Kuhinja pivare Dogma

Preduzimljiva i neumorna ekipa iz pivare Dogma ne prestaje prijatno da iznenađuje svoje sve brojnije fanove. Počelo je sa hrabrim otvaranjem postrojenja pivare u industrijskom ambijentu stare beogradske šećerane, a nastavilo se otvaranjem direktno prema publici, kreiranjem Dogma Taproom, jedinstvenog prostora koji omogućava pogled na pivaru, a što je još važnije, omogućava da se sve što se sprema u toj pivari i proba, odmah tu, na licu mesta.

Iako su spremni da ruše neke tradicije, drugih se pridržavaju, naravno ako su provereno dobre. A jedna od njih je svakako kvalitetna, jaka, ukusna hrana koja ide uz pivo, pa je tako Dogma Taproom dobio još jedan značajan atribut – klopu.

Meni je pažljivo isplaniran, prilagođen klasičnom pivskom ukusu koji podrazumeva meso u raznim oblicima, ali je u dosluhu sa novim vremenima, jer i vegetarijanci su ljubitelji dobrog piva.

Klasičan burger, snažan, pun ukusa, sočan da se prsti dobro zamažu, neizostavan je na svakom meniju pivnice koja drži do sebe. Ovde se priprema od vrhunskog junećeg mesa, uz divno topljivi čedar, čatni, salatu, sos, pa kad još sa strane dođe hrskavi pomfrit čoveku samo preostaje da se prepusti uživanju. A da bi ono bilo potpuno, treba popiti pivo, pa onda barem još jedno. Dogmin pale ale Svetionik pravi je par uz ovaj burger, sa svojom pitkošću i aromom kroz koju se provlače mango, mandarina, grejpfrut i narandža.

Ako pivnica koja drži do sebe na meniju ima američkog favorita, burger, ovde u laganom engleskom šmeku sa čedarom i čatnijem, isto tako ne sme zaboraviti bazičnu evropsku, naročito nemačku varijantu hrane koja ide uz pivo – kobasice. Wurst Plate je ponuda od dve sjajne kobasice, klasično ljute i klasično blage, uz neizbežni pomfrit, dve vrste sosa i mekane hlepčiće. Hoptopod, već znameniti i provereni Dogmin IPA  će svojom hmeljnom upečatljivošću biti idealan partner uz zalogaje sočne kobasice.

Hrana posle koje vam ne treba salveta i nije hrana – rekao je jedan ljubitelj bureka, ali ova lokalna mudrost kao da je posledica globalnog iskustva. Rebarca, taj univerzalni mesni obrok, u poplavi raznoraznih novotarija održavaju svoj standard – nije prava stvar ako se ne zamaste prsti. Dogmina BBQ svinjska rebarca, mekana i puna ukusa, pravi su izazov za svako mesoždersko nepce. Obaveznu i neizbežnu pratnju ovog jela, u cilju potpunog zaokruživanja hedonističkog užitka, čine pomfrit, hlepčići i Plutonijum, Dogmina kolaboracija sa moskovskim pivarima pod imenom Brighton Brew. Snažno, pitko pivo punog imena Plutonium Orange Milkshake Double IPA tražiće još rebaraca, a rebarca još Plutonijuma, i tako redom…

E sad, nekom je to klopa, nekom standardni obrok, nekom grickeraj, ali ga ni prvi ni drugi ni treći nikako ne odbijaju. Dogma Taproom nudi svoju verziju Chicken Fingers, štapića piletine u aromatičnom susamu, uz pomfrit i dve vrste sosa koji ovo jelo podižu na nivo više. A još kada na sto stigne S.M.A.S.H., Mosaic Session IPA, pivo spravljeno od jedne vrste slada, Pilsner slada, i jednog hmelja, čuvenog ploda uzgajivača iz doline Jakima, uživanje u jelu, piću, priči i smehu može da počne.

Cezar salata, jedno od nezaobilaznih jela na meniju restorana različitih profila, i salata kojoj se zna godina rođenja i autor, mada se o ovu titulu otima više njih, nije zaobišla ni kuhinju u Dogma Taproom. Njen verni, bledi pratilac u ovom prostoru je Albino White IPA, odličan spoj belgijskog whitbiera i klasičnog India Pale Alea, koji svojom svežinom i pitkošću daje novu dimenziju već klasičnoj salati.

A za one koji meso ne žele u svom tanjiru, pa i za mesoždere koji se umore od prečestog konzumiranja svoje omiljene hrane, tu je Vege Ale salata, sjajan miks zelenih salata uz dodatak brusnica i oraha. Jedan Milk Stout, poznat u ovim krajevima kao Crna Krava, kafa, čokolada, mlečni šmek u čaši ispod pene, samo čeka da uskoči i pridruži se ovoj salati na putu sjajnih ukusa.

Priča je potpuno zaokružena – u ovoj mešavini viktorijanske fabrike, industrijski dizajniranu i po uzoru na američke pivnice, uz uživanje u vrhunskom pivu i jedinstvenoj atmosferi, sada se može i dobro i ukusno jesti. Mada, znajući inventivnost ljudi iz Dogme, nova prijatna iznenađenja sigurno slede.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1