Lager pivo – najpopularniji stil piva

Reč Lager je nemačkog porekla i u prevodu znači čuvati. Ovo pivo ostavlja se posle pripreme da odležava na niskim temperaturama bliskim nuli nekoliko meseci. Razlikuje se od Ejla i po načinu pripreme, jer je Lager pivo donje fermentacije, što znači da se koriste kulture kvasca koje se talože na dnu i tu vrše svoju fermentaciju pri niskim temperaturama – hladno vrenje. Najpoznatiji su nemački, češki i holandski tipovi Lagera.

Lager piva se piju rashlađena na temperaturama 5 -­14° C, natočena u čašu daje bogatu i trajnu penu, punog su ukusa, zbog relativno velikog udela neprevrelog ekstrakta. Ova piva imaju izraženu gorčinu i aromu zbog veće količine hmelja koji se dodaje prilikom pripreme. Vrste Lager piva se u osnovi razlikuju prema tvrdoći vode, te razgrađenosti i boji slada za pripremu sladovine. Upravo zbog tvrdoće vode i vrste slada tipovi Lager piva se međusobno razlikuju po nijansama boje, a koja se proteže od svetložute do crvenosmeđe, punoći ukusa i aromi.

Lager je svetski najpopularniji stil piva. Kod nas se uglavnom proizvode standardna piva donjeg vrenj, odnosno Lager piva. Standardna svetla lager piva, kao što su Jelen pivo, Lav pivo, BIP pivo, Valjevsko pivo i Zaječarsko pivo čine preko 90 odsto domaće proizvodnje i potrošnje piva. Srpske kraft pivare ne stavljaju akcenat na ovaj stil piva, te nije prisutno kao Pale ale, no vodeće zanatske pivare tokom letnjih meseci izlaze na tržište sa lagerima.

BIP pivo

 

Za proizvodnju BIP-ovog piva koristi se visoko kvalitetan svetli slad plzenskog tipa i tradicionalne aromatične češke i nemačke sorte hmelja koje daju prijatnu aromu i gorčinu.

Tehnologija proizvodnje je tradicionalna i daje visoko prevrelo svetlo pivo, osvežavajućeg  ukusa, bogate i stabilne pene.

Kao jedan od najbitnijih elemenata prijatne arome i ukusa piva koristi se svetski poznat pivski kvasac donjeg vrenja iz Instituta Wiehenstephan sa Univerziteta u Minhenu.

 

Stil Lager

Alkohol 5,0 %

Temperatura serviranja 4-6˚ C

BRATE!

Ovo nije običan lager. Pivari iz pivare Dogma skuvali su zajedno sa kolegama iz milanske pivare Lambrate ovaj hibridni lager u kom su spojili ono najbolje iz dva stila – West Coast IPA i lagera. Lagano letnje pivo izuzetne hmeljne arome za mnoge ljubitelje lagera biće pravo iznenadjenje!

 

Stil West Coast Lager

Alkohol 4,5%

Temperatura serviranja 7-8° C

Čika Alberto

 

Čika Alberto predstavlja tradicionalni nemački Pils stil piva. Njega odlikuje prijatna gorčina, suvo telo, bogata aroma plemenitih nemačkih hmeljeva i svetlo žuta boja.

Čika Alberto se najbolje slaže sa roštiljskim mesom i burgerima.

 

Stil German Pilsner

Alkohol 4,8%

Temperatura serviranja 4° C

Gvint svetlo pivo

 

Gvint pivara je posvećena tome da pivo učini jednostavnim. Pivo treba da bude osnova za druženje, ne povod. Baš zbog toga Gvint lager se nalazi između tradicionalnih bavarskih (heles) i čeških (pilsner) stilova, s taman toliko ječmenog slada i hmelja da pivo dobije umerenu aromu i gorčinu. Gvint svetlo pivo odležava prvo u vertikalnim tankovima a onda i u ležnim tankovima, što je najbolji način za dobijanje svih potrebnih nijansi piva i optimalne pene.

 

Stil Lager

Alkohol 4,7%

Temperatura serviranja 6-8° C.

Lav pivo

 

Lav pivo je tradicionalno, pasterizovano, svetlo pivo vrhunskog kvaliteta. Ovo je najpoznatiji brend proizvodnog portfolia Carlsberg Srbije, punog ukusa, karakteristične prijatne arome i izbalansirane gorčine. Lav pivo je namenjeno  potrošačima koje karakteriše ponos, iskrenost i samopouzdanje. Sinonim je za snažnu osobu, koja u svakom trenutku zna šta želi i kako da nađe način da to ostvari.

 

Stil Lager

Alkohol 4,5%

Temperatura serviranja 3 – 5° C

Nikšićko svetlo

 

Nikšićko Pivo potiče iz Crne Gore, gde je spravljena njegova originalna receptura, i predstavlja sinonim za kvalitet u celom regionu. Ovaj pilsner-lager umerenopunog ukusa i osvežavajuće gorčine je najukusniji kada se služi na temperaturi 2-6° C. Ne možete pogrešiti ukoliko Nikšićko Pivo poslužite uz pršut ili slani zreli sir. 

 

Stil Lager

Alkohol 5%

Temperatura serviranja 2-6° C

Valjevsko pivo

 

Standardno svetlo lager pivo, prepoznatljivo po punom ukusu tradicionalno spravljenog i dobro „odležalog“ piva. Karakteriše ga prijatna gorčina i aroma, bogata i trajna pena. Svežina je takođe tipična za Valjevsko pivo, a posebnom kvalitetu doprinosi i izvorska voda iz podnožja valjevskih planina.

 

Stil Lager

Alkohol 4,8%

Temperatura serviranja 6-8°C

Šlager

Nemačko lager pivo sa šmekom. Kombinacija nemačke doslednosti i pitkog Perle hmelja daje notu zavodljivosti. Pitak, veseo, razigran, šarmantan! Zavešće vas i stalno ćete mu se vraćati!

Pravi šlager!

 

Stil Lager

Alkohol 5%

Temperatura serviranja 6° C

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Zašto volimo tamno pivo

Svi ukusi zbog kojih volimo crno pivo dobijaju se različitom obradom jednog jedinog sastojka Mnogi sebe smatraju odličnim poznavaocima piva,

kraft pivo kolubarski okrug

KRAFT PIVO Ponuda kolubarskog okruga

Kraft pivo sve je popularnije u Srbiji, a ponuda kolubarskog okruga sve je bogatija. Zanatske pivare odavno su prepoznate u svetu, dok u Srbiji osvajaju kupce i utiru put ka pivopijama.

Na izvoru vitamina B

Kvasac u pivu je prepun vitamina B, posebno ako pijete nefiltrirano pivo. Vitamin B3 (niacin) je dobar regulator niva holesterola,

Skuvajte svoje pivo

Proizvodnja piva je relativno lak proces i potrebna su vam samo četiri sastojka – kvasac, slad, ječam i dekstroza Većina

heineken

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.

Restoran Nirvana

Restoran Nirvana nalazi se u Subotici, u mirnom delu grada i prepoznatljiv je po letnjoj terasi. Restoran Nirvana otvoren je 1922. godine, a enterijer mu je urađen u klasičnom restoranskom stilu. 

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.