HRANA NA FESTIVALIMA Od pereca do pečenog vola

hrana festival

Predstavljamo vam hranu koja se najčešće servira uz pivo na poznatim svetskim pivskim festivalima, u želji da podstaknemo eventualne organizatore pivskih festivala u Srbiji da dopune svoju ponudu i prilagode je domaćim afinitetima

Proteklih godina, kod nas i u regionu, sve češće imamo priliku da uživamo u lepotama raznih stilova krafta, ali i u domaćim i uvoznim pivima za masovnu potrošnju. Raznolikost stilova, ali i upotreba i fino doziranje različitih sladova, hmelja i kvasca doveli su do toga da se pivo sve češće uparuje s hranom.

Pivski festivali su mesta gde ovaj vid uparivanja najviše dolazi do izražaja, s tim da Oktoberfest prednjači, posebno kada je reč o raznim specijalitetima koji se tamo poslužuju. U našoj zemlji se na pivskim festivalima uglavnom jedu kobasice i burgeri, ali je u svetu ponuda mnogo bogatija.

Mi ćemo se baviti specijalitetima koji se najčešće serviraju uz pivo, te pokušati da prikažemo šta se sve nudi i na taj način podstaknemo eventualne organizatore pivskih festivala u Srbiji da dopune svoju ponudu i prilagode je domaćim afinitetima.

Kobasice obavezno

Za kobasice bi se reklo da su klasik festivala. Za to su „krivi“ Nemci, jer se u ovoj državi proizvodi preko 1.500 vrsta kobasica i praktično se sve mogu naći na uličnim tezgama za vreme trajanja pivskih festivala. Najzastupljenije su Bratwurst, odnosno pržene kobasice, koje se prave od mlevenog svinjskog mesa i začina. Vrlo su interesantne u Wiener kobasice, ali se ipak najviše jedu bavarske bele, za koje kažu da se odlično slažu sa pivom. Zapravo, u Nemačkoj postoji bezbroj varijacija i lokalnih varijanti na tu temu, pa se tokom festivalskih dana u pokrajini Tiringija služi lokalna kobasica Thüringer Rostbratwurst. S druge strane u našoj zemlji najčešće se na pivskim događajima služe roštilj kobasice, koje nisu ničim definisane, već se najčešće prodaju one najjeftinije.

Pečena krilca traže pivo

Hrskava, ukusna, slatka, slana, ljuta, slatko-ljuta i pohovana – jednom rečju pečena krilca. Ovo hrskavo jelo ne može da ostane nezapaženo na pivskim festivalima. Njih uglavnom služe u baštama, jer je priznaćete veoma nezgodno jesti ih prstima dok se u ruci drži krigla s pivom. Inače, za one koji ne znaju, pržena pileća krilca dugo su bila glavna komponenta južnjačke kuhinje, ali se koncept promenio 1964. godine, kada ih je u ljutom sosu pripremila Tereza ​​Belisimo, suvlasnica u Anchor Baru u Bafalu u Njujorku. Ona je krilca u ljutom sosu, kao kasnu užinu, poslužila svom sinu i njegovim prijateljima. Momcima su se toliko dopala da su ih već sutradan stavili na jelovnik restorana, a služena su uz kriške celera i sa sosom od bleu sira. „Bivolova krila“ su postala i hit uz ispijanje piva. Ovaj specijalitet se uglavnom jede na amerilčkim festivalima piva, a mi bi predložili da postane i obavezan dekor domaćih festivala.

Pečeni pilići kao dekor

Generalno gledano,  piletina je vrlo važan obrok na svim važnijim festivalima piva, a posebno je zastupljena na Oktoberfestu. U danima festivala naručuje se podjednako kao i kobasice, a interesantno je navesti i kako se tada na roštiljima vrti na stotine celih pilića. Za samo dve nedelje, na Oktoberfestu se proda preko 500.000 komada, a najcenjeniji su tridesetodnevni pilići iz Bavarske i Baden Würtenberga. Piletina se tradicionalno prodaje s palačinkama od krompira. Kod nas se nažalost ova vrsta jela ne poslužuje, a možda bi trebalo.

Pečene kolenice za one koji znaju šta hoće

Pečene kolenice ili schweinshaxe je klasik Oktoberfesta. Za vreme Oktoberfesta veliki komadi  pečene svinjske kolenice obično se poslužuju s puno kiselog kupusa i pirea. Procenjuje se da se na Oktoberfestu svake godine proda oko 75.000 kolenica, koje se odlično slažu uz pivo. Nešto modernija varijanta ovog jela jeste fast food Curry wurst, a ovaj specijalitet je berlinski izum i autentični lokalni fast food. Curry wurst je nastao u Zapadnom Berlinu, nakon Drugog svetskog rata, kada je Herta Heuwar, vlasnica lokalnog kioska s kobasicama, od britanskih vojnika stacioniranih u Berlinu kupila kari prah i kečap. Zatim je svinjske pečenice, pečene i kuvane na pari, počela da prodaje s mešavinom karija i kečapa.

Perece za užinu

Nema osobe na svetu koja nije čula za nemačke perece, pogotovo one bavarske. Obično se jedu za užinu i umesto hleba, a posebno dobro idu uz nemačko pivo i ne treba da čudi što su jedan od najtraženijih proizvoda na festivalima piva.  Mogu se naći u svakoj pekari ili na uličnoj tezgi. Najpoznatija vrsta pereca su svako bavarske, a njihov ukus je specifičan zbog načina proizvodnje. One se pre pečenja spuštaju u ključalu vodu, a to je ono što im daje poseban šmek. Zanimljivo je da je najstarija očuvana pereca na svetu pronađena na istoku Bavarske, a stara je više od 250 godina.

Girice i haringe kao egzotika

Koliko god da ih je na gomili, girice planu dok si rekao „keks“. Ništa čudno, jer je ova slasna riba odlična zamena za čips i ostale nezdrave grickalice. Stoga se često služi uz sezonsku salatu i pivo. Može se pronaći na festivalima širom sveta, ali ne i na Oktoberfestu, jer se tamo tradicionalno jedu ukiseljene haringe u saftu, sa puno tanko rezanog luka. Popularne su zbog navodno čudesnih moći u suzbijanju mamurluka.

Volovi na ražnju samo za najbolje

Ochsensemmeln je kultna stvar na Oktobefestu. Reč je o volovima koji se polako i sporo peku na ražnju. Zapravo volovi se tokom cele godine uzgajaju posebno za ovu priliku. Interesantno je da svaki od njih ima svoje ime, koje je istaknuto iznad ražnja. Prodaju ih u velikim porcijama s hlebom, umakom od crnog vina, krompirima i povrćem. Na svakom Oktoberfestu proda se više od 120 celih volova.

Burgeri kao standard

Burgeri su tradicionalna američka hrana, koja se najčešće servira na festivalima piva. Zapravo, Amerikanci ne mogu da zamisle pivski festival bez burgera, te se poslednjih nekoliko godina ove manifestacije u Americi često i održavaju u čast burgera i piva. Naše pivopije su takođe prihvatile ovaj običaj i burgeri su redovan pratilac piva, na festivalima i van njih.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1