Jim Beam – najpoznatiji burbon

Jim Beam - burbon

Burbon i Kentaki su oduvek bili jedno. Njihova imena idu jedno uz drugo.

Kentaki je stvorio burbon i burbon je stvorio Kentaki – to je jednostavna i iskrena istina,  Fred Noe, master destiler (Jim Beam destilery)

Umeće destilovanja alkohola od žitarica u Ameriku doneli su doseljenici iz starog sveta negde u ranom XVIII veku. Počeci proizvodnje burbona vezuju za ime Jacoba Bohma, nemačkog doseljenika, koji je promenio prezime u Beam, uspostavio proizvodnju i prodao prvo bure viskija 1795 godine, ustanovivši tako sedamgeneracija dugu tradiciju koja danas stoji iza Jim Beam destilerije, najvećeg i najpoznatijeg burbona na svetu. Dom burbona je američka država Kentaki. On je srce i duša te viski kategorije. Tradicionalno mišljenje je da bi neki viski bio priznat kao burbon, da mora da bude iz Kentakija. Svi najveći i najvažniji burbon brendovi jesu iz Kentakija. Burbon je u Americi zakonom priznat kao jedino autentično piće sa teritorije Sjedinjenih Američkih Država. Da bi viski bio burbon mora da ispuni pravila koja su definisana i koja se strogo poštuju. Burbon se pravi od žitarica u kojima dominira kukuruz, zatim kvasac i voda. I to je sve. Burbon odležava u buradima od američkog belog hrasta, koja su sagorena sa unutrašnje strane. Bure daje burbonu boju, ukus i aromu. Proces odležavanja borbona u buretu je znatno kraći nego kod škotskih viskija. Razlog za to je što nova burad, koju koriste za burbon, daju mnogo intenzivnije boje, arome i ukuse, i u kraćem vremenu, nego kada se koriste upotrebljena burad. Jednom korištena burad za odležavanje burbona kasnije se prodaju i koriste za odležavanje škotskog viskija (i drugih destilata). Dakle, u svakoj flaši škotskog viskija naći ćete bar jednu kap burbona, ali ne i obrnuto. Gigant kategorije burbona, Jim Beam, kome industrija duguje mnogo, danas je Jim Beam porodica sa odličnim etiketama i najprodavaniji burbon na svetu, a uz njih stoje miljenik bartendera, Makers Mark i Knob Creek, burbon pred-prohibicionog stila, sa visokim procentom raži, koji je pokrenuo ceo trend ovog tipa viskija.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Lager ili Ale

Osnovna podela piva je na Lager i Ale piva a razlika među njima je u kvascu. Skoro sva piva zapravo

Krem od tamnog piva

Krem od Tron tamnog piva

Da pivo nije dobar „partner“ samo kobasicama uverićemo vas sada. Ovaj fantastični krem se može poslužiti u čaši, kao što

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.