FESTIVAL I PIVO: Dani piva i dobro pivo

Dani piva u Zrenjaninu održavaju se zadnje nedelje avgusta i okupljaju sve velike pivare, ali i sve više kraft pivara

Manifestacija pod nazivom „Dani piva“, nastala je sada već daleke 1986. godine, u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu. Te prve dane piva organizovali su Turistički savez Zrenjanina i tadašnje Ugostiteljsko preduzeće „Vojvodina“, uz nekolicinu entuzijasta. Tih dana gradom Zrenjaninom su se kretali fijakeri, koji su točili besplatno pivo, pozivajući sugrađane na druženje, dobro rapoloženje i kvalitetan provod. Svirali su i igrali dečji ansambli, recitovali pesnici i slikali slikari, te je i mirisala kraj Begeja riblja čorba. Iako je u početku sve podsećalo na vašar, polako se stvarala fizionomija budućih susretanja Zrenjaninaca sa brojnim gostima i svojim sugrađanima. Manifestacija se održavala svake godine krajem leta. Priredbe su „seljene“ od poslednjih dana avgusta, do prvih dana oktobra, da bi se ustalile u poslednjoj nedelji avgusta. Od tada, tokom protekle dve decenije, pa sve do dana današnjeg, oko dvadeset hiljada posetilaca dnevno privlači degustacija odličnih piva i u osnovi dva različita programa. Jedan je više ruralni – vašarski i razbarušen, a drugi više urban – uglađen i našminkan. Na otvorenom prostoru u najužem jezgru centra grada, na više bina, odvijaju se programi koji zadovoljavaju različita interesovanja, ukuse i uzraste. Kako bi vaše raspoloženje i sam ugođaj na Danima Piva, u Zrenjeninu, prošao u najboljem redu dobro bi bilo da popijete kvalitetno kraft pivo, a koja su proteklih godina sve više prisutna na ovom festivalu. Za ovu priliku, i uživanje u Vojvođanskoj kulturi, mi bi vam savetovali da okušate John Lemona iz pivare Kabinet. John Lemon je karakteristično pšenično pivo koje nam dolazi iz pivare Kabinet. U poređenju sa klasičnim pšeničnim pivima, koja su prisutna na našem tržištu, ovo pivo se izdvaja primamljivim i interesantnim aromama i ukusima. Već prilikom otvaranja boce zapljusnuti smo bili atraktivnim notama citrusa, narandžine kore i limuna. Ukusi ovog finog i  elegantnog piva se baziraju na citrusnim i floralnim aromama, ali na nakon ispijenog gutljaja u ustima ostaje gorčna, a koja nas podseća da je ovo pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Istok

Restoran Istok je vijetnamski restoran, koji se nalazi u samom srcu Beograda. Duh i svežina orijenta, koji su sveprisutni u

kako odabrati pravo pivo

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.

Restoran Gondola

Restoran Gondola svojim ekskluzivnim enterijerom i bogatom ponudom internacionalne kuhinje nudi gostima prijatno mesto za opuštanje u samom centru Novog

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.