Heineken vas savetuje kako da uparite pivo i hranu

Cilj uspešnog uparivanja je pronaći harmoniju ukusa piva i hrane. Opšte pravilo je da lagana hrana ide uz svetlo pivo, a “jača” hrana sa “smelijim” pivom. Pržena hrana, sirevi i “bogata” hrana odlično pristaje uz gazirana piva. Alkohol naglašava toplotu, a hmelj naglašava začine u hrani. Kako se ishrana menja u zavisnosti od godišnjeg doba tako i laganija piva, osvežavaju, te su pogodna za leto, dok su tamna piva, piva sa više alkohola “teža” i pogodna za hladnije vreme. Da pojasnimo. Sir, koji se uglavnom uparuje sa vinom, izvrsno se slaže i sa pivom. Skoro svako pivo se može upariti sa sirom s tim da “jača” piva traže “jače” sireve. Da pivo ne bi nadmašilo ukus hrane uz piletinu, ribu, salate ili pastu treba piti svetlo pivo. Ako uz recimo piletinu služite preliv ili sos u tom slučaju poslužite i “teže” pivo. Sos će u tom slučaju biti dominantan (u odnosu na piletinu) i upravo ukus sosa određuje koje pivo treba poslužiti uz hranu. Testenine su pogodne za veći izbor piva, ali nema greške ako ih uparite sa svetlim pivom. Sama pomisao na morske plodove nas podseća na toplo vreme i u tom slučaju nam treba pivo da nas osveži i rashladi. Morski plodovi i riba najbolje se slažu sa svetlim pivom. Generalno pržena hrana se uparuje sa pšeničnim pivom, tako da i ostala pržena hrana, pohovana hrana treba de se upari sa svetlim pivom. Sa druge strane “jača” piva slažu se sa “jačim mesom”. Pivo i hrana treba da su u balansu, da se prožmu slatki i gorki ukusi i da ni jedna ukus ne “uguši” ostale. Ako je hrana previše začinjena potrebno je da je pivo “smiri”. Tako da uz ljuta jela pijemo svetla piva. I ako se pivo ne vezuje za deserte treba mu dati šansu. Piva tipa Porter i Stout odlično se slažu sa čokoladnim desertima. Generalno pravilo je da ako se prilikom pripreme hrane koristi neko pivo to se pivo najbolje slaže sa tom hranom. Ako ste u inostranstvu i u nedoumici onda kombinujete regionalno pivo sa regionalnom hranom.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivske krigle od kamena

Pivske krigle do kamena odnosno poznatije kao „Beer Steins“ (Stein na Nemačkom znači kamen ili kameni rad) su kako i

Banjalučki ćevap

Odmah nadomak samog centra Novog Sada, u Gajevoj ulici, nalazi se jedan lokal koji je nadaleko poznat po svojim specijalitetima

DVA VEKA OKTOBERFESTA

Oktoberfest je prvi put održan 1810. godine u čast venčanja bavarskog princa Ludviga I Tereze od Saks-Hildburghausena.

FIŠEK: Pivske grickalice

  FIŠEK je originalan, inovativan, praktičan i ekološki-opredeljen proizvod. FIŠEK je jedinstven i originalan po svom dizajnerskom rešenju pakovanja, koje

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.