PIVO I HRANA: Ove kombinacije izbegavajte

Stalno se piše i predlaže koju hranu upariti uz koje pivo, a mi vam predstavljamo kombinacije koje nikako ne idu jedna uz drugu

Pažljivo birana kombinacija piva i hrane predstavlja sam maksimum uživanja za savremene hedoniste. Dobrom kombinacijom ovih namernica ponuđen vam je ugođaj u novoj dimenziji ukusa, za koju sigurno niste znali ni da postoji.

Bilo kako bilo, pravilno kombinovanje piva i hrane nije lak proces. Potrebno da se upoznate sa širokom paletom ukusa, te da uz pomoć njih odlučite koji ukusi povoljno podležu kombinovanju. U igri piva i hrane individualni ukus igra presudnu ulogu, a kako bi izvukli najviše od uparivanja piva i hrane morate dobro znati šta želite, ali i da imate izgrađenu svest o svojim afinitetima. U cilju da vam pomognemo kako bi došli do svog optimuma odlučilo smo sastaviti listu u kojoj se nalaze pojedine kombinacije ukusa, a koje u kombinaciji daju loš rezultat i koje bi trebalo da izbegavate.

Ljuta i začinjena hrana i industrijski lager

Zbog svog blagog i ne baš definisanog ukusa, ali i slabog karaktera, industrijski lager nije najpovoljniji prijatelj začinjenoj hrani. Intenzivan ukus ljute hrane ne ostavlja dovoljno mesta kako bi ovaj tip lagera došao do korektnog izražaja. Rezultat je ukus piva koji podseća na jaču verziju gazirane vode. Kao alternativu, predložili bi kombinaciju ljute hrane uz kvalitetnu IPA-u.

Slana hrana i slatkasta piva

Poput predhodne kombinacije, ukus slada se gotovo potpuno neutrališe u prisustvu soli. Rezultat jako slane hrane i slatkastih piva je ravna kombinacija ukusa uz blage note zemlje ili pak nečega što podseća na miris petrola. Kao alternativu, predložili bi uparivanje slane hrane sa pivima hmeljastog karaktera.

Slatkiši i zahmeljena piva

Kombinacija ukusnih poslastica i gorkih piva daje neprijatan gotovo kiseo ukus. Ovo pravilo važi za sve slatko – gorke parove, osim ako je u pitanju dezert na bazi crne čokolade, u tom slučaju ova mešavina nije loš izbor. Predlog kao alternativa jeste mešanje poslastica sa stout stilom, jer se sinergijom stout-a i slatkiša dobija odličan balans ukusa.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Kolarac

Restoran Kolarac otvoren je na Pozorišnom trgu u Beogradu 1870. godine. Tokom bombardovanja prestonice 1941. godine srušen je i restoran

Restoran Žabar

Verujete li da postoji mesto u Beogradu koje može da zadovolji sve vaše gastro kriterijume? Verovali ili ne, ali postoji

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc