PREDLAŽEMO Limenka najbolja za piknik u prirodi

limenka

Aluminijumska ambalaža praktična je za transport – idealna je za nošenje u rančevima ili u automobilu. Za limenke nije potreban ni otvarač, ali ni frižider, jer se lako hladi

Istorijski podaci kazuju da je prva konzervisana hrana otkrivena tokom iskopavanja grobnice faraona Tutankamona u Egiptu. Naime, arheolozi su u glinenoj posudi pronašli balzamovanu pačetinu u maslinovom ulju, a najzanimljivije od svega jeste činjenica da je patka i nakon toliko vekova bila jestiva. Kako se tehnologija razvijala sa njom se razvijala i ambalaža. Francuski kuvar Nikola Fransoa Aper (Nicola François Appert) čitavu deceniju je dokazivao da se hermetički zatvorena hrana može sačuvati mnogo duže u odnosu na ostale vrste ambalaže. Konačno, nakon duge borbe njegov izum – limena ambalaža priznata je i puštena u upotrebu 1809. godine, kada se u limenke pakovala hrana za francuske vojnike. Francuz je za svoj izum dobio doživotnu titulu za Dobrotvora čovečanstva. Međutim, naučna potvrda o tome da limenke čuvaju svežinu hrane i pića došla je tek 60 godina kasnije i to kada je Peter Dukan patentirao proizvod sličan današnjim limenim ambalažama. Danas u 21. veku praktično i da ne postoje namirnice, te alkoholna i bezalkoholna pića koja se ne pakuju u ovu vrstu ambalaže.

Pivo traži sigurnu ambalažu

Ukoliko se uzme u obzir da je pivo zapravo hrana dolazi se do zaključka da i ono mora, kao i većina namirnica, da se čuva  na adekvatan način, jer će se u protivnom pokvariti. Baš zato je od ključne važnosti da se ono skladišti i pakuje u limenke, a pogotovo ako se radi o premium proizvodima koji ne sadrže konzervanse i veštačke arome. Svi već znaju kako svežina piva ima tri neprijatelja – vreme, toplotu i svetlo, upravo zbog toga najznačajnija prednost koju limenke imaju nad flašama jeste potpuna eliminacija oštećenja tečnosti svetlom, kao i značajno smanjenje štete nastale oksidacijom. Upravo su ovo ključni razlozi zbog kojih se konzumenti odlučuju za kupovinu piva u limenkama, jer kažu da nijedna druga ambalaža ne omogućava svež ukus i uživanje u ovom osvežavajućem alkoholnom piću. Prvenstveno limenka štiti pivo od svih spoljnih uticaja, nesalomiva je, a i lako ju je ohladiti. Ove čijenice najbolje znaju ljudi koji odlaze na izlete, ne lomi se uprkos tome što je njen zid na sredini tanji od ljudske vlasi kose. Zato je i logično što su se limenke pokazale kao najidealnije rešenje prilikom putovanja, odlaska na roštilj ili koncert.

limenka

Sve prednosti piva u limenci – čuva ukus, praktična ambalaža za transport i konzumaciju

Aluminijumska ambalaža izuzetno je praktični za transport. Za limenke nije potreban ni otvarač, te nema bojazni da će konzument morati svoje pivo da otvara upaljačem ili viljuškom. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se u poslednje vreme i većina premium, ali i masovnih domaćih brendova poput Lav, Jelen i Zaječarskog piva pakuje u limenke. Tehnolozi iz ovih kompanija su došli do zaključka da ova ambalaža bolje čuva i zadržava originalni ukus kako standardnih, tako i specijalnih piva. Naravno, ne bi trebalo zanemariti ni činjenicu da je aluminijumska ambalaža idealna i za specijalna crna premium, ali i pšenična premium piva koja se u u ovoj vrsti ambalaže mnogo teže kvare u odnosu na ostala pakovanja. Limenke su posebno praktične tokom vrelih dana, jer se pivo brzo hladi, jer aluminijum ograničava izloženost svetlosti i kiseoniku.

Limenka je ambalaža budućnosti – 100 odsto reciklabilna

Ukoliko se sagleda i estetika, za ovu vrstu ambalaže se slobodno može reći da je vizuelno mnogo lepša i elegantnija i zato osobe koje na ulici piju iz limenki izgledaju simpatičnije u odnosu na pivopije koji pivo natežu iz flaše.  I bez obzira na sve navedene prednosti pojedini pivoljupci i dalje smatraju da pivo iz limenke gubi  svoj originalni ukus, ali ovo mišljenje je potpuna zabluda. Aluminijumska ambalaža oblaže se premazom koji štiti pivo, te nema bojazni da ono pokupi bilo kakvu neprijatnu aromu. I još nešto, ukoliko kupujete premium pivo koje je upakovano u lepo dizajniranu limenku, koju ne želite da bacite, uvek od nje možete da napravite saksiju za cveće ili posudu za odlaganje sitnog novca ili olovaka. Za ekološki nastrojene pivopije, bitna je i činjenica kako je ova vrsta ambalaže potpuno održivi proizvod, napravljen od jednog materijala koji se može beskonačno reciklirati bez gubitka kvaliteta. Primera radi, reciklažom 10 grama limenke gubi se samo 0,4 grama aluminijuma, a nova limenka se zahvaljujući jednostavnom procesu reciklaže za samo 60 dana vraća u upotrebu. Kada se podatak uporedi sa činjenicom da je 8,3 milijarde tona plastike i dalje u prirodi, ne čudi što se limenka smatra za pakovanje koji je najbolji odgovor na zagađenje ambalažnim otpadom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1