PIVO I HRANA: Ove kombinacije izbegavajte

Stalno se piše i predlaže koju hranu upariti uz koje pivo, a mi vam predstavljamo kombinacije koje nikako ne idu jedna uz drugu

Pažljivo birana kombinacija piva i hrane predstavlja sam maksimum uživanja za savremene hedoniste. Dobrom kombinacijom ovih namernica ponuđen vam je ugođaj u novoj dimenziji ukusa, za koju sigurno niste znali ni da postoji.

Bilo kako bilo, pravilno kombinovanje piva i hrane nije lak proces. Potrebno da se upoznate sa širokom paletom ukusa, te da uz pomoć njih odlučite koji ukusi povoljno podležu kombinovanju. U igri piva i hrane individualni ukus igra presudnu ulogu, a kako bi izvukli najviše od uparivanja piva i hrane morate dobro znati šta želite, ali i da imate izgrađenu svest o svojim afinitetima. U cilju da vam pomognemo kako bi došli do svog optimuma odlučilo smo sastaviti listu u kojoj se nalaze pojedine kombinacije ukusa, a koje u kombinaciji daju loš rezultat i koje bi trebalo da izbegavate.

Ljuta i začinjena hrana i industrijski lager

Zbog svog blagog i ne baš definisanog ukusa, ali i slabog karaktera, industrijski lager nije najpovoljniji prijatelj začinjenoj hrani. Intenzivan ukus ljute hrane ne ostavlja dovoljno mesta kako bi ovaj tip lagera došao do korektnog izražaja. Rezultat je ukus piva koji podseća na jaču verziju gazirane vode. Kao alternativu, predložili bi kombinaciju ljute hrane uz kvalitetnu IPA-u.

Slana hrana i slatkasta piva

Poput predhodne kombinacije, ukus slada se gotovo potpuno neutrališe u prisustvu soli. Rezultat jako slane hrane i slatkastih piva je ravna kombinacija ukusa uz blage note zemlje ili pak nečega što podseća na miris petrola. Kao alternativu, predložili bi uparivanje slane hrane sa pivima hmeljastog karaktera.

Slatkiši i zahmeljena piva

Kombinacija ukusnih poslastica i gorkih piva daje neprijatan gotovo kiseo ukus. Ovo pravilo važi za sve slatko – gorke parove, osim ako je u pitanju dezert na bazi crne čokolade, u tom slučaju ova mešavina nije loš izbor. Predlog kao alternativa jeste mešanje poslastica sa stout stilom, jer se sinergijom stout-a i slatkiša dobija odličan balans ukusa.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Budite strpljivi

Budite strpljivi kada počinjete sa kućnom proizvodnjom piva. Znate izreku: „Sve dobre stvari dolaze onima koji čekaju“. Ovo ne može

Krem od tamnog piva

Krem od Tron tamnog piva

Da pivo nije dobar „partner“ samo kobasicama uverićemo vas sada. Ovaj fantastični krem se može poslužiti u čaši, kao što

Restoran Stanica 1884

Na mestu prepunom istorije, u jednoj od najstarijih zgrada srpske prestonice, monumentalnom zdanju iz 1884 godine, na mestu gde je

Restoran Fontana

Restoran Fontana nalazi se u starom jezgru Novog Sada u ulici Nikole Pašića u blizini istorijskih znamenitosti, pešačke zone i

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.