Najbrojnije su mi etikete Apatinske pivare

Svi oni koji istinski vole pivo tačno znaju gde su, kada i koju novu vrstu piva probali, a Miroslav Mihnjak iz Gospođinaca iz južne Bačke ništa ne prepušta sećanju. On ima dokaz svakog svog susreta sa najrazličitijim vrstama svog omiljenog pića. U svojoj kolekciji ima više od 40.000 etiketa iz 214 država, što je najviše etiketa od svih domaćih kolekcionara, ali i brojka koja određuje manje kolekcionare u svetu. Miroslav je ponosan na mnogobrojne etikete srpskih piva, po čemu je u samom vrhu svetskih kolekcionara. Posebno mesto u njegovoj kolekciji imaju etikete njegovog omiljenog piva.

– Među skoro 3.000 etiketa srpskih piva nemoguće je nemati etikete iz najstarije aktivne privare u Srbiji, Apatinske pivare. Etiketa iz Apatinske pivare imam 278 i među najbrojnijim su u mojoj kolekciji. Ne znam tačno godinu najstarije etikete, ali ima i predratnih. U mojoj kući se najviše pije Jelen pivo i to je tako oduvek – priča Miroslav.

Miroslav pivske etikete skuplja od 1998. godine, kada je u Bosni probao pivo kojeg tada u njegovoj okolini nije bilo. Poneo je etiketu da pokaže društvu i vremenom nastavio sa tom praksom. Vodio je evidenciju o svakoj etiketi, što je preraslo u hobi, a onda i u ljubav koja je obeležila njegov život.

Da labologija nije samo skupljanje pivskih etiketa, Miroslav svakodnevno dokazuje.

– Nemoguće je baviti se ovim hobijem, a da ne znate ništa o pivu. Ne znam sa kolikim znanjem raspolažu ostali kolekcionari, ali verujem da i oni puno znaju. Ja sam otišao korak dalje i sakupljam dokumentaciju da napravim enciklopediju srpskih pivara. Osim toga, napravio sam i svoje pivo, a pivu sam napisao i odu.

Internet je Miroslavu otvorio svet komunikacije sa drugim kolekcionarima sveta, redovan je posetilac i skupova kolekcionara, a u razmeni etiketa primarni cilj su mu etikete iz Srbije, potom bivše Jugoslavije, pa etikete iz manjih, egzotičnih država. Već dugo u poslu, ističe razliku između pivskih etiketa nekada i sada.

– Današnje etikete su modernije, kvalitetnije, ali odaju trend prolaznosti. Veliki broj pivara uvodi retro etikete, što odaje jasnu sliku koliko su nekadašnje etikete bile upečatljivije iako daleko jednostavnije – kaže Miroslav, koji iz svoje bogate kolekcije ipak može da izdvoji omiljene: – To su veoma stare etikete, među kojima su i neke iz Apatinske pivare stare i stotinak godina.

Miroslav je i među prijateljima poznat kao veliki poznavalac piva, pa mu često postavljaju razna pivska pitanja, a on im odgovara šaljivom replikom iz filma „Lajanje na zvezde“: „Je lʼ vidiš sa kakvim se predznanjem ide u kafanu?“

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Modena

Sa pogledom na centralni gradski trg, kafe picerija Modena će vas ušuškati u svom prijatnom i modernom ambijentu i zaustaviti

Austrija i pivo

U nekoj igri asocijacija bilo bi relativno lako stići do tačnog rešenja: Mocart, valcer, Saher torta, skijanje. Naravno, asocijacije, u

Novitet iz Pivare Razbeerbriga

Iz Pivare Razbeerbriga pred praznike stiže Božićno pivo. Pakovano u flaše od 0,66l, sa 6,4% alkohola Christmas tree je pivo sa dodatkom borovih iglica.

Restoran Balkan ekspres

Na samoj obali Dunava, podno Petrovaradinske tvrđave, nalazi se restoran Balkan ekspres. Ovaj restoran postoji već više od 20 godina,

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.