PIVO: Kako da osetite pun ukus

Sve karakteristike jednog pivskog stila dolaze do izražaja ukoliko je ono servirano na pravi način

Uživanje u pivu predstavlja jedan od odomaćenih vidova razonode za naše ljude. Neki vole da piju pivo iz flaše, dok se većina konzumenata slaže da je jedino dobro pivo, ono koje se konzumira iz čaše.

Pravilno sipanje piva predstavlja kombinaciju nauke i sopstvenog pristupa. Kada kažemo sopstvenog pristupa, ovde mislimo da svako od nas ima sopstvenu tehniku sipanja piva za koju smatra da je najbolja. Međutim, kada to posmatramo sa stanovišta nauke, onda to izgleda malo drugačije. Činjenica je, a to je dokazala i praksa, da sve dobre karakteristike piva dolaze do izražaja tek onda kada je ono sipano na ispravan način.

S tim u vezi, ukoliko želimo da izvučemo maksimum iz našeg omiljenog piva potrebno je da ga sipamo na ispravan način. Naravno da svi mi znamo kako se najbolje servira pivo, ali ćemo vam danas otkriti univerzalnu formu, a koja provereno funkcioniše.

Pre svega, izaberite čašu koja odgovara stilu piva za koji ste se odlučili. Ovo je vrlo bitno, jer pravilno izabrana čaša itekako utiče na ukus serviranog piva. Izabranu čašu operite hladnim mlazom vode. Ovim ćete smanjiti trenje između stakla i piva, te će sam proces sipanja ići mnogo laganije. Nakon ovoga, nagnite čašu pod ugao od 45 stepeni i blago počnite sa ulivanjem piva u čašu. Nakon što prelijete pola zapremine piva, vratite čašu u uspravni položaj i sipajte ostatak piva u centar čaše. Na ovaj način osiguravate da vaše pivo poseduje adekvatnu količinu pene, a koja osim što poboljšava ukus i izgled piva pomaže i kada je reč o sprečavanju nadutosti.

Valja istaći da je vrlo važno da ne sipate pivo agresivno, jer će se na taj način stvoriti velika količina pene, a koja utiče na gubljenje ukusa piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PIVSKI STILOVI: Pale ale

Upoznajemo vas sa simbolom zanatskog pivarstva – ejlom, ali vam i predstavljamo najautentičniji srpski ejl.

Zebrew pakuje pivo u papir

Zebrew je mala craft pivara sa sedištem u Rakovici. Ono što ih razlikuje od ostalih craft pivara jeste što konstanto

Restoran Dva Jelena

Osnovan davne 1832. godine, restoran Dva Jelena je vekovni simbol Beograda, čuvar tradicije i boemskog duha. Poznat je po specijalitetima

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.