Pitate se kako da uparite svoje omiljeno pivo sa ukusnim specijalitetima?
Istina je da tu postoje male tajne i da ovo piće može da upotpuni razne ukuse. Smatra se da pivo poboljšava iskustvo u restoranu, jer osigurava da ukusi i arome sastojaka piva i jela rade zajedno.
Kombinovanje piva i hrane vam nudi jedno novo gurmansko iskustvo i ako niste probali, vreme je da uplovite u čaroliju ukusa.
Kada uparujemo pivo i hranu, možemo na tri načina osetiti kako se pivo i hrana međusobno slažu i upotpunjuju:
Cut – presecanje- jedan ukus se probija kroz drugi;
Presecanje jednog ukusa drugim se pretežno odnosi na konzumaciju piva sa intenzivnijim hmeljnim ukusom u kombinaciji sa hranom. Takva piva imaju sposobnost da se probiju kroz jake ukuse određenih specijaliteta i dolaze do izražaja kroz jaka jela, poput začinjenih ili kremastih, ponekad donoseći suptilnije ukuse ili radeći na ublažavanju začinjenih.
Cleanse – čišćenje– jedan ukus „čisti“ drugi;
Većina piva ima mehuriće. Čišćenje nepca gaziranim pivom osigurava da uživamo i cenimo svaki zalogaj. Mehurići CO2 čiste jezik i pomažu da osetimo ukus piva na nepcu. Nekada jednostavno možete pomisliti da nema pogrešnog uparivanja piva i hrane.
Pivo ima širu paletu mirisa i ukusa nego bilo koje vino. Budite avanturisti, kombinujte ukuse i koristite “3C” vodič.
Complement – dopuna– ukusi koji se prirodno uklapaju i zajednički daju novu notu ukusa;
Ukusi koji su slični mogu se spojiti kako bi upotpunili užitak. To su, na primer, kremasti, začinski ili voćni ukusi. Neverovatno je kako vam sastojci u pivu mogu pomoći pri izboru piva i vrste hrane.
Ako je pivu dodata pomorandža, vrlo je verovatno da će se ono slagati sa hranom koja sadrži pomorandžu.
Osnovno pravilo je da balansirate ukuse. Ne dozvolite da jedan ukus nadvlada drugi!
Kako bi potrošači imali mogućnost da na pravi način, uz savet i preporuku stručnjaka, probaju neke od izvrsnih kombinacija hrane i piva, Staropramen pivo je pokrenulo akciju u određenom broju internacionalnih restorana i pabova, da se po promotivnoj ceni služi pivo uz obrok.
Staropramen pivo ima osvežavajući ukus, a posebno ga karakteriše nešto izraženija hmeljna gorčina koja omogućava Staropramenu da se na vešt način probije kroz različite ukuse kao što su sve vrste mesa, pogotovo svinjetina, govedina i jagnjetina, ali i neki mezei. Dobar primer može biti goveđi burger, krekeri sa namazom od paštete, kao i začinjene kriške krompirića.