ZANIMLJIVO: Razotkrivanje pivskih mitova

Neke od ovih priča jesu tačne, ali većina je prosto samo kafanska priča

Kao i u svakom drugom apsektu života, i svet piva je mesto u kojem se može naći mnoštvo mitova. Neke od ovih priča jesu tačne, ali većina je prosto kafanska priča. Ljudi vole da budu u pravu, i da njihovo mišljenje bude uvaženo, te nas neće iznenaditi što je većina ovih mitova nastala baš u kafanama, odnosno pabovima. Danas smo odlučili da prođemo kroz nekoliko najpoznatijih pivskih mitova i da vidimo gde se istina krije i da li je verovati kafanskim pričama.

Prvi mit: Pivo je najbolje servirati što je moguće hladnije

Činjenica: Ukusi piva su mnogo intenzivniji ukoliko je ono blago toplo, odnosno neprehlađeno

Svi vole da popiju hladno pivo i ovaj trend je u celom svetu prisutan i odomaćen. Ali verovatno ćete uživati bolje u ukusu piva ako ga samo blago rashladite. Zašto? Previše rashađeno pivo (pivo koje se nalazi između 1C – 5C) će uticati na vaše receptore ukusa da utrnu, te će kompleksan ukus piva biti sveden na apsolutni minimum. Naš savet vam je da rashladite pivo do adekvatne temperature, koja je negde između 7C – 12C, a sve u zavisnosti od pivskog stila, i na taj način da uživate u punom ukusu.

Drugi mit: Flaša je bolja od limenke

Činjenica: Ništa ne održava svežinu bolje od limenke

Flaširana piva imaju dva glavna problema, koji itekako utiču na kvalitet piva. To su pre svega svetlost i kiseonik, ako je flaša prozirna, poput recimo Corone,  to može tokom vremena itekako da pokvari ukus piva. S druge strane, ako se pod čepom nakupi kiseonik, može doći do oksidacije i vaše pivo će poprimiti ukus kartona. Limenka je otporna na sve spoljašnje uticaje, te predstavlja savršen način za čuvanje svežine i dobrog ukusa piva.

Treći mit: Točeno pivo je bolje od flaširanog

Činjenica: Sve zavisi gde kupujete flaširano pivo, ali i gde vam služe točeno pivo

Uz pravilno održavanje i redovno čišćenje točilica, sigurno je točeno pivo bolje od flaširanog. Ali, na žalost, u određenim pabovima, odnosno kafanama, ove točilice se ne čiste toliko često koliko bi trebale. Kao rezultat prljavih točilica, možete dobiti pivo koje je zagađeno neželjenim mikrobima. Naravno, jako je mali broj barova koji su toliko neodgovorni da drže uprljane točilice. Naš savet vam je da naručite flaširano ako sumnjate, ili ste pak čuli od nekoga, da u određenoj kafani ne čiste točilice.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Verovali ili ne

U svetu je sve veći broj crkava koje su na svojim službama počele da služe pivo, a ima i onih

Fabrika piva u Ada Mall-u

Poslednjih godina tržni centri su promenili mnoge naše navike, a ponudu učinili toliko raznovrsnom da bi to nekom pre par

Konoba Gušti Mora

Od svog nastanka 1382. godine, kada ga je pod imenom Sveti Stefan osnovao kralj Tvrtko Prvi, Herceg-Novi je dobio titulu

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.