Beer Style magazin recenzija – Gvint 5, pivara Gvint

Gvint 5 je relativan novitet, a koji nam dolazi iz pivare Gvint i koje potpisuju majstori piva ove pivare. Reč je o neuobičajen stilu za naše tržište, koji se naziva India Pale Lager (IPL), i ova vrsta lagera se razlikuje od klasičnih lagera po jačoj aromi i moćnijem ukusu hmelja. Ovo pivo, odnosno ovaj stil piva, je nastao kao sinergijski efekat i rezultat kombinacije pet različitih sorti slada i pet razlitičith vrsta hmelja. Osnovne karakteristike ovog pitkog piva su puno telom, fina gorčina i  jake arome.

Kako navode u ovoj pivari, Gvint 5 je pravi pogodak za one koji umeju da uživaju u karakterističnim kraft pivima.

Nakon degustacije ovog piva, moramo istaći da je ovo odlično balansirano pivo, da hmeljne arome ne preovladavaju, što se često dešava u jače zahmeljenim pivima, te da arome slada lepo utiču na kompletan utisak piva.

 

Stil India Pale Lager

Alkohol 5,5 %

Temperatura serviranja 7 – 10 °C

Opšti utisak – Dobro

Beer Style ocena – 81

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivska „dijeta“

Kada znamo kako i zašto nas pivo goji, možemo osmisliti strategiju koja će nam pomoći da to izbegnemo Kada pomislite

Najstarija pivara

Pivo je jedno veoma staro piće, koje se proizvodi već milenijumima. „Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan“ koja se nalazi nadomak Minhena je

Heineken predstavio Heniken 0.0

Posle višegodišnjeg pažljivog istraživanja i korišćenja najsavremenijih tehnika proizvodnje piva, tim vrhunskih stručnjaka iz kompanije HEINEKEN pronašao je recept za

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.