Najbrojnije su mi etikete Apatinske pivare

Svi oni koji istinski vole pivo tačno znaju gde su, kada i koju novu vrstu piva probali, a Miroslav Mihnjak iz Gospođinaca iz južne Bačke ništa ne prepušta sećanju. On ima dokaz svakog svog susreta sa najrazličitijim vrstama svog omiljenog pića. U svojoj kolekciji ima više od 40.000 etiketa iz 214 država, što je najviše etiketa od svih domaćih kolekcionara, ali i brojka koja određuje manje kolekcionare u svetu. Miroslav je ponosan na mnogobrojne etikete srpskih piva, po čemu je u samom vrhu svetskih kolekcionara. Posebno mesto u njegovoj kolekciji imaju etikete njegovog omiljenog piva.

– Među skoro 3.000 etiketa srpskih piva nemoguće je nemati etikete iz najstarije aktivne privare u Srbiji, Apatinske pivare. Etiketa iz Apatinske pivare imam 278 i među najbrojnijim su u mojoj kolekciji. Ne znam tačno godinu najstarije etikete, ali ima i predratnih. U mojoj kući se najviše pije Jelen pivo i to je tako oduvek – priča Miroslav.

Miroslav pivske etikete skuplja od 1998. godine, kada je u Bosni probao pivo kojeg tada u njegovoj okolini nije bilo. Poneo je etiketu da pokaže društvu i vremenom nastavio sa tom praksom. Vodio je evidenciju o svakoj etiketi, što je preraslo u hobi, a onda i u ljubav koja je obeležila njegov život.

Da labologija nije samo skupljanje pivskih etiketa, Miroslav svakodnevno dokazuje.

– Nemoguće je baviti se ovim hobijem, a da ne znate ništa o pivu. Ne znam sa kolikim znanjem raspolažu ostali kolekcionari, ali verujem da i oni puno znaju. Ja sam otišao korak dalje i sakupljam dokumentaciju da napravim enciklopediju srpskih pivara. Osim toga, napravio sam i svoje pivo, a pivu sam napisao i odu.

Internet je Miroslavu otvorio svet komunikacije sa drugim kolekcionarima sveta, redovan je posetilac i skupova kolekcionara, a u razmeni etiketa primarni cilj su mu etikete iz Srbije, potom bivše Jugoslavije, pa etikete iz manjih, egzotičnih država. Već dugo u poslu, ističe razliku između pivskih etiketa nekada i sada.

– Današnje etikete su modernije, kvalitetnije, ali odaju trend prolaznosti. Veliki broj pivara uvodi retro etikete, što odaje jasnu sliku koliko su nekadašnje etikete bile upečatljivije iako daleko jednostavnije – kaže Miroslav, koji iz svoje bogate kolekcije ipak može da izdvoji omiljene: – To su veoma stare etikete, među kojima su i neke iz Apatinske pivare stare i stotinak godina.

Miroslav je i među prijateljima poznat kao veliki poznavalac piva, pa mu često postavljaju razna pivska pitanja, a on im odgovara šaljivom replikom iz filma „Lajanje na zvezde“: „Je lʼ vidiš sa kakvim se predznanjem ide u kafanu?“

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Strip o pivu

PIVO I UMETNOST – Strip o pivu

Strip o pivu na 180 strana pruža mogućnost da se nauče potpuno nove stvari o pivu – od toga kako je došlo do prvih pivskih eksperimenata, pa sve do kraft revolucije.

Pivo čuva kosti

Pored svih svojih dobrih atributa poput toga da nas čini kreativnijim, čuva zdravlje bubrega i kardiovaskularnog sistema, konzumiranjem piva u

Pizza i pivo

Kada je pre 45 godina (zar već toliko?) otvorena prva picerija u Novom Sadu, ali i u tadašnjoj Jugoslaviji, do

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora