PIVO IZ LIMENKE: Za i protiv

Činjenica je da je limenka odlična ambalaža, ali da li je sve baš tako

U protekle dve decenije sve veći broj pivara odlučuje se da  staklenu ambalažu menja limenkama. Velike industrijske pivare prve su počele sa masovnim korišćenjem limenki, ali su ubrzo i kraftovci shvatili praktičnost  limenke.

Smatra se da je ovaj trend počeo krajem prošlog veka i od tada limenke polako potiskuju sve ostale ambalaže za pivo. Činjenica je da je limenka odlična ambalaža, ali da li je sve baš tako?

Dobre strane limenke

  1. Limenke čuvaju kvalitet piva – Zbog svoje prirode, limenke su najpogodnija ambalaža kada je reč o čuvanju kvaliteta piva. Osim što ne dopuštaju sunčanim zracima da dopru do piva, limenke blokiraju kontakt između piva i kiseonika, kombinacijom ova dva faktora osigurava se najduži vek trajanja vašeg piva.
  2. Limenke su lake – U poređenju sa klasičnim staklenim ambalažama, limenke su čak 10 puta lakše.
  3. Lakše se skladište – Limenke su napravljene da se lako i praktično mogu skladištiti, čak i kada je njihov broj velik.
  4. Reciklaža – Aluminijum se jako lako reciklira, šta više ako poredimo proizvodnju limenki od recikliranog aluminijuma i od sirovog aluminijuma, primetićemo da je potrebno 90% manje energije da se napravi ambalaža od recikliranog aluminijuma.

Loše strane limenke

  1. Stigma vezana za limenke – Postoji verovanje da se u limenkama nalazi isključivo loše pivo. Većina nas kada pomisli na puno piva slabog kvaliteta verovatno pomisli – limenka. Ali ovo prosto nije istina. Pivo istog kvaliteta se nalazi i u limenkama i u flaširanim ambalažama.
  2. BPA – BPA, odnosno Bisphenol A, je materija kojom su oboložene limenke kako ne bi došlo do direktnog kontakta između piva i aluminijuma. Ovo jedinjenje se može ponašati kao sintetički hormon, te se mnogi ljudi plaše njegovog dejstva pogotovo kada se ono nalazi u hrani ili piću. Na svu sreću, istraživanja su pokazala da ne postoji direktna koleracija između ovog jedinjenja i pojedinih bolesti za koje se do pre 10 godina smatralo da ono izaziva. To praktično znači da ova tvrdnja nije tačna.
Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pivo pomfrit

Grickalice i pivo

Univerzalnost i prilagodljivost piva ogleda se i u njegovoj prisutnosti u različitim prilikama, od formalnih proslava do sasvim neobaveznih druženja.

JELEN FRESH – LUMUN

Spoj limuna sa Jelen pivom stvorio je pivo sa voćnim ukusom – Jelen Fresh Limun. Pivo se odlikuje smanjenom gorčinom,

Kako do zdrave jetre

Jetra je jedan od najbitnijih organa za funkcionisanje našeg organizma. Baš zbog toga je veoma važno da se brinemo o

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora