PREPORUKA PIVA – Šta piti leti

preporuka piva

Preporuka piva vrlo je nezahvalna, jer svako od nas ima svog favorita, no mi vam sugerišemo šta piti leti i koja su letnja piva

 

Letnje ljubavi zauzimaju posebno mesto u srcima većine ljudi, a skoro da nema osobe koja bar jednom u životu nije iskusila letnju romansu na obali mora sa potpunim strancem.

Ali, kada odmor prođe i realnost dođe, u većini slučajeva letnja bajka se rasprši kao san. Ipak, nije sve tako crno, postoje one čvrste i nežne letnje ljubavi koje zauvek traju – plaža, hladovina, mesečina i zamagljena krigla iz koje viri postojana bela pena, a ispod nje žuta tečnost puna mehurića.

Ta ljubav je nešto što nikad ne prestaje, dovoljna je za osveženje, uživanje, ludovanje i kuliranje.

Tu ljubav zaslužuju svi, jer pivo nije piće bogova poput vina, to je piće smrtnika, od radničke klase, preko inžinjera do direktora i vlasnika uglednih firmi. Svi oni zajedno zaslužuju da se na odmoru opuste uz kvalitetno letnje pivo.

Preporuka piva – Lager je letnje pivo 

I to ne bilo koje pivo, već uz najčešće lager pivo – pivo koje je sinonim za letnje pivo.

Ništa čudno, jer fermentacija kod ovog stila piva vrši se na nižim temperaturama i kvasac se sleže na dno. Ovaj vid fermentacije daje pivo bez ostataka šećera i čistije arome, u odnosu na ejlove.

Ipak, najveća prednost letnjih piva jeste ta što se ona konzumiraju rashlađena, a idealna temperatura je od 4 do 7° C. Zato bela bogata pena i osvežavajući pun ukus nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sem što odlično gase žeđ, lageri se savršeno slažu i uz hranu, te se neretko preporučuju uz ribu, salate i plodove mora.

Preporuka piva u Srbiji 

Standardna osvežavajuća, ali i najtraženija lager piva na našem tržistu su Jelen pivo, Lav pivo, Zaječarsko pivo i Valjevsko pivo.

Mnogi će reći kako razlike nema, ali svaki iskusni pivopija itekako prepoznaje različitost bogatih ukusa.

Mnogi konzumenti preferiraju Lav pivo, koje je ujedno i najpoznatiji brend proizvodnog portfolija kompanije Carlsberg Srbija. Ovo osvežavajuće pivo idealno je za konzumaciju u hladovini na plaži, jer konzumentu pruža pun ukus, a i karakteristične je prijatne arome i izbalansirane gorčine.

S druge strane Jelen pivo, koje proizvodi i puni Apatinska pivara, sadrži 5 odsto alkohola i prijatne je gorčine, te je idealno za pijuckanje u večernjim satima.

Ljubitelji rustičnog ukusa piva, u bilo koje doba dana ili noći, opredeljuju se i za Valjevsko pivo koje takođe ima osvežavajuće dejsto i prijatnu aromu. Pivopije koje vole snažan i kremast osvežavajući ukus piva rado piju Zaječarsko Svetlo pivo.

Preporuka piva – Radleri sve popularniji

Pivo se obično smatra muškim pićem, mada i pripadnice lepšeg pola sve češće tokom letnjih meseci posežu za pivom. Dame se najčešće okreću ka pivima voćkastog ukusa.

Napitak Radler omiljen je kod žena, ali i među ljubiteljima laganijih stilova piva. Na domaćem tržištu bogata je ponuda Radlera, a najpopularnija su ona sa aromama pomorandže, grejpa, višnje, limuna, breskve ili đumbira. Radleri imaju i nizak procenat alkohola i zato su odličan izbor u vrelim letnjim danima.

Radler potiče iz Nemačke, a odomaćio se u većem delu Evrope. Ovo pitko piće nastaje spajanjem svetlog piva s limunadom u razmeri 1:1.  Nastanak Radlera povezuje se za ugostitelja iz Bavarske, Franca Xaver Kuglera, kojem je 1922. godine u gostionu iznenada banulo nekoliko hiljada biciklista željnih piva.

Franz nije imao dovoljno piva za toliki broj ljudi, ali je zato imao  poveće zalihe bezbojne gazirane limunade.

Preporuka piva – Radleri su za leto

Maštovitost i snalažljivost su ga naveli da pomeša limunadu s jednakom količinom piva i posluži žedne goste ovim napitkom i to pod izgovorom da je piće osmišljeno upravo za njih, kako ne bi pali s bicikla.

Gosti su bili oduševljeni Franzovom inovacijom, a ostalo je istorija. Ovo osvežavajuće piće vremenom je postalo popularno u celoj Evropi, a veoma je traženo i u Srbiji, posebno tokom letnjih meseci.

Zato su se i velike industrijske pivare upustile u posao proizvodnje ovog osvežavajućeg i laganog napitka. Radleri se poslužuju jako rashlađeni, na temperaturi od 3 do 5 C°.

Radleri se rado konzumiraju i umesto koktela na žurkama, jer su osvežavajući i pitki i sa minimalnim procentom alkohola. Najpopularniji su oni koje proizvodi Apatinska, odnosno Čelarevska pivara.

Preporuka piva – Bezalkoholna piva

I tu nije kraj. Ljubitelji piva, koji iz bilo kod razloga ne piju alkohol, na raspolaganju imaju i mnoštvo brendova bezalkoholnih piva.

Ona su najčešće vrlo slična lagerima, odnosno pripadaju tom stilu, a postala su i standardni deo ugostiteljske  ponude.

Doduše sve više su popularna i pšenična bezalkoholna piva, koja su takođe vrlo pitka i odgovaraju standardu letnjih piva. Zato se konzumenti sve više opredeljuju za njih, jer kada je letnja vrućina obično ne žele da konzumiraju alkohol.

Da trendu ispijanja bezalkoholnog piva raste rejting  potvrđuju i statistike, jer njegova potrošnja kako u svetu, tako i kod nas, iz godine u godinu raste. Danas na našem tržištu imamo velik broj bezalkoholnih piva u ponudi. Neka od njih su Erdinger Alkoholfrei svetlo, bezalkoholno, pšenično, pasterizovano, mutno i nefiltrirano pivo, koje se proizvodi u Erdingu u Nemačkoj.

Carlsberg Srbija je distributer za srpsko tržište. Vrlo traženo, a od nedavno prisutno kod nas je i Paulaner 0,0% pšenično pivo, koje na naše tržište uvozi i distribuira beogradski Calix.

Ukoliko kojim slučajem ne volite ukus pšeničnog piva, Heineken 0.0  je odličan bezalkoholni lager, koji je dva puta fermentisan, sa jedinstvenim A-kvascem, što mu daje blagi ukus slada.

Preporuka piva – Čaše za pivo 

U zavisnosti od aromatičnosti, zavisi i u kakvoj čaši će pivo biti služeno. Najčešće tražena lager piva, kao što su recimo Lav pivo, Jelen pivo, Zaječarsko pivo ili recimo Valjevsko pivo, služe se u kriglama sa drškom, da bi se izbegla razmena toplote između ruku i piva.

Aromatičnija piva poput crnog Zaječarskog piva poslužuju se u uskim dugačkim čašama, da bi se aroma što duže zadržala i njen intenzitet pojačao tokom ispijanja.

U zavisnosti od vrste piva zavisi i temperatura serviranja, pa se tako lager piva najčešće služe na temperaturi od 4 do 7 stepeni Celzijusa, piva sa dodatim voćem od 5 do 10 stepeni Celzijusa, a ejlovi na temperaturama od 7 do 12 stepeni Celzijusa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1