LIMENKA Najbolja ambalaža za pivo

Ball

Svaki ljubitelj kraft piva, koji želi da prilikom ispijanja oseti originalan ukus, odlučuje se za limenku jer ona stoprocentno štiti tečnost od lošeg uticaja svetla i kiseonika, a kraft pivo u ovoj ambalaži ostaje identično onom u proizvodnji

Kraft pivarstvo za proizvođače predstavlja jedinstvenu umetnost u traganju za savršenim ukusima i zato iskusni zanatski pivari uvek traže najbolje rešenje kako da raznolike arome hmelja, slada i ječma očuvaju i zaštite na najbolji način. Većina se u tom slučaju i bez mnogo razmišljanja odlučuje za punjenje piva u limenku. Naime, aluminijum koji se koristi za proizvodnju limenke čuva svežinu, miris i arome piva,  i za razliku od drugih materijala daje mogućnost da se na njemu oslikaju inovativna grafička rešenja, koja uglavnom nose snažnu poruku zanatskih pivara.

Prednosti limenke

Ono što limenku dodatno izdvaja od ostalih ambalaža jeste činjenica da je proces reciklaže samoodrživ, jer ova vrsta pakovanja ima visoku otkupnu cenu i sama sebe isplaćuje. Limenka štiti planetu kao potpuno ekološki proizvod koji se može beskonačno reciklirati, a nova limenka se zahvaljujući jednostavnom procesu reciklaže za samo 60 dana vraća u upotrebu. Pritom se od 10g reciklirane limenke izgubi samo 0,4g aluminijuma. Dodatno, prepoznata je i kao potpuno novi marketinški koncept, jer zbog oblika i dizajna privlači ciljnu grupu potrošača. Tako ni konzumenti nisu ostali imuni na kraft pivo u aluminijumskoj ambalaži i njegova popularnost neprekidno raste.

Limenka čuva ukus piva

Svaki pravi ljubitelj piva koji želi da prilikom ispijanja oseti originalan ukus, odlučuje se za limenku jer ona stoprocentno štiti tečnost od lošeg uticaja svetla i kiseonika, a kraft pivo u ovoj ambalaži ostaje identično onom u proizvodnji. Očuvan ukus nije jedina prednost – pivo u limenkama se brže hladi što svakako odgovara konzumentima koji preferiraju hladno pivo. Limenka se lako transportuje, nesalomiva je, lepo je oblikovana za držanje i može se poneti gotovo svuda. Pokazala se odličnom i kod online kupovine, jer u transportu ne može da se ošteti, manje je gramaže. Zato je dostava uvek jeftinija, pa i na ovaj način može da se uštedi.

Zanatski pivari prepoznaju benefite limenke

Navedene prednosti limenke dovele su do toga da je aluminijumska ambalaža sve zastupljenija na svetskoj kraft sceni, a u tome prednjači Velika Britanija. Prema istraživanjima sprovedenim u ovoj ostrvskoj zemlji, nešto više od polovine potrošača kupuje kraft pivo isključivo u limenkma. I Srbija ide u korak s vremenom, tako da i naše zanatske pivare prate nove trendove, budući da su došle do zaključka da je ova ambalaža zapravo najisplativiji vid pakovanja piva. Manja i lakša u odnosu na flašu, limenka prilikom skladištenja u marketima i ugostiteljskim objektima ne zauzima mnogo mesta, a kako je flaša od 330 ml za oko 20 odsto teža u odnosu na ukupnu težinu limenke, i transport je jeftiniji jer zauzimaju samo polovinu transportnog kamiona u odnosu na staklenu ambalažu. Pored ekonomskog, ovde je osetan i ekološki benefit, jer se smanjuje emisija CO2. Limenke imaju i daleko širu primenu, a stručnjaci iz oblasti tehnologije hrane ih preporučuju zbog  zdravstvene bezbednosti. Naime, aluminijum je termički obrađen i hermetički zatvoren, te zato najbolje čuva autentičan ukus i organoleptička svojstva piva, što je pivarima od presudnog značaja. Treba istaći i da je proizvodna linija piva u limenci isplativija u odnosu na staklenu ambalažu.

Limenka je praktičan proizvod

Kraft pivari imaju mogućnost sklapanja ugovora sa kompanijama koje proizvode i prodaju limenke isključivo na osnovu proizvodnih kapacitetita same pivare. Zato mogu da poručuju ambalažu na osnovu linija, manjeg ili većeg obima proizvodnje. Ovaj vid poslovanja je sve više zastupljen u svetu, jer doprinosi konstantnom  proizvodnom rastu kraft piva u limenci. Reč je o vrlo isplativim i fleksibilnim opcijama budući da zanatske pivare umesto pakovanja u flaše mogu da biraju limenku, što je svakako najbolje rešenje za male serije i kvarljive stilove. Zanatlije sve više osluškuju i želje kupaca, jer mlađe internet generacije zahtevaju proizvod koji se uklapa u njihov životni stil, ali i u svetske trendove. Najčešće je reč o konzumentima koji su vrlo praktični i zbog toga preferiraju kupovinu piva u limenci – u odnosu na flašu, lakša je za poneti na izlet, žurku ili na putovanja.

Limenka štiti pivo

Iako svi ovi argumentu ukazuju na sve prednosti aluminijumske ambalaže, mnogi i dalje smatraju kako je kraft pivo iz limenke lošijeg ukusa i nižeg kvaliteta.

U pitanju je široko rasprostranjena zabluda, pošto se pri pakovanju u limenke koristi savremena tehnologija koja uključuje i premazivanje oblogom na bazi vode, čime se eliminiše mogućnost bilo kakve kontaminacije. Dodatno, kraft pivo u limenkama je i do pet puta više zaštićeno od svetlosti, pošto materijal i dizajn sprečavaju prodiranje štetnih UV zraka u ambalažu. Drugim rečima, u čak 92 odsto slučajeva aluminijum odbija svetlost i tako štiti zanatsko pivo od spoljnih zagađivača, kiseonika i bakterija.

Ball Packaging Europe

Da zaključimo, konzumiranje piva iz limenke predstavlja odraz životnog stila, obrazovanja i svesti da njenom reciklažom štitimo svet od otpada. Svakako, sve dok kraft brendovi budu smišljali nove i uzbudljive načine da zabavljaju svoje potrošače, proizvođači limenki poput kompanije Ball Packaging Europe iz Beograda, nastaviće da rade na usavršavanju tehnologije aluminijumske ambalaže kako bi doživljaj ispijanja kraft piva učinili još uzbudljivijim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1