PIVO: Kako da osetite pun ukus

Sve karakteristike jednog pivskog stila dolaze do izražaja ukoliko je ono servirano na pravi način

Uživanje u pivu predstavlja jedan od odomaćenih vidova razonode za naše ljude. Neki vole da piju pivo iz flaše, dok se većina konzumenata slaže da je jedino dobro pivo, ono koje se konzumira iz čaše.

Pravilno sipanje piva predstavlja kombinaciju nauke i sopstvenog pristupa. Kada kažemo sopstvenog pristupa, ovde mislimo da svako od nas ima sopstvenu tehniku sipanja piva za koju smatra da je najbolja. Međutim, kada to posmatramo sa stanovišta nauke, onda to izgleda malo drugačije. Činjenica je, a to je dokazala i praksa, da sve dobre karakteristike piva dolaze do izražaja tek onda kada je ono sipano na ispravan način.

S tim u vezi, ukoliko želimo da izvučemo maksimum iz našeg omiljenog piva potrebno je da ga sipamo na ispravan način. Naravno da svi mi znamo kako se najbolje servira pivo, ali ćemo vam danas otkriti univerzalnu formu, a koja provereno funkcioniše.

Pre svega, izaberite čašu koja odgovara stilu piva za koji ste se odlučili. Ovo je vrlo bitno, jer pravilno izabrana čaša itekako utiče na ukus serviranog piva. Izabranu čašu operite hladnim mlazom vode. Ovim ćete smanjiti trenje između stakla i piva, te će sam proces sipanja ići mnogo laganije. Nakon ovoga, nagnite čašu pod ugao od 45 stepeni i blago počnite sa ulivanjem piva u čašu. Nakon što prelijete pola zapremine piva, vratite čašu u uspravni položaj i sipajte ostatak piva u centar čaše. Na ovaj način osiguravate da vaše pivo poseduje adekvatnu količinu pene, a koja osim što poboljšava ukus i izgled piva pomaže i kada je reč o sprečavanju nadutosti.

Valja istaći da je vrlo važno da ne sipate pivo agresivno, jer će se na taj način stvoriti velika količina pene, a koja utiče na gubljenje ukusa piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo sa ukusom zmajevog voća

„Michelob Ultra Dragon Fruit Peach“ je voćni, lagani lager koji sadrži egzotično zmajevo voće uz primesu slatke breskve, te stvara

Pivo bez hmelja

Ako su ljudi pristali na burgere bez mesa, sigurno će pristati i na pivo bez hmelja – nada se Čarls

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.