Da li se tehnologijom maskiraju nedostaci srpskog kraft piva

Eksplozija kraft pivarstva poslednjih nekoliko godina u Srbiji donela je sa sobom i eksploziju raznih ukusa, aroma, stilova, za koje, do skora, ogromna većina ljubitelja piva nije ni znala. U lokalnom pivskom rečniku svoje mesto izborili su izrazi kao što su APA, IPA, NEIPA, Amber Ale, Double IPA, a pred domaće pivopije stigla su piva sa ukusima i aromama o kojima nekada nisu ni maštali: piva sa dodatkom kajsije, cvekle ili manga nisu kreacije nekog ludog naučnika iz filmova, već savremena pivska realnost. Sve ovo izazvalo je, po prvi put od kada se pivo pije na ovim prostorima, i izvesnu generacijsku razdvojenost – mlađa publika mnogo lakše je prihvatila i zavolela neke nove ukuse, dok se oni nešto stariji tvrdokorno drže svojih tradicionalnih lagera.

Kraft pivari doneli su sa sobom i novu strast, sklonost ka eksperimentisanju i jedno sasvim posebno viđenje pivske kulture. Naravno, u ovom moru novih zanatskih pivara i stotinama različitih piva, ima i razlike u kvalitetu. Domaći kraft pivari proizvode uglavnom ejlove kod kojih je eventualne greške u proizvodnji mnogo lakše zamaskirati nego što je to slučaj kod lagera. U stalnoj želji za novim ukusima bude i nekih slabijih tura, ali i odličnih piva kojih se ne bi postidele ni mnogo razvijenije pivske zemlje. Oni koji su zaista želeli da nauče, naučili su, a oni koje je eventualno poneo trend, sa trendom će i nestati.

Globalna kraft revolucija donela je i kod nas, uz nove ukuse, i jedno sasvim novo viđenje piva koje polako zauzima svoje mesto i u prestižnim lokalima, kao i u lokalnim pivnicama. Ovaj pristup uzdigao je pivo na mesto koje mu pripada kao najstarijem piću koje je čovek napravio, ali je sa sobom doneo i mnoge stavove koji pivo gotovo na silu podižu u nekakve elitističke visine. Snobizam ili uživanje u pivu je dilema koja za iskrenog ljubitelja piva ne postoji. Oni drugi će ionako, za godinu ili dve, pojuriti za nekim novim trendom.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Ćevabdžinica To je to

U duhu porodičnih vrednosti i težnje za prepoznatljivim kvalitetom ćevabdžinica To je to želi da ponudi proizvod koji će umeti

Dokazano da pivo sprečava rak

Velikim brojem naučnih istraživanjima dokazane su mnoge dobro  osobine hmelja po ljudsko zdravlje. Nedavno je otkriveno da hmelj poseduje flavonoidno

Restoran Orašac

Odličan roštilj i fenomenalna jela spremljena po receptima srpske kuhinje odlika su jednog od vodećih restorana nacionalne kuhinje u Beogradu.

Kako se snaći na putovanju

Današnji putnici i turisti imaju mnogo mogućnosti kada je piće u pitanju. Trgovina je uznapredovala pa se roba šalje na

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc