Pivo i hrana po predlogu Staropramen majstora

Pitate se kako da uparite svoje omiljeno pivo sa ukusnim specijalitetima?

Istina je da tu postoje male tajne i da ovo piće može da upotpuni razne ukuse. Smatra se da pivo poboljšava iskustvo u restoranu, jer osigurava da ukusi i arome sastojaka piva i jela rade zajedno.

Kombinovanje piva i hrane vam nudi jedno novo gurmansko iskustvo i ako niste probali, vreme je da uplovite u čaroliju ukusa.

Kada uparujemo pivo i hranu, možemo na tri načina osetiti kako se pivo i hrana međusobno slažu i upotpunjuju:

Cut – presecanje-  jedan ukus se probija kroz drugi;

Presecanje jednog ukusa drugim se pretežno odnosi na konzumaciju piva sa intenzivnijim hmeljnim ukusom u kombinaciji sa hranom. Takva piva imaju sposobnost da se probiju kroz jake ukuse određenih specijaliteta i dolaze do izražaja kroz jaka jela, poput začinjenih ili kremastih, ponekad donoseći suptilnije ukuse ili radeći na ublažavanju začinjenih.

Cleanse – čišćenje– jedan ukus „čisti“ drugi;

Većina piva ima mehuriće. Čišćenje nepca gaziranim pivom osigurava da uživamo i cenimo svaki zalogaj. Mehurići CO2 čiste jezik i pomažu da osetimo ukus piva na nepcu. Nekada jednostavno možete pomisliti da nema pogrešnog uparivanja piva i hrane.

Pivo ima širu paletu mirisa i ukusa nego bilo koje vino. Budite avanturisti, kombinujte ukuse i koristite “3C”  vodič.

Complement – dopuna– ukusi koji se prirodno uklapaju i zajednički daju novu notu ukusa;

Ukusi koji su slični mogu se spojiti kako bi upotpunili užitak. To su, na primer, kremasti, začinski ili voćni ukusi. Neverovatno je kako vam sastojci u pivu mogu pomoći pri izboru piva i vrste hrane.

Ako je pivu dodata pomorandža, vrlo je verovatno da će se ono slagati sa hranom koja sadrži pomorandžu.

Osnovno pravilo je da balansirate ukuse.  Ne dozvolite da jedan ukus nadvlada drugi!

Kako bi potrošači imali mogućnost da na pravi način, uz savet i preporuku stručnjaka, probaju neke od izvrsnih kombinacija hrane i piva, Staropramen pivo je pokrenulo akciju u određenom broju internacionalnih restorana i pabova, da se po promotivnoj ceni služi pivo uz obrok.

Staropramen pivo ima osvežavajući ukus, a posebno ga karakteriše nešto izraženija hmeljna gorčina koja omogućava Staropramenu da se na vešt način probije kroz različite ukuse kao što su sve vrste mesa, pogotovo svinjetina, govedina i jagnjetina, ali i neki mezei. Dobar primer može biti  goveđi burger, krekeri sa namazom od paštete, kao i začinjene kriške krompirića.

 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Piknik

Restoran Piknik je novosadski ugostiteljski objekat koji se nalazi na Ribarskom ostrvu. Koncept kojim se ovaj restoran bavi jeste tradicionalna

Verovali ili ne

– Zanimljivo je koliko dugo traje običaj Medenog meseca, na koji mladenci idu posle venčanja. Običaj traje već oko 6000

Crno pivo u Srbiji

U mnogobrojim načinima klasifikacije i podele piva, od one osnovne na lager i ale, sa raznim podvrstama, preko sortiranja po

Restoran Stara Hercegovina

Restoran i pivnica Stara Hercegovina pod ovim imenom posluje od 1991. godine. Do tada je u prestonici bio poznat kao

efes draft

EFES DRAFT Točeno pivo u flaši

Efes Draft je pivo po svežini i ukusu najsličnije točenom pivu, odnosno Efes Draft je točeno pivo u flaši koje se proizvodi po identičnoj tehnologiji proizvodnje kao i točeno pivo.

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike