FESTIVAL I PIVO: Dani piva i dobro pivo

Dani piva u Zrenjaninu održavaju se zadnje nedelje avgusta i okupljaju sve velike pivare, ali i sve više kraft pivara

Manifestacija pod nazivom „Dani piva“, nastala je sada već daleke 1986. godine, u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu. Te prve dane piva organizovali su Turistički savez Zrenjanina i tadašnje Ugostiteljsko preduzeće „Vojvodina“, uz nekolicinu entuzijasta. Tih dana gradom Zrenjaninom su se kretali fijakeri, koji su točili besplatno pivo, pozivajući sugrađane na druženje, dobro rapoloženje i kvalitetan provod. Svirali su i igrali dečji ansambli, recitovali pesnici i slikali slikari, te je i mirisala kraj Begeja riblja čorba. Iako je u početku sve podsećalo na vašar, polako se stvarala fizionomija budućih susretanja Zrenjaninaca sa brojnim gostima i svojim sugrađanima. Manifestacija se održavala svake godine krajem leta. Priredbe su „seljene“ od poslednjih dana avgusta, do prvih dana oktobra, da bi se ustalile u poslednjoj nedelji avgusta. Od tada, tokom protekle dve decenije, pa sve do dana današnjeg, oko dvadeset hiljada posetilaca dnevno privlači degustacija odličnih piva i u osnovi dva različita programa. Jedan je više ruralni – vašarski i razbarušen, a drugi više urban – uglađen i našminkan. Na otvorenom prostoru u najužem jezgru centra grada, na više bina, odvijaju se programi koji zadovoljavaju različita interesovanja, ukuse i uzraste. Kako bi vaše raspoloženje i sam ugođaj na Danima Piva, u Zrenjeninu, prošao u najboljem redu dobro bi bilo da popijete kvalitetno kraft pivo, a koja su proteklih godina sve više prisutna na ovom festivalu. Za ovu priliku, i uživanje u Vojvođanskoj kulturi, mi bi vam savetovali da okušate John Lemona iz pivare Kabinet. John Lemon je karakteristično pšenično pivo koje nam dolazi iz pivare Kabinet. U poređenju sa klasičnim pšeničnim pivima, koja su prisutna na našem tržištu, ovo pivo se izdvaja primamljivim i interesantnim aromama i ukusima. Već prilikom otvaranja boce zapljusnuti smo bili atraktivnim notama citrusa, narandžine kore i limuna. Ukusi ovog finog i  elegantnog piva se baziraju na citrusnim i floralnim aromama, ali na nakon ispijenog gutljaja u ustima ostaje gorčna, a koja nas podseća da je ovo pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Vikend pred nama

Zakuvavanje pred Novu godinu je već počelo. Vikend pred nama je pun dešavanja. Ljubitelji zanatskog piva mogu posetiti Manifestaciju CRAFT

Uz paprikaš samo stout pivo

O irskom paprikašu, čuvenom Irish stew, postoji čitava literatura. Vode se raprave o njegovom poreklu, sastojcima, da li je originalno

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.