Heineken vas savetuje kako da uparite pivo i hranu

Cilj uspešnog uparivanja je pronaći harmoniju ukusa piva i hrane. Opšte pravilo je da lagana hrana ide uz svetlo pivo, a “jača” hrana sa “smelijim” pivom. Pržena hrana, sirevi i “bogata” hrana odlično pristaje uz gazirana piva. Alkohol naglašava toplotu, a hmelj naglašava začine u hrani. Kako se ishrana menja u zavisnosti od godišnjeg doba tako i laganija piva, osvežavaju, te su pogodna za leto, dok su tamna piva, piva sa više alkohola “teža” i pogodna za hladnije vreme. Da pojasnimo. Sir, koji se uglavnom uparuje sa vinom, izvrsno se slaže i sa pivom. Skoro svako pivo se može upariti sa sirom s tim da “jača” piva traže “jače” sireve. Da pivo ne bi nadmašilo ukus hrane uz piletinu, ribu, salate ili pastu treba piti svetlo pivo. Ako uz recimo piletinu služite preliv ili sos u tom slučaju poslužite i “teže” pivo. Sos će u tom slučaju biti dominantan (u odnosu na piletinu) i upravo ukus sosa određuje koje pivo treba poslužiti uz hranu. Testenine su pogodne za veći izbor piva, ali nema greške ako ih uparite sa svetlim pivom. Sama pomisao na morske plodove nas podseća na toplo vreme i u tom slučaju nam treba pivo da nas osveži i rashladi. Morski plodovi i riba najbolje se slažu sa svetlim pivom. Generalno pržena hrana se uparuje sa pšeničnim pivom, tako da i ostala pržena hrana, pohovana hrana treba de se upari sa svetlim pivom. Sa druge strane “jača” piva slažu se sa “jačim mesom”. Pivo i hrana treba da su u balansu, da se prožmu slatki i gorki ukusi i da ni jedna ukus ne “uguši” ostale. Ako je hrana previše začinjena potrebno je da je pivo “smiri”. Tako da uz ljuta jela pijemo svetla piva. I ako se pivo ne vezuje za deserte treba mu dati šansu. Piva tipa Porter i Stout odlično se slažu sa čokoladnim desertima. Generalno pravilo je da ako se prilikom pripreme hrane koristi neko pivo to se pivo najbolje slaže sa tom hranom. Ako ste u inostranstvu i u nedoumici onda kombinujete regionalno pivo sa regionalnom hranom.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

dogma

Tap room pivare Dogma

Verovatno se svakom od nas bar jednom u životu desilo da uđemo u neki lokal, dobro sređen, prema nekim opšte

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju