Koje pivo popiti u najluđoj noći

Doček Nove godine može biti sasvim raznolik. Veseo i pomalo razuzdan, dosadan i uštogljen, neobavezan i potpuno iznenađujući. U porodičnom krugu, sa voljenom osobom, na putovanju, u restoranskoj atmosferi ili sa društvom iz kraja. Kako god da je dočekali, gotovo je nemoguće zamisliti noć između 31. decembra i 1. januara bez zdravice, a zdravica bez nekog alkoholnog pića je podjednako neubičajena u društvima sasvim različite kulture, na različitim meridijanima.

Za pravog pivopiju izbor pića u novogodišnjoj noći ne predstavlja problem, kao što nije bio problem ni tokom čitave godine. Međutim, samo reći pivo, više ni izbliza nije dovoljno. Izbor je iz godine u godinu sve veći i raznovrsniji, a ovakva svečana prilika i vesela noć jednostavno nalažu da se, bar za tu proslavu, čovek okrene nečem uobičajeno kvalitetnom, ali  i sasvim novom.

Ukoliko bi se oslonili na kalendar i vremenske prilike, onda bi pravi izbor bio neko dobro zimsko pivo. Sezonska piva imaju dugu tradiciju u svetu piva, mada je ta tradicija na komercijalnom nivou jedno vreme bila potisnuta od strane univerzalnih lagera. Pivari su tokom vekova jednostavno sledili promene godišnjih doba, pa su za duge i hladne zimske mesece pripremali snažnija, začinjenija piva. Stari engleski izraz winter warmer možda najbolje objašnjava njihove karakteristike. Kako su zimski praznici, pa tako i doček Nove godine, postajali sve komercijalniji, tako su se proizvodila različita piva, ponekad sasvim malo prilagođena tradicionalnim zimskim pivima, ali sa nazivima koji su sugerisali njihovu upotrebu baš u vreme zimskih praznika. Klasična zimska piva, kao što su barley wine, strong ale ili imperial stout  mogli bi biti i pravi novogodišnji izbor za one koji bi da probaju nešto novo, a ipak tradicionalno, i vode računa o količini ispijenog piva, jer zimska piva nisu ni malo nežna po svom sadržaju alkohola. A novogodišnja noć je duga i treba izdržati do sitnih sati…

Ovu zimsku idilu duge tradicije i viševekovnih navika, bez imalo razmišljanja odbiće strastveni ljubitelji lagera. Poznato je iz nekih istraživanja da su ljubitelji lagera izuzetno tvrdokorni u svojim pivskim sklonostima, tako da ih je teško, ponekad gotovo i nemoguće, nagovoriti da promene ne samo vrstu piva i eventualno probaju neki ejl, nego su izuzetno verni i određenoj marki piva na koju su tokom godina navikli. Za njih se pitanje o izboru pića u novogodišnjoj noći uopšte ne postavlja. Međutim, upravo je ova ,,najluđa noć‘‘ kao stvorena za malo opuštanja i pokušaj sa nekim novim stilom ili barem brendom. Domaće industrijske pivare, uvoznici i kraft pivari potrudili su se da nam zaista prošire pivske horizonte. I oni koji nikako ne bi hteli da izađu iz okvira lagera imaju sada sjajan izbor, od industrijskih premijum piva, iz domaće proizvodnje i šarenolikog uvoznog portfolija, do kraft lagera kojima se srpski kraft pivari sve više okreću. A za one koji bi ipak da malo eksperimentišu, izbor je još povoljniji i raznovrsniji. To i jeste naš predlog: probajte nešto novo, barem malo različito od onog na šta ste navikli tokom godine. Uostalom, u novogodišnjoj noći često se rađaju neke velike, ozbiljne ljubavi, pa zašto se ne bi rodila i neka mala pivska ljubav.

Višegodišnji trend u pivskoj kulturi koji nalaže da se akcenat stavlja na kvalitet, a ne na kvantitet, sasvim je primeren za ostala 364 dana, mada bi ove specijalne noći, koja nas svojom prazničnom čarolijom prebacuje iz svakodnevne kolotečine, pritiska i stresa u veselje, smeh i pesmu, kvalitet i kvantitet mogli barem na kratko da se susretnu. Naravno, u tom slučaju ključevi od kola bi trebali obavezno da ostanu kod kuće. Taksisti ionako neumorno rade čitavu noć, pa ako ih treba i malo sačekati, taman ima vremena za još jedno pivce pre polaska.

Za one kojima je ponoć, uz vatromet, čestitanja i zdravice, nezamisliva bez šampanjca, pivari imaju više nego dostojnu zamenu. Pioniri šampanjskog piva bili su, a ko drugi, Belgijanci sa svojim Biere de Champagne ili Biere Brut. Ova simbioza piva i penušavog vina, bez grožđa naravno, proizvod je pažljivog rada i specijalnog postupka koji ga približava šampanjskim vinima. Od pre par godina na tržištu je i Brut IPA, rezultat višegodišnjih istraživanja koji je prvi put proizveden i natočen u San Francisku. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite DeuS Brut des Flandres, Malheur Biere Brut, Devils Backbone Brut IPA ili Sierra Nevada Brut Ipa, nema razloga za nervozu jer su naši preduzimljivi kraft pivari već izašli sa svojim verzijama Brut IPA.

Koje god da je pivo u čaši, važno je da atmosfera bude opuštena i vesela, želje iskrene i muzika dovoljno glasna. I ipak treba biti bar donekle umeren – jer sutradan nas čeka repriza, pa treba nastaviti tamo gde se stalo. 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Kafe restoran Loft

Ideja Lofta je od samog početka bila jasna – postaviti takav koncept u Novom Sadu koji će obuhvatati odličan proizvod,

Kafana Čedić

Želja da se zauvek zadrže savršeni ukusi i mirisi domaće hrane, kao i da se sačuva od zaborava lepota starog

ISTORIJA ČELAREVSKE PIVARE

Lazar Dunđerski, jedan od najistaknutijih srpskih veleposednika, osnovao je 1892. godine na poljoprivrednom imanju svoje porodice, pivaru u Čelarevu, tadašnjem

Republika Irska i pivo

Ova zemlja prepuna je legendi, od onih o leprikonima, malim, bradatim i nestašnim vilenjacima koji, ako ih uhvatite, daruju svoj

Sarajevski ćevap Walter

U Železniku, 2006. godine, se otvorio prvi restoran Walter sa idejom da Beograđanima pokaže nešto neobično i nesvakidašnje. Takođe, neka

Rebel Red

IRSKI RED ALE

Rebel Red je pivo koje se pravi u pivari koja je sagrađena na prostoru starog franciskanskog manastira i bunara i