Gunners pub – kultno mesto beogradske kraft scene

Aleksandre, recite nam kad i sa kojom idejom ste otvorili Gunners Pub?

Gunners je otvoren u martu 2015. godine, a ideja mojih partnera i mene je bila da otvorimo mesto na kome će se slušati tada skoro zaboravljena alternativna muzika i piti dobro pivo. Domaća craft beer scena bila je na samim počecima, a broj uvoznika kvalitetnijih industrijskih piva jako mali. Otvaranje takvog tipa lokala u to vreme nije bio rezultat potreba tržišta, pivo nije bilo toliko „in“ i boriti se za širenje pivske kulture bio je imperativ. Kako je tad to izgledalo i koliki je trud na edukaciji gostiju bio potreban znaju kolege iz Samo Piva, Pivopije i Minersa sa kojima smo zajedno oblikovali početak craft beer scene u Srbiji.

Šta Gunners odvaja od ostalih lokala?

Naš staff. U Gunnersu su uvek radili najprijatniji i najzanimljiviji ljudi. Svi smo velika porodica i taj odnos se prenosi i na sve naše goste. Takođe, u  Gunnersu je sve podređeno kvalitetu piva. Svaki detalj je bitan jer savršenom pivu trebaju savršeni uslovi. Naša piva točimo iz burića koji se nalaze u posebnoj prostoriji konstruisanoj tako da pivo bude sačuvano na idealnoj temperaturi i bez uticaja faktora koji nisu pogodni za njegovo čuvanje. S obzirom da točimo 16 piva u svakom momentu na našim točilicama se nalazi veliki broj različitih stilova piva. Različiti stilovi zahtevaju različiti pritisak i različite temperature prilikom točenja. Svih 16 linija čistimo jednom nedeljno i u svakom momentu garantujemo da su piva natočena u naše čaše savršena.

Gunners ima i svoje pivo kuće, o kakvom pivu se radi?

Rezultat strasti prema craft pivu koje delimo sa našim gostima je Gunners Apa koju smo skuvali početkom 2017. godine zajedno u saradnji sa pivarom Crow. Pitak, a nahmeljen American Pale Ale sa cascade i mozaik hmeljevima i sa procentom alkohola od 5,3%.

Za šta vezujete početak craft pivarstva u Srbiji?

Početak craft scene u Srbiji bez dileme vezujem za pojavu pivare Kabinet. Prvi kontakt potencijalnog craft beer potrošača je od presudnog značaja a Supernova, Brka i Porter bili su savršen početak ljubavi mnogih današnjih pivopija i craft-a.

Gde  je craft pivo danas?

Scena je porasla i sve je zanimljivija. Tržište je i dalje u razvoju, ali je taj pivski organizam Srbije počeo da prepoznaje dobra i loša piva. Do skoro su sve craft pivare prodavale sve što naprave. Pivopije polako shvataju da nije svako craft pivo dobro i da nije svako industijsko pivo loše. Mislim da će naredne dve godine isfiltrirati craft scenu na pravi način.

Šta su najveći problemi craft scene danas?

Definitivno loše flaširana piva sklona oksidaciji i skladištena u lošim uslovima. Vraćamo se na onaj prvi utisak koji je jako bitan. A, probati oksidirano ili još gore pokvareno craft pivo je kontrausluga. Craftu nije mesto na polici supermarketa i temperaturi od 30° C. Iskreno se nadam da će craft pivare što pre početi sa punjenjem 0.33l limenki jer je to bez dileme najbolji način da pivo sačuva sve mirise i ukuse koji ga čine najboljim pićem na svetu.

 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Najljuće pivo na svetu

U cilju pravljenja najpikantnijeg piva na svetu, Twisted Pine-ovo Ghost Face Killa pivo koristi šest različitih vrsta ultra-ljutih paprika, uključujući

tamno pivo i juneći gulaš

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja