NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

NG trpeza

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za Novu godinu pripremati sarmu, pečenje, rusku salatu i tortu za prazničnu trpezu. Mi vam predlažemo da i vi pripremite ta jela, te vam u skladu s tim donosimo predloge recepata, ali i koja piva da pijete uz ova jela

Za mnoge ljude širom sveta prva asocijacija na Novu godinu jeste hrana i piće, koje se poslužuje uoči dočeka, ali i dan posle. Na stolu se tada obično nalaze različiti specijaliteti, a ovaj običaj potiče od davnina, jer su stari narodi verovali da bogata trpeza i raznovrsnost jela na stolu donose blagostanje u narednoj godini. Tako primera radi, Filipinci na dočeku Nove godine jedu okruglo voće, Holanđani se časte krofnama, Amerikanci uživaju u pasulju, a Grci Vassilopittu, dok Japanci obeduju dugačke rezance. U Australiji se jede pečena prasetina, Sicilijanci uživaju u lazanjama, a Norvežani u pudingu od pirinča. Nemci serviraju kupus, a Brazilci sočivo. Srbi opet ne mogu da zamisle slavlje bez sarme, pečenja, ruske salata i torte – tradicionalnih specijaliteta, koji se odlično uparuju sa pivom.

Sarma

Sarma je simbol novogodišnje trpeze u Srbiji, a to ne treba da čudi jer je reč o najomiljenijem srpskom jelu, koje se često kod nas naziva i „kraljicom jela“. Pravi se od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča. Smesa se uvija u listove kupusa, a iskusne domaćice je na tihoj vatri kuvaju satima. Svaka majstorica u kuhinji ima neki svoj tajni kulinarski trik za što lepšu i ukusniju sarmu, a ako nas pitate to je sigurno komad suvog, dimljenog mesa, mesnate slanine ili kobasice. Naša preporuka je da uz sarmu obavezno popijete Jelen pivo iz Apatinske pivare. Jelen pivo se pravi od najkvalitetnijih sastojaka i zato u ustima daje prijatnu gorčinu koja osvežava. Ono je stvoreno da utoli žeđ nakon pikantnog jela i konzumira se na temperaturi od 3 do 5 stepeni Celzijusa.

Recept za vrhunsku sarmu

Ukoliko se odvažite da za doček Nove godine pripremite sarmu obavezno isprobajte ovaj recept:

Potrerbne namirnice

Potrebno vam je 500 grama mešanog mlevenog mesa, dve glavice crnog luka, 100 grama pirinča, jedna i po kašika začinske paprike, pola kašičice mlevenog bibera, malo soli, ulje, 200 do 300 grama suvog mesa, slanine, kobasice i glavica kiselog kupusa.

Priprema

Na ulju propržite iseckan crni luk, a kada ga dobro izdinstate dodajte meso i propržite. Začinite solju, mlevenim biberom, dodajte pirinač i pola kašike začinske paprike. Sve dobro promešajte i po kašiku prohlađenog fila stavljajte na list kupusa i uvijte sarmu. Na dno dublje šerpe ili lonca stavite malo kupusa, a zatim ređajte sarme i između sušeno meso, slaninu i dimljene kobasice. Kada sve složite dodajte još kašiku začinske paprike pokrijte listovima kupusa i nalijte vodom da ogrezne s dva prsta. Krčkajte je lagano 3 – 4 sata.

Pečenje

Nakon fine sočne sarme, valjalo bi pojesti i nešto konkretno, a naravno novogodišnja trpeza ne može da se zamisli bez slasnog pečenja. Bilo da je svinjsko, jagnjeće ili ćureće, naš narod uživa u ovim zalogajima i generalno pečenje svi vole.  Ukoliko vam dolaze gosti naša preporuka je da ispečete ćurku. Uz ovo jelo obavezno popijte Lav Premium iz Carlsberg Srbija porodice. Ovo lager pivo sadrži 4,9 odsto alkohola, i ima izuzetno čist, pitak ukus, prijatnu aromu i osvežavajuću gorčinu. Karakteriše ga zlatno-žuta boja i bogata, kremasta pena.

Recept za najbolje pečenje

Mlada ćurka koja teži između pet i šest kilograma, dve kašike soli, kašičica bibera, litra pilećeg ili ćurećeg bujona i malo piva. Ćurku kupite dva dana pre nego što ćete je peći.

Priprema dva dana pred pečenje

Iscedite tečnost iz utrobe i izvadite iznutrice i šiju, osušite ćurku papirnim ubrusom i zatim u nju i spolja i iznutra utrljajte dve kašike soli i kašičicu bibera. Usoljenu ćurku stavite u pleh i odložite u firžider, ne pokrivajte je. Nakon dva dana sledi pečenje.

Priprema pečenja

Ćurku postavite sa grudima nagore, vrhove bataka vežite kanapom, a krila zadenite iza leđa. U pleh sipajte i dve šolje bujona. Stranice pleha ne smeju da budu previsoko jer će ćurka ostati sirova. Rernu zagrejte na 230 stepeni, stavite pleh, a potom snizite temperaturu na 180 stepeni Celzijusa. Svakih pola sata prelivajte ili premažite bujonom sa dna pleha. Po potrebi sipajte još bujona.  Na pola pečenja rotirajte pleh za 180 stepeni da bi se obe strane ispekle ravnomerno. Ćurku pecite oko tri sata. Kao biste se uverili da je pečena ubodite karabatak  oštrim nožem i ukoliko je tečnost koja iscuri skoro, ali ne sasvim providna, pečenje je gotovo. Ukoliko želite hrskavu kožicu 15 minutra pre nego što je izvaditi iz rerne prelijte je pivom. Kada je ćurka ispečena, izvadite pleh i prekrijte ga aluminijumskom folijom, te ostavite da odstoji oko pola sata. Ovaj period „odmaranja“  pomoći će da se proteini zgusnu i meso ostane sočno tokom sečenja.

Ruska salata

Naravno, na našoj listi je i novogodišnji klasik, koji asocira na praznike, slave i Novu godinu. Pogađete reč je o čuvenoj ruskoj salati, koja je sastavni deo svake porodične trpeze i odlično se slaže uz pečenje. U ovom slučaju svaka domaćica ima svoju kombinaciju sastojaka i način na koji pravi salatu. Pojedini ovu salatu jedu kao samostalni obrok, a ako i vi spadate u tu kategoriju savršena kombinacija je premijum pilsner Eichinger iz Valjevske pivare. Reč je o svetlom pils pivu koje se proizvodi po tradicionalnoj bavarskoj tehnologiji i zato ga karakteriše izrazita, ali uravnotežena gorčina. Pivo poseduje karakterističnu reskost i ima osvežavajući karakter, a sadrži 4,5 odsto alkohola. Idealna temperatura serviranja Eichinger piva iz Valjevske pivare je od 5-8 stepeni Celzijusa.

Recept za savršenu rusku salatu

Ovo je originalni recept za rusku salatu koju Rusi zovu Olivije salata, jer ju je  davne 1860.  godine osmislio Lusijen Olivije, šef čuvenog francuskog restorana Ermitaž, koji se nalazi u Moskvi. Za razliku od salate kakvu danas znamo, ovaj kuvar  se služio namirnicama koje je imao i zato se salata pravila od telećeg jezika, kavijara, račića, kapara, dimljenog mesa, jaja i krastavčića. Krajem 19. veka Olivijeov pomoćnik Ivan Ivanov ukrao je recept za salatu. Nedugo potom Ivanov je postao šef restorana Moskva, gde je služio salatu vrlo sličnu onoj Olivijeovoj samo pod nazivom Capital salad (Stolichny). Restoran je zatvoren 1905, a salata je preživela i zaživela u više varijanti. U vreme Sovjeta salata se pravila od manje ekskluzivnih namirnica, kako bi bila dostupna širokim narodnim masama. Danas postoji više desetina verzija ruske salate, s tim da ju je Olivije otprilike pravio ovako.

Sastojci originalne ruske salate

Za ovu salatu je potrebno 200 grama kuvanog ili pečenog telećeg mesa, 150 grama dimljene šunke, 100 grama kuvanog ili pečenog pilećeg mesa, pet tvrdo kuvanih jaja, pet većih krompira, 4 do 5 kuvanih šargarepa, pet kiselih krastavčića, 250 grama kuvanog graška, manja glavica kuvanog karfiola (može i ne mora) i 250 grama majoneza. Za ukrašavanje ide peršunov list, kolutovi kiselih krastavaca i limuna.

Priprema

Sve namirnice se iseckaju na kockice, doda se grašak i polovina majoneza i sve se lagano izmeša. Stavi se u činiju za služenje i prelije se ostatkom majoneza, ukrasi se kolutovima kiselih krastavčića, limuna, te doda seckani peršun. Do služenja se drži na hladnom.

Torta

Novogodišnja trpeza zahteva i slatki završetak, a za kraj ostavljamo dezert. Svaka porodica ima neke specifične slatkiše koje pravi za novogodišnje praznike, ali nekako smo naučeni da sem sitnih kolača imamo i tortu. Domaćice se često odlučuju za spremanje torte bez pečenja, pa tako za ovu prigodu možete da napravite plazma tortu, koja se odlično slaže sa crnim Zaječarskim pivom. Ovo pivo ima slatkast ukus pečenog hleba i finu punoću ukusa, te karakterističnu karamelnu aromu. Da bi osetili pun ukus, Zaječarsko crno treba servirati u čašu šireg dna koja se blago sužava ka vrhu.

Plazma torta iz kuglofa

Ukoliko nemate ideju na koji način da napravite plazma tortu, donosimo vam recept u kojem će podjednako uživati svi članovi porodice.

Sastojci za plazma tortu

Potrebno vam je 200 grama žele bombona, 2 jajeta, 300 grama mlevene plazme, 150 grama margarina, 250 grama šećera u prahu, šaka oraha, čokolada za kuvanje i  malo soka od narandže.

Način pripreme

Iseckati žele bombone na kockice, zatim umutite margarin i dodati šećer u prahu, pa ponovo umutite i sve sjedinite. U tu smesu dodati mlevene orahe, sok, mlevenu plazmu i dva jajeta. Zatim rukom dobro izjednačiti smesu. U sve to dodati iseckane žele bombone i još malo rukom izmešati da se žele bombone rasporede. Kuglof obložiti kesom za zamrzivač, da se masa ne zalepi, a zatim staviti masu unutra i rukom utisnuti da bi se napravio oblik. Tortu ostaviti oko dva sata u frižideru da se stegne. Kada se stegne, tortu prebacite na tacnu. Istopite čokoladu za kuvanje i ukrasite tortu.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Sunset

Restoran Sunsetotvoren je pre više od dve decenije u Beogradu. Od skromnih početaka, pa do današnjeg izdanja, prešao je put

Restoran Ambar

Ambar je prvi moderni, internacionalni lanac restorana Balkanske kuhinje. Na tri lokacije, u Beogradu, Vašingtonu i Klarendonu, Ambar kombinuje tradiciju

NAJBOLJE PIVO Cena i kvalitet

Na našem tržištu prisutan je velik broj pivskih brendova, u različitim cenovnim kategorijama, i interesantno je da je većina tih piva, kada je reč o