mali broj barova koji su toliko neodgovorni da drže uprljane točilice. Naš savet vam je da naručite flaširano ako sumnjate, ili ste pak čuli od nekoga, da u određenoj kafani ne čiste točilice.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Pivara Salto u novom izdanju

Pivara Salto je jedna od najstarijih domaćih craft pivara, počela je sa radom 2013. godine. Počeci su bili skromni, proizvodili

PIVSKI STILOVI: Voćna piva

Pivski stilovi i podstilovi sa dodatim voćem su tehnički vrlo zahtevni za napraviti, a mi vam predstavljamo najbolje pivo sa dodatim voćem na našem tržištu.

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

pretplata