Čaša za pivo

Pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, ali nipošto nisu samo rezultat dizajnerskog nadahnuća, već imaju tačno propisanu svrhu, u zavisnosti od vrste piva kom su namenjene. Pivske čaše treba da sačuvaju pivo od atmosferskih uticaja, istaknu njegove ukuse i arome, praktične i elegantne, kao završni vizuelni užitak jednog dugačkog procesa koji počinje još tamo negde u pivari

To Protect and to Serve je moto koji je usvojila policija Los Anđelesa pre više od pola veka i koji su kasnije prihvatile mnoge druge policije. Koliko je ovo samo reklamni slogan, a koliko istina, nije ni bitno za ovaj tekst – bitno je da on gotovo savršeno, u par reči, opisuje pivske čaše.

Pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, ali nipošto nisu samo rezultat dizajnerskog nadahnuća, već imaju tačno propisanu svrhu, u zavisnosti od vrste piva kom su namenjene. Pivske čaše treba da sačuvaju pivo od atmosferskih uticaja, istaknu njegove ukuse i arome, praktične i elegantne, kao završni vizuelni užitak jednog dugačkog procesa koji počinje još tamo negde u pivari, pri istovaru džakova slada.

Pivske čaše pravljene su od različitih materijala – keramike, kamena, drveta, metala, kristala, a industrijska revolucija i masovna proizvodnja stakla omogućile su razvoj mnogih vrsta čaša prilagođenih određenim vrstama piva. I ne samo to. Pivopije su sada mogle da bolje prate kolika količina piva im je natočena i da li ih eventualno zakidaju na meri, a mogli su, osim u ukusu i aromi, i da uživaju u svim nijansama boja svog piva.

Krigle su sinonim za tradiciju i praktičnost. Debeli zidovi omogućavaju duže održavanje temperature, a obavezna drška sprečava da ruka dođe u kontakt sa čašom i tako dodatno zagreva pivo. Usput omogućavaju i lakše držanje, jer su krigle obično veće zapremine. Mogu biti cilindrične ili loptaste, sa uzdužnim linijama ili reljefne. Proizvodile su se od različitih materijala, mada su keramičke i krigle od kamena dugo bile najviše u upotrebi. Staklene krigle pojavile su se prvi put na Oktoberfestu tek na samom kraju 19. veka. Nekada su često mogle da se vide krigle sa poklopcima. Njihovo poreklo navodno je još iz 14. veka, iz vremena kada je velika epidemija kuge harala Evropom, pa je poklopac trebao da zaštiti dragocenu sadržinu. Vremenom, krigle su doživele pad popularnosti, naročito u zemlji u kojoj su bile deo pivske tradicije, Engleskoj. Nova vremena i popularnost drugih vrsta čaša zadale su krigli težak udarac, ali se ona ipak vratila na veliku scenu i danas nije ni malo neobično videti je u rukama hipstera, mada su se do pre neku godinu uvozile iz Turske, jer domaće proizvodnje gotovo da više nije bilo. I Nemačka je doživela udare novog vremena, kada je, iz navodno bezbednosnih razloga, na jednom pivskom festivalu pokušano sa uvođenjem plastičnih krigli. Priča nije dugo trajala, a plastične krigle završile su na gomili, u plamenu. Svojim izgledom i veličinom, krigle očigledno nisu za one koji preferiraju male količine piva. Pravi su izbor za razne vrste lakših i srednjih piva, lagere, pale ale, oktoberfest piva.

Pilsner čaše su visoke, pri dnu uže, da bi se prema vrhu lagano i elegantno širile.  Dobro zadržavaju penu, naglašavaju karbonizaciju i suptilnu boju svetlo-zlatnog piva. Ime samo dovoljno govori, a osim pilsnera odlična je i za lagane lagere i bavarski helles.

Pinta je klasična i možda najčešće viđana pivska čaša. Univerzalno korišćena za gotovo sva piva, od laganog lagera, preko IPA do stouta. Ova čaša pojavljuje se u dve varijante: Shaker se lagano širi prema vrhu, a Nonic je sličnog oblika, samo što ima izbočinu pri vrhu. Svoju široku popularnost u velikoj meri duguju svojoj praktičnosti. Jeftine su za proizvodnju, lake za održavanje, pranje i skladištenje.

Tulip čaše, kao što im ime kaže, svojim oblikom podsećaju na cvet lale. Ova elegantna i zavodljiva čaša odlična je za kompleksne belgijske ejlove, ali može da posluži i za IPA ili stout. Dobro zadržava penu i svojim oblikom naglašava ukuse i arome.

Weizen čaše se često brkaju sa pilsner čašama, zbog slične veličine i oblika.Razlika ipak postoji – weizen čaše su nešto više zakrivljene prema vrhu. Najčešće imaju zapreminu od 0,5 l i napravljene su za pšenična piva. Lagano zakrivljenje prema vrhu čaše dobro zadržava penu i omogućava pun užitak u aromama i ukusima pšeničnog piva.

Goblet čaša najviše podseća na srednjovekovne pehare. Snažne, ne previše duge drške, sa stabilnom stopicom i zaobljene, deluju moćno i teško, kao i  jaka, sladna piva koja idu u ovu čašu: nemački bock ili neki od belgijskih ejlova. Goblet se može naći u različitim varijantama, sa iznijansiranim izmenama dizajna i debljine stakla.

Snifters čaše se koriste za konjak ili slična pića, ali su odlične i za pivo. Pomalo podsećaju na mešavinu vinskih čaša i gobleta. Tanke, kraće drške i stabilne stopice, omogućava lagano mešanje piva što omogućava puno uživanje u aromi piva. Ovo nisu čaše koje se pune do vrha, jer bi to pokvarilo krajnji užitak. Idealne za teža, aromatična piva kao što su double ili imperial IPA, imperial stouts, te kompleksne ejlove.

Ovo su samo neki od primera brojnih vrsta pivskih čaša koje nisu namenjene pukom paradiranju, već stvarnom i produbljenom uživanju u svim aromama i ukusima najboljeg pića koje je čovek stvorio. A ako se ljubitelj piva nađe na nekom izletu u prirodi i nema ničeg drugog osim plastičnih čaša mekih zidova? Pa, ponekad vredi piti pivo direktno iz flaše.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1