PIVO IZ LIMENKE: Za i protiv

Činjenica je da je limenka odlična ambalaža, ali da li je sve baš tako

U protekle dve decenije sve veći broj pivara odlučuje se da  staklenu ambalažu menja limenkama. Velike industrijske pivare prve su počele sa masovnim korišćenjem limenki, ali su ubrzo i kraftovci shvatili praktičnost  limenke.

Smatra se da je ovaj trend počeo krajem prošlog veka i od tada limenke polako potiskuju sve ostale ambalaže za pivo. Činjenica je da je limenka odlična ambalaža, ali da li je sve baš tako?

Dobre strane limenke

  1. Limenke čuvaju kvalitet piva – Zbog svoje prirode, limenke su najpogodnija ambalaža kada je reč o čuvanju kvaliteta piva. Osim što ne dopuštaju sunčanim zracima da dopru do piva, limenke blokiraju kontakt između piva i kiseonika, kombinacijom ova dva faktora osigurava se najduži vek trajanja vašeg piva.
  2. Limenke su lake – U poređenju sa klasičnim staklenim ambalažama, limenke su čak 10 puta lakše.
  3. Lakše se skladište – Limenke su napravljene da se lako i praktično mogu skladištiti, čak i kada je njihov broj velik.
  4. Reciklaža – Aluminijum se jako lako reciklira, šta više ako poredimo proizvodnju limenki od recikliranog aluminijuma i od sirovog aluminijuma, primetićemo da je potrebno 90% manje energije da se napravi ambalaža od recikliranog aluminijuma.

Loše strane limenke

  1. Stigma vezana za limenke – Postoji verovanje da se u limenkama nalazi isključivo loše pivo. Većina nas kada pomisli na puno piva slabog kvaliteta verovatno pomisli – limenka. Ali ovo prosto nije istina. Pivo istog kvaliteta se nalazi i u limenkama i u flaširanim ambalažama.
  2. BPA – BPA, odnosno Bisphenol A, je materija kojom su oboložene limenke kako ne bi došlo do direktnog kontakta između piva i aluminijuma. Ovo jedinjenje se može ponašati kao sintetički hormon, te se mnogi ljudi plaše njegovog dejstva pogotovo kada se ono nalazi u hrani ili piću. Na svu sreću, istraživanja su pokazala da ne postoji direktna koleracija između ovog jedinjenja i pojedinih bolesti za koje se do pre 10 godina smatralo da ono izaziva. To praktično znači da ova tvrdnja nije tačna.
Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Soulfood Pančevo

Restoran Soulfood u Pančevu je dokaz da u jednom tržnom centru, osim kupovine, može kvalitetno i ukusno da se pojede, a i popije doza dobrog piva.

Pivo od ostriga

Ostrige su nekada bile uobičajeneu engleskim pabovima. Služili su ih uz pivo. Dvadeseti vek je pivo i ostrige spojio na

bernard pivo

BERNARD Pivo iz Češke

Češka pivara Bernard nalazi se u  Humpolecu i u vlasništvu je porodice Bernard, a  poznati su po tradicionalnom i nepasterizovanom pivu.

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva