PAMETNA KUPOVINA: Koje pivo da kupim

Pokušali smo da nađemo odgovor na ovo pitanje, te da uporedimo, ali i analiziramo cene, kvalitet i zdravstvenu ispravnost piva na srpskom tržištu

Situacija u kojoj smo se našli nije sjajna, a predviđanja su mračna. Ako je verovati stručnjacima i medicinskim radnicima, ali i dobrim poznavaocima ekonomske situacije, čeka nas potpuna izolacija bar 20-25 dana, te zatim teških tri-četiri meseca. To praktično znači da velika većina radno sposobnog stanovništva u Srbiji neće raditi u narednom periodu, te da dobar deo tih ljudi neće imati sredstava za život. Potpuno je sigurno da će zaposleni u privatnom sektoru, a koji je pokretač svake ekonomije, biti na minimalcima ili bez ikakvih primanja. Za sada nisu predstavljene mere države za pomoć privatnom sektoru, već je jasno rečeno da zaposleni u javnom sektoru ne moraju da brinu za plate.

Ovakva situacija i vrlo ozbiljna besparica, koja nas očekuje, poteže pitanje za koje pivo se opredeliti u narednim danima i mesecima.

Kraft, odnosno zanatska piva dostigla su određenu popularnost tokom proteklih godinu-dve dana i za ova piva se sve više opredeljuju konzumenti iz urbanijih sredina. Prema nekim istraživanjima, zanatska piva učestvuju u ukupnoj potrošnji piva sa 0,5%, ako se posmatra cela teritorija Srbije, no ako se posmatraju Beograd i Novi Sad, situacija je drugačija. Prema analizama tržišta, potrošnja zanatskih piva u ova dva najurbanija grada Srbije iznosi oko 5-6%, u odnosu na celokupnu potrošnju piva u ovim gradovima. Ako se ovi podaci uporedno analiziraju, dolazimo do podatka da se faktički zanatska piva piju isključivo u Beogradu i Novom Sadu. Za one koji se neće odreći zanatskih piva i u vreme nadolazeće krize, valja istaći da će ova piva biti dostupna putem dostave i to po mnogo nižim cenama, od uobičajenih. Zanatski pivari će biti prinuđeni da spuštaju cene, da im se ne bi gomilale zalihe, a poznato je da je pivo lako-kvarljiva roba. Naš savet vam je da budete vrlo pažljivi prilikom odabira pivare, od koje ćete poručiti pivo, te da uvek imate na umu da većina srpskih zanatskih pivara nema labaratorije za kontrolu ispravnosti piva, da su mnogima nedostupna sredstva za dezinfekciju, da mnogi nemaju adekvatne prostore za skladištenje i da ne nabrajamo dalje. Da budemo potpuno jasni, manji broj srpskih zanatskih pivara zadovaljava sve standarde, te ima svu potrebnu opremu za kontrolu kvaliteta, ima pravilno skladištene zalihe, ima zalihe sirovina i potrebnih sredstava za proizvodnju, ali i za dezinfekciju opreme. Ovom prilikom ne bi vam sugerisali koga da nazovete za dostavu i za koga da se opredelite, jer će biti pogrešno protumačeno, te ostavljamo vama da odlučite i da se vodite zdravo-razumskom logikom.

Velika većina pivopija će ostati verna industrijskim pivima, pre svega zbog njihove cene, ali i navike koja je stvarana decenijama. Ova piva jesu jeftina, te prilagođena najvećem broju konzumenata i ona su najbolji pokazatelj cene i kvaliteta. Takođe, masovni industrijski lageri se proizvode u strogo kontrolisanim uslovima, uz stalne labaratorijske analize i kupovinom ovih piva možete biti potpuno sigurni u njihovu zdravstvenu ispravnost. Ova piva su često predmet loših kritika, pre svega na socijalnim medijima, ali nikada ne treba zaboraviti da ova piva pije oko 95% pivskih konzumenata u Srbiji. Za one bolje stojeće, a koji su verni poznatim svetskim pivskim brendovima, a koji se nalaze na policama trgovačkih lanaca i u ponudi ugostiteljskih objekata, postoje samo ti brendovi i vernost samo ka tim brendovima. Konzumenti koji su se opredelili za recimo Stella Artois ili Hoegaarden, mogu biti potpuno sigurni da će njihov omiljeni brend uvek biti svež i zdravstveno ispravan, te da će kvalitet uvek biti na istom nivou i nepromenjljiv.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1