Gunners pub – kultno mesto beogradske kraft scene

Aleksandre, recite nam kad i sa kojom idejom ste otvorili Gunners Pub?

Gunners je otvoren u martu 2015. godine, a ideja mojih partnera i mene je bila da otvorimo mesto na kome će se slušati tada skoro zaboravljena alternativna muzika i piti dobro pivo. Domaća craft beer scena bila je na samim počecima, a broj uvoznika kvalitetnijih industrijskih piva jako mali. Otvaranje takvog tipa lokala u to vreme nije bio rezultat potreba tržišta, pivo nije bilo toliko „in“ i boriti se za širenje pivske kulture bio je imperativ. Kako je tad to izgledalo i koliki je trud na edukaciji gostiju bio potreban znaju kolege iz Samo Piva, Pivopije i Minersa sa kojima smo zajedno oblikovali početak craft beer scene u Srbiji.

Šta Gunners odvaja od ostalih lokala?

Naš staff. U Gunnersu su uvek radili najprijatniji i najzanimljiviji ljudi. Svi smo velika porodica i taj odnos se prenosi i na sve naše goste. Takođe, u  Gunnersu je sve podređeno kvalitetu piva. Svaki detalj je bitan jer savršenom pivu trebaju savršeni uslovi. Naša piva točimo iz burića koji se nalaze u posebnoj prostoriji konstruisanoj tako da pivo bude sačuvano na idealnoj temperaturi i bez uticaja faktora koji nisu pogodni za njegovo čuvanje. S obzirom da točimo 16 piva u svakom momentu na našim točilicama se nalazi veliki broj različitih stilova piva. Različiti stilovi zahtevaju različiti pritisak i različite temperature prilikom točenja. Svih 16 linija čistimo jednom nedeljno i u svakom momentu garantujemo da su piva natočena u naše čaše savršena.

Gunners ima i svoje pivo kuće, o kakvom pivu se radi?

Rezultat strasti prema craft pivu koje delimo sa našim gostima je Gunners Apa koju smo skuvali početkom 2017. godine zajedno u saradnji sa pivarom Crow. Pitak, a nahmeljen American Pale Ale sa cascade i mozaik hmeljevima i sa procentom alkohola od 5,3%.

Za šta vezujete početak craft pivarstva u Srbiji?

Početak craft scene u Srbiji bez dileme vezujem za pojavu pivare Kabinet. Prvi kontakt potencijalnog craft beer potrošača je od presudnog značaja a Supernova, Brka i Porter bili su savršen početak ljubavi mnogih današnjih pivopija i craft-a.

Gde  je craft pivo danas?

Scena je porasla i sve je zanimljivija. Tržište je i dalje u razvoju, ali je taj pivski organizam Srbije počeo da prepoznaje dobra i loša piva. Do skoro su sve craft pivare prodavale sve što naprave. Pivopije polako shvataju da nije svako craft pivo dobro i da nije svako industijsko pivo loše. Mislim da će naredne dve godine isfiltrirati craft scenu na pravi način.

Šta su najveći problemi craft scene danas?

Definitivno loše flaširana piva sklona oksidaciji i skladištena u lošim uslovima. Vraćamo se na onaj prvi utisak koji je jako bitan. A, probati oksidirano ili još gore pokvareno craft pivo je kontrausluga. Craftu nije mesto na polici supermarketa i temperaturi od 30° C. Iskreno se nadam da će craft pivare što pre početi sa punjenjem 0.33l limenki jer je to bez dileme najbolji način da pivo sačuva sve mirise i ukuse koji ga čine najboljim pićem na svetu.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1