Jim Beam – najpoznatiji burbon

Jim Beam - burbon

Burbon i Kentaki su oduvek bili jedno. Njihova imena idu jedno uz drugo.

Kentaki je stvorio burbon i burbon je stvorio Kentaki – to je jednostavna i iskrena istina,  Fred Noe, master destiler (Jim Beam destilery)

Umeće destilovanja alkohola od žitarica u Ameriku doneli su doseljenici iz starog sveta negde u ranom XVIII veku. Počeci proizvodnje burbona vezuju za ime Jacoba Bohma, nemačkog doseljenika, koji je promenio prezime u Beam, uspostavio proizvodnju i prodao prvo bure viskija 1795 godine, ustanovivši tako sedamgeneracija dugu tradiciju koja danas stoji iza Jim Beam destilerije, najvećeg i najpoznatijeg burbona na svetu. Dom burbona je američka država Kentaki. On je srce i duša te viski kategorije. Tradicionalno mišljenje je da bi neki viski bio priznat kao burbon, da mora da bude iz Kentakija. Svi najveći i najvažniji burbon brendovi jesu iz Kentakija. Burbon je u Americi zakonom priznat kao jedino autentično piće sa teritorije Sjedinjenih Američkih Država. Da bi viski bio burbon mora da ispuni pravila koja su definisana i koja se strogo poštuju. Burbon se pravi od žitarica u kojima dominira kukuruz, zatim kvasac i voda. I to je sve. Burbon odležava u buradima od američkog belog hrasta, koja su sagorena sa unutrašnje strane. Bure daje burbonu boju, ukus i aromu. Proces odležavanja borbona u buretu je znatno kraći nego kod škotskih viskija. Razlog za to je što nova burad, koju koriste za burbon, daju mnogo intenzivnije boje, arome i ukuse, i u kraćem vremenu, nego kada se koriste upotrebljena burad. Jednom korištena burad za odležavanje burbona kasnije se prodaju i koriste za odležavanje škotskog viskija (i drugih destilata). Dakle, u svakoj flaši škotskog viskija naći ćete bar jednu kap burbona, ali ne i obrnuto. Gigant kategorije burbona, Jim Beam, kome industrija duguje mnogo, danas je Jim Beam porodica sa odličnim etiketama i najprodavaniji burbon na svetu, a uz njih stoje miljenik bartendera, Makers Mark i Knob Creek, burbon pred-prohibicionog stila, sa visokim procentom raži, koji je pokrenuo ceo trend ovog tipa viskija.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PIVSKI STILOVI: Pale ale

Upoznajemo vas sa simbolom zanatskog pivarstva, ali vam i predstavljamo najautentičniji srpski ejl Ejl je tradicionalna vrsta piva iz Velike

Zbog čega piti pivo

Pivo je vrlo zdravo piće, a koje bi svako ko vodi izbalansiranu ishranu trebao da pije Većina ljudi kada razmišlja

4 TOP koktela sa pivom

Ljubiteljima tečnog hleba ovo sigurno zvuči kao budalaština, ali ako ste već navikli na razne ukuse koktela, a uz to