Posetite Oktoberfest u sopstvenom aranžmanu

Rešeni ste da ove godine ne propustite Oktoberfest. Dobro bi bilo da se unapred pripremite i napravite plan delanja. Ima agencija koje, za malo para, nude svoje usluge i organizuju prevoz i smeštaj do Minhena i nazad, ali za one koji vole avanturu i da sve sami organizuju, evo nekih smernica. Destinacija Minhen. Ako ste rešeni da više novca date na zabavu nego na smeštaj, periferija je deo grada gde ćete tražiti smeštaj. Ako ste rešeni da na put idete autom, onda je parking nešto o čemu treba dobro razmisliti. U zavisnosti da li parkirate u samom centru ili na periferiji zavisi će i cena parkiranja. Naša preporuka je da koristite gradski prevoz za vožnju po Minhenu. Linije gradskog prevoza za vreme Oktoberfesta su pojačane, tako da nećete imati nikakvih problema da se odvezete i vratite, gde god da ste našli smeštaj. Ako ipak želite da vozite svoj auto dobro bi bilo da nabavite mapu ili koristite GPS kako bi pronašli besplatne parkinge, kojih u Minhenu ima dosta. Theresienwiese je naziv za mesto, tačnije poljanu od 42 hektara, koju okružuju četiri metro stanice: Theresienwiese, Goetheplatz, Poccistraße i Schwanthalerhöhe. Od metro stanice do šatre put će vam pokazati “more” pivopija.

Nemci, poznati statističari, vode statistiku šta se sve gubi i koliko se čega izgubilo na Oktoberfestu svake godine. Ima tu i izgubljene dece i naočara i novčanika. Baš zato je najbolje poneti što manje stvari. Gledajte da su vam ruke slobodne, da su vam novčanici i stvari koje baš morate da nostite u zatvorenim džepovima. Obuća što udobnija, kao i odeća – ipak ste tamo da bi jeli i pili, a ne da biste pokazali najnoviju i naskuplju toaletu.

Najbolje vreme za posetu festivalu je ranije pre podne. Uglavnom točenje piva u šatrama  počinje u 10:00 h, pa je to i najbolje vreme za obilazak. Danju ili noću sasvim je sve jedno, s tim da je preko dana manja gužva i manje onih koji ne podnose, a ipak konzumiraju pivo. Kako je gužva zaista velika, odaberite jednu šatru i provedite svo vreme u njoj. Možete izabrati veliku ili manju šatru, sasvim je sve jedno, jer se u svakoj služi pivo koje je pravljeno u skladu sa minhenskim Zakonom o čistoći piva iz 1487. i nemačkim Zakonom iz 1906. godine. Možete da rezervišete mesto, ali morate znati da se pored plaćanja rezervacije od vas očekuje da pojedete određenu količinu hrane i popijete određenu količinu piva. Uz to treba misliti i na bakšiš za konobarice. Kad smo već kod novca, najbolje je da ponesete keš. Bankomata ima, ali je red veći nego ispred toaleta, a možete samo da zamislite koliki je red ispred toaleta na jednom ovakvom mestu. Koliko vam novca treba zavisi od vaših apetita, ali dobra atmosfera, kao što je na Oktoberfestu zna da ponese, pa i onaj ko ne voli da pojede –  pojede, a onaj ko ne voli da popije – pretera. Čuvajte se da se kući ne vratite četvoronoške, zato jedite uz pivo, makar perece. Jedno je sigurno – na Oktoberfestu se ne štedi.

Povratak u smeštaj je uvek izazovan. Kontrola i samokontrola su presudni za bezbedan povratak. I ako vi niste popili previše i možete da se “odvučete” u krevet, sigurno je neko iz vaše ekipe “onesposobljen”. Ako imate i tu sreću da ste svi na broju, oko vas je mnogo onih koji nisu tako odgovorni.  Upravo zato je najbolja ideja bila da ne vozite, te da se vratite gradskim prevozom, a do polaska kući ćete se već potpuno otrezniti.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara Salto u novom izdanju

Pivara Salto je jedna od najstarijih domaćih craft pivara, počela je sa radom 2013. godine. Počeci su bili skromni, proizvodili

Pivo i zdravlje

Pivo i zdravlje

Pivo sadrži skoro sve minerale koji su nam potrebni za opstanak. Korišćeno je kao jedna od glavnih namernica u Evropi

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.