TOČENO PIVO: Za i protiv

Koliko ima istine u pričama o dobrim i lošim stranama točenog piva

Tempo modernog života ume biti naporan, te kako bi održali zdrav razum bitna je razonoda. Uživanje u pivo predstavlja jedan od vidova opuštanja, ali i razonode za moderne hedoniste. Ako se konzumira u umerenim količinama, osim opuštanja, pivo ume da pruži i zdravstvene benefite. Danas pivo možete kupiti svuda, a dostupno je u raznim pakovanjima – klasične limenke, plastična ambalaža i staklene flaše. Takođe, pivo se u ugostiteljskim objektima najčešće služi točeno.

Većina konzumenata se slaže da je točeno pivo najbolji izbor, ali nije sve tako jednostavno. Danas ćemo se pozabaviti pričama o točenom pivu, te pokušati da razjasnimo da li u njima ima istine.

Činjenice u prilog točenim pivima

  1. Svežina – U većini slučajeva, točeno pivo predstavlja sveže pivo. Ono je često nefiltrirano i nepasterizovano, te se mora servirati dok je sveže kako ne bi došlo do propadanja ukusa. Ako želite da uživate u najsvežijoj formi piva, onda je točeno pravi izbor za vas.
  2. Količina/Cena – Realno kupovina točenog piva je najisplativija, jer odnos cene, količine i kvaliteta je mnogo bolji u poređenju sa pivima u limenkama, plastičnoj ambalaži i staklenim flašama.
  3. Mogućnost probanja pre kupovine – Većina modernih kafea i restorana nudi konzumentima opciju da probaju pivo pre nego što ga kupe. Ovo uglavnom važi samo za točena piva zbog prirode njihovog serviranja.

Činjenice koje ne idu u prilog točenim pivima

  1. Čistoća – Točilice za pivo moraju biti redovno čišćene. Nakon nekog vremena u cevima točilica nakupi se talog od korišćenja, te ako nisu redovno održavane, pivo bude sa greškom.
  2. Mala selekcija – U zavisnosti od kafea ili restorana, ponuda točenih piva često bude skromna. Ovo je svakako mana za pivopije čiji se ukusi razlikuju. Ponekad je lako naći zamenu, ali ako baš želite da uživate u određenom pivu, a ono nije u ponudi, to svako može predstavljati veliki problem.
Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

The Camelot pivnica

Ugostiteljstvom su počeli da se bave u decembru 1999. godine otvaranjem jednog od najpoznatijih novosadskih klubova „Ritmo Latino“ i ovaj

Evo zašto volimo pivo

Korišćenjem ovih saveta osiguraćete sebi najbolji užitak u vašem omiljenom piću Pivo, većini ljudi je pivo omiljeno piće. Statistika govori

Piva koja obaraju s nogu

Ono što ih čini neverovatnim jeste činjenica da vam je dovoljna samo jedna flaša kako bi osetili dejstvo alkohola Jaka

Restoran Skver 44

Skver 44 je savremeni koncept koji podrazumeva neformalne obroke u opuštenoj atmosferi. Gosti su dobrodošli tokom celog dana. Možete uživati

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.