Probali smo vodeće srpske India Pale ale

India Pale ale je stil piva koji daje šansu kraft pivarima da testiraju svoje granice, odnosno da ostvaruju nemoguće, te da se igraju, a da za tu igru ne odgovaraju tradicionalistima. Ovaj stil dopušta, a i podrazumeva da se krše pravila, kako bi isplivala kreativnost kraft pivara, čime se opet pušta mašti na volju i dobija bolji i kvalitetniji proizvod. Američki hmeljevi, koji su sastavni deo India Pale ale stila, su ti koji dopuštaju igru s mekanim citrusnim ukusima i aromama, a u sinergiji daju grube, pa čak i izrazito voćne note.

U ovoj igri kombinacije američkih hmeljeva kraft pivari toliko su se zaigrali da su stvorili jača, zahmeljenija i alkoholnija piva, te smo došli do pitanja spadaju li uopšte ta piva u India Pale ale. Upravo na ovaj način i iz tog eksperimentisanja kraft pivara nastali su novi stilovi –  imperial IPA ili double IPA. Inače, upravo ovaj stil je obeležio buntovne i nezavisne američke kraft pivare, te zacrtao pravac koji su posle svi sledili. Koliko god da je India Pale ale postao tipičan i koliko je svojim stilom obeležio pivsku kulturu, kraft pivari nikad ne miruju. Valja istaći da je trenutno veoma popularno dodavanje hmelja pod nazivom dry hopping – suvo hmeljenje, jer na taj način hmeljne arome još više dolaze do izražaja.

Inače, India Pale ale stil piva stariji je od 175 godina, a tri glavna podstila su Američka IPA, Engleska IPA i Double ili Imperial IPA. Postoji još i Crna IPA, koja je primer podstila koji se pojavio na tržištu u manjim količinama ali je dostupan svima.

Moon & Back

 

Neverovatno intenzivno, ali i delikatno pivo. Toliko skladnih ukusa da je moguća emotivna reakcija usled konzumiranja i dobro je biti pored osobe spremne na zagrljaj ili poljubac. Ukoliko pak nemate nikog pored vas, ovo pivo bi vam preporučili za hladnije dane da vam zagreje dušu. Kada je reč o hrani – samo praznična hrana leži uz Moon&Back, jer ovo je ipak dupla IPA.

 

Stil Dupla IPA

Alkohol 7,5%

Temperatura serviranja 6 °C

Kruna

 

Za razliku od ostalih engleskih tipova piva, Kruna sadrži nešto više hmelja koji do nas stiže direktno sa engleskog podneblja, i nalazi se, pre svega, u balansu sa najkvalitetnijim engleskim žitaricama koje su korišćene pri proizvodnji, a daju biskvitne i karamelne tonove. Iako tako zahmeljena, ne može se porediti sa svojim američkim IPA srodnicima, jer ima daleko manje hmeljni karakter od navedenih. Veoma dobro izbalansirana, ne previše gorka, niti gazirana, savršena je za one koji vole da uz dobar obrok popiju još bolje pivo.

 

Stil IPA

Alkohol 6,4%

Temperatura serviranja 6 – 8 °C

Coaster Roller

 

Kao svež povetarac, dobrodošao je gost gde god da „doćarlija“. Okrepljujuće arome i ukusi bora i citrusnog voća od pet vrsta hmelja sa američke zapadne obale i nežne note suncem obojenog ječmenog slada slivaju se u savršenu harmoniju. Sa jakim udarom hmelja za sve ljubitelje koji žele žešću dozu, a opet dovoljno prijatan za svakodnevno druženje.

 

Stil IPA

Alkohol 6,6%

Temperatura serviranja 5 – 10 °C

Albino

 

Albino nije klasičan India Pale Ale. Ovaj hibridni stil nastao kombinovanjem tehnika iz belgijske i američke pivarske škole, karakteriše veliki udeo pšenice u vidu slada i pahuljica uz snažnu citrusnu aromu upotrebljenih hmeljeva i narandžine kore. Sa jedne strane mekan i izbalansirani sladni momenat, sa druge citrusni udar dobijen kombinacijom Simcoe i Cascade hmeljeva i narandžine kore dodate pred sam kraj kuvanja.

 

Stil White IPA

Alkohol 6,5%

Temperatura serviranja 7 °C

Ryezen

 

Tamni ražani IPA, odličan balans punog tela, upečatljive arome i dobre gorčine.Preporučuje se svima, pa čak i onima koji znaju šta žele. Odličan saputnik jakih, odležalih i aromatičnih sireva ali i mesa sa roštilja.

 

Stil Rye IPA

Alkohol 6.0%

Temperatura serviranja 6 °C

Profesor

 

Autoritativan, staložen i metodičan. Priznati akademik sa doktorskom disertacijom na polju kombinovanja gorčine citrusa i slatke smole četinara. Upravo ovi ukusi prvim gutljajem zavaraće mozak, da ukus pomeša sa čajem sa par kapi limuna i malo meda. Preporučuje se kao eliksir za opuštanje uz kamin i knjigu. Ovaj svestran akademik je podjednako dobar i u dugim sesijama.

 

Stil IPA

Alkohol 6,3%

Temperatura serviranja 5 – 7 °C

Memento

 

Snažan udarac intenzivnih aroma ovog piva oboriće i one najtvrđe! Pivo izuzetnog mirisa koji te vodi u najdublje četinarske šume, dok se na ukusu osećaju borove iglice i smole, sa stidljivim medom u pozadini. Jaka alkoholna senzacija doprinosi na jačini i teksturi ovog piva, a intenzivna gorčina ostavlja bez daha! Samo za hrabre!

Memento je glavna faca, zato uz njega treba poslužiti nešto lagano, poput toplih brusketa sa kozjim sirom i crnim maslinama!

 

Stil Double IPA

Alkohol  8,0%

Temperatura serviranja 8 °C

Caiman

 

Oštar, gorak i nemiran, Caiman je američka IPA. Iz dubina Everglejds močvara, krunisan je egzotičnim novozelandskim Rakau hmeljem. Arome ananasa, belog grožđa i grejpa sa prijatnom gorčinom i dugim aftertejstom čine ovaj India Pale ale nesvakidašnjim.

Caiman se odlično slaže sa brusnicama i suvim grožđem, te kikirikijem i sličnim grickalicama ali i crnogorskim pršutom i zrelom slaninom od mangulice.

 

Stil IPA

Alkohol 6,5%

Temperatura serviranja 8 °C

Kamasutra

 

Kamasutra je crvena IPA, koja svojim temperamentom idealno ide uz svako godišnje doba. Elegantna i otmena, savršeno se uklapa u praznični ambijent. Hmeljevi Citra i Centennial daju intenzivnu citrusnu notu i u kombinaciji sa specijalnim sladovima daju veoma  prijatan, karamelizovano slatko-gorki ukus. Savršeno se slaže sa svim vrstama sača kao i sa svim jelima gde dominira crveno meso.

 

Stil Red IPA

Alkohol  6,2%

Temperatura serviranja 7 – 9 °C

Hop – Cup

 

Osvežavajući juicy session IPA, dobro zahmeljen, fine gorčine i niskog procenta alkohola. Posle par tura zaboravićete i najgori dan, a lagani dan pretvoriti u užasno jutro. Hop – Cup je napravljen za druženja, a idealnog para će pronaći u lakšim roštilj mesima.

 

Stil Session IPA

Alkohol 5%

Temperatura serviranja 5 °C

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1