FESTIVAL I PIVO: Dani piva i dobro pivo

Dani piva u Zrenjaninu održavaju se zadnje nedelje avgusta i okupljaju sve velike pivare, ali i sve više kraft pivara

Manifestacija pod nazivom „Dani piva“, nastala je sada već daleke 1986. godine, u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu. Te prve dane piva organizovali su Turistički savez Zrenjanina i tadašnje Ugostiteljsko preduzeće „Vojvodina“, uz nekolicinu entuzijasta. Tih dana gradom Zrenjaninom su se kretali fijakeri, koji su točili besplatno pivo, pozivajući sugrađane na druženje, dobro rapoloženje i kvalitetan provod. Svirali su i igrali dečji ansambli, recitovali pesnici i slikali slikari, te je i mirisala kraj Begeja riblja čorba. Iako je u početku sve podsećalo na vašar, polako se stvarala fizionomija budućih susretanja Zrenjaninaca sa brojnim gostima i svojim sugrađanima. Manifestacija se održavala svake godine krajem leta. Priredbe su „seljene“ od poslednjih dana avgusta, do prvih dana oktobra, da bi se ustalile u poslednjoj nedelji avgusta. Od tada, tokom protekle dve decenije, pa sve do dana današnjeg, oko dvadeset hiljada posetilaca dnevno privlači degustacija odličnih piva i u osnovi dva različita programa. Jedan je više ruralni – vašarski i razbarušen, a drugi više urban – uglađen i našminkan. Na otvorenom prostoru u najužem jezgru centra grada, na više bina, odvijaju se programi koji zadovoljavaju različita interesovanja, ukuse i uzraste. Kako bi vaše raspoloženje i sam ugođaj na Danima Piva, u Zrenjeninu, prošao u najboljem redu dobro bi bilo da popijete kvalitetno kraft pivo, a koja su proteklih godina sve više prisutna na ovom festivalu. Za ovu priliku, i uživanje u Vojvođanskoj kulturi, mi bi vam savetovali da okušate John Lemona iz pivare Kabinet. John Lemon je karakteristično pšenično pivo koje nam dolazi iz pivare Kabinet. U poređenju sa klasičnim pšeničnim pivima, koja su prisutna na našem tržištu, ovo pivo se izdvaja primamljivim i interesantnim aromama i ukusima. Već prilikom otvaranja boce zapljusnuti smo bili atraktivnim notama citrusa, narandžine kore i limuna. Ukusi ovog finog i  elegantnog piva se baziraju na citrusnim i floralnim aromama, ali na nakon ispijenog gutljaja u ustima ostaje gorčna, a koja nas podseća da je ovo pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Papa Joe

Priča restorana Papa Joe počela je sada već davne 1989. godine u Beogradu. Zahvaljujući kvalitetnoj usluzi, ovaj restoran je stekao

Hit u svetu – Pivska dijeta

Antiinflamatorne dijete, koje su danas veoma popolarne u Americi, Velikoj Britaniji, ali i razvijenim zemljama Evrope, mogu biti korisne za

Da li su cene piva realne

Pitanje koliko su cene piva u Srbiji realne sa sobom povlači još jedno, možda podjednako značajno pitanje: koliko je odnos

Bistro La Mer

Bistro La Mer je novosadski vinski bar,wine shop i restoran originalnog koncepta i promišljeno široke vinske ponude, lociran u ulici

Pivo od ljudske mokraće

Ako ste kojim slučajem prisustvovali danskom muzičkom festivalu „Roskilde“, održanom 2015. godine,  onda je vaš urin korišćen za proizvodnju piva.

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.