Prepoznajmo prave lagere i uvozna piva – Koliko para, toliko i muzike

Industrijska piva su, šta god ko mislio o njima, kičma pivskog sveta, a lageri, kao najkonzumiranija vrsta piva na svetu, sa oko 95% potrošnje, njihov su zaštitni znak. To je ono pivo na koje smo svi najviše navikli, sa punoćom ukusa koju daje ječmeni slad i karakterističnom dozom gorčine koja potiče od hmelja. Razume se, postoje razne varijacije i nijanse u širokoj ponudi industrijskih lagera, kao i različiti nivoi kvaliteta. Industrijskom pivu se najčešće zamera određena doza bezukusnosti i bezličnosti, što ponekad postaje samo površinski stav, bez dubljeg istraživanja.  Lageri su inače ,,ravna‘‘ piva, bez preterano izraženih cvetnih, voćnih ili sličnih aroma, i zahtevnija su za proizvodnju od ejlova, pa se u lošijoj varijanti često može stići do bezukusnog i vodenog piva, međutim, ponekad je reč samo o ukusu potrošača – lager zahteva suptilno i pažljivo traganje po svim nivoima njegovih ukusa, bez bombardovanja aromama na prvi gutljaj.  Uostalom, i cena bi trebala da bude nekakva oznaka kvaliteta, pa ako čovek pije najjeftinije industrijsko pivo, može da dobije korektan proizvod, ali nema raloga da očekuje vrhunske domete. S druge strane, velike industrije svojim premijum segmentom pogađaju pravo u metu, tamo gde se odnos cene i kvaliteta odražava u najboljoj meri.

Dodatnu živost na našu pivsku scenu doneli su uvoznici piva svojim širokim i vrlo zanimljivim izborom. Piva o kojima se nekada maštalo, pričale se legende ili je trebalo otputovati na lice mesta da bi se probala, sada su domaćim ljubiteljima piva dostupna u svakom bolje snabdevenom marketu ili specijalizovanoj prodavnici. Takođe, tu su i piva za koja većina pivopija možda nije ni znala, a sada su u svakodnevnoj ponudi. Razlike u ceni i kvalitetu i ovde postoje, kao i razlike u ukusima, pa traganje za idealnim izborom predstavlja odličnu avanturu. Verovatno negde, na nekoj polici, stoji uvozno pivo koje će čovek kupiti, sa zadovoljstvom ispiti i reći sebi: Ovo je pravo pivo za mene.    

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Lageri i sendviči

Ako u kulinarsko – pivskom svetu postoji par koji je kao stvoren jedno za drugo, toliko prirodan da se bez

Želite li da živite večno

Umerena konzumacija piva pokreće povoljne metaboličke procese u našem organizmu, a evo i koje Svima je dobro poznato da umereno

Leči kašalj za dva dana

Spravljanje pivskog sirupa protiv suvog kašlja je vrlo jednostavno i svako ga može napraviti kod kuće Verovali ili ne, sirup

KRAFT PIVO: Zamena za probiotike

Nova istraživanja ukazuju da određena kraft piva poseduju probiotičke bakterije koje pomažu pri održavanju zdravog digestivnog sistema.

Restoran Bella Napoli

Restoran, ali i picerija Bella Napoli otvoren je 1999. godine, a u vreme otvaranja bio je zamišljen kao porodični restoran

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.