Ječam, slad, pivo

Bez dobrog slada nema dobrog piva

Prosečni pivopija, dok konzumira svoje omiljeno pivo, uglavnom ne razmišlja o procesu proizvodnje piva, a još manje o sastojcima od kojih je njegovo omiljeno piće napravljeno. Ipak, neka znanja traba imati, uzimanje piva (života) „zdravo za gotovo“ ne donosi potpuno uživanje. Ako samo malo „zagrebemo“ i informišemo se o tome koji je glavni sastojak, začin ili način pripreme sastojaka za pivo ili bilo kojeg proizvoda, pogotovo ako taj proizvod konzumiramo ili koristimo svakodnevno, ulazimo u jedan novi svet, koji nam je tu pred nosem, ali ga nismo do sada videli, a priznaćete da to naše omiljeno pivo zaslužuje. 

Ako se zapitamo kako i od čega se pravi pivo biće onih koji će se hvaliti da znaju sve. Pitanje je da li znaju šta se dešava u zrnu ječma koje je stavljeno u vodu da proklija? U redu, ne treba ići do sitnica i hemijskih reakcija u zrnu ječma, ali upravo u tom trenutku u tim hemijskim reakcijama je cela čarolija i to je jedan od ključnih momenata u pravljenju piva. Ovakvih, ključnih, momenata ima nekoliko, ali najmanje se zna upravo o samoj pripremi sastojaka za proizvodnju piva. Uglavnom postoji mišljenje da je fermentacija najvažniji proces u pravljenju piva, ali fermentacije ne bi bilo da nema klijanja zrna ječma.

Ječam je osnovna žitarica za proizvodnju i temelj budućeg piva, posle žetve se priprema za buduću obradu i suši dok mu stepen vlage ne padne ispod 13%. Potom se zrna natapaju određenom merom vode i ostave da jedan vremenski period klijaju. U toku ovog procesa dešava se čitav niz različitih biohemijskih i bioloških procesa, da bi se na kraju dobio slad koji je bogat enzimima. Ovaj proces klijanja prekida se sušenjem, a novostvoreni enzimi u zrnima razgrađuju skrob, pretvarajući ga u šećer koji u kasnijoj preradi kvasac, hraneći se tim šećerom, koristi za stvaranje etil-alkohola i ugljen dioksida. Ovo je prvi ključni momenat u pravljenju piva i ako se ovaj proces, iz nekog razloga, ne obavi kako treba, ne možemo se nadati ukusnom piću.

Ako se vratimo još jedan korak u nazad, i u samom odabiru ječma ima razlike i nekih detalja, koje nije na odmet čuti. U pivarstvu se koriste određene sorte ječma, mada je tehnologija uznapredovala pa se pivo može napraviti i od pšenice. Jedino je pivo od ječma pravo pivo. Jedino je pivo od dobrog slada dobro pivo. Smatra se da ječam posejan u proleće daje specifičan, čist ukus, dok se za ječam koji je posejan u zimu misli da daje nešto snažniji, teži ukus. Neki proizvođači piva i istinski ljubitelji piva smatraju da je za proizvodnju piva bolji dvoredi ječam, ali ima i onih koji se sa tim ne slažu i daju prednost šestoredom ječmu.

Što se tiče slada, postoje dve varijante. Bazni– osnovni slad čini, u zavisnosti od recepture, od 60% do 100% ukupnog slada, svetle je boje i on obezbeđuje većinu fermentabilnih šećera. Druga vrsta slada su specijalni sladovi i koriste se u manjoj meri (do maksimum 40%) i dodaju se da bi se dobila određena tamnija boja i pivo dobilo aromu karamele, kafe, kaka ili čokolade. Proizvođači piva, u zavisnosti od stila koji žele da dobiju, mogu koristit više vrta slada.

Kada ovako gledamo na proizvodnju piva, shvatamo da pored proizvođača piva veliku ulogu ima proizvođač slada i drugih sastojaka od kojih se pravi pivo. Za dobro pivo, potreban je ozbiljan, siguran i proveren proizvođač slada. U Srbiji posluje IREKS d.o.o. jedan od vodećih svetskih proizvođača pivskog slada visokog kvaliteta. IREKS d.o.o. je ćerka firma u sastavu velikog međunarodnog koncerna IREKS GmbH iz Kulmbacha (Nemačka), sa nešto manje od 3000 zaposlenih i tradicijom dugom više od 160 godina. IREKS d.o.o. odnosno međunarodni koncern IREKS GmbH, nudi proizvode koji su rezultat najnovijih biotehnoloških dostignuća u prehrambenoj industriji. Sa sedištem u Staroj Pazovi od 2004. godine IREKS d.o.o. uspešno posluje i našim pivarima nudi svoje proizvode vrhunskog kvaliteta. Pored sladova i to kristalnih, prženih i kiselih, IREKS d.o.o. nudi i kvasce, enzime, sredstva za stabilizaciju mirisa, boje i arome, sredstva za bistrenje i filtraciju i mnoge druge proizvode potrebne u prehrambenoj i pivskoj industriji. Sertifikate, dostignuća, novine i sve šta IREKS d.o.o. nudi i kako radi najbolje je pogledati na njihovom sajtu www.ireks.co.rs, mada smo svi već po nešto od njihovih proizvoda već probali samo to ne znamo, jer nema hleba, piva, suhomesnatog proizvoda, sladoleda ili nekog drugog prehrambenog proizvoda koji je proizveden u Srbiji, a da nema bar jedan sastojak ove uspešne kompanije.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Kuhinja pivare Dogma

Preduzimljiva i neumorna ekipa iz pivare Dogma ne prestaje prijatno da iznenađuje svoje sve brojnije fanove. Počelo je sa hrabrim

cetir konja debela

Četir` konja debela

Gradska pivnica Četir` konja debela najstarija je u zemlji i nudi velik izbor kvalitetnih piva, koja se odlično slažu uz sočno pripremljena jela.

zimska piva

PIVA ZA ZIMU Ona su hladna, a greju

Zimska piva možemo podeliti na ona koja pripadaju grupi ejlova i stout-a. Ovo su često vrlo robusna piva, jakih ukusa i aroma, te sa povišenim udelom alkohola.

Sastojci kriju tajnu

Dok ispijate vaše omiljeno pivo, da li ste se zapitali koja je procedura potrebna da biste vi bili zadovoljni konzument

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc