PIVO: Kako da osetite pun ukus

Sve karakteristike jednog pivskog stila dolaze do izražaja ukoliko je ono servirano na pravi način

Uživanje u pivu predstavlja jedan od odomaćenih vidova razonode za naše ljude. Neki vole da piju pivo iz flaše, dok se većina konzumenata slaže da je jedino dobro pivo, ono koje se konzumira iz čaše.

Pravilno sipanje piva predstavlja kombinaciju nauke i sopstvenog pristupa. Kada kažemo sopstvenog pristupa, ovde mislimo da svako od nas ima sopstvenu tehniku sipanja piva za koju smatra da je najbolja. Međutim, kada to posmatramo sa stanovišta nauke, onda to izgleda malo drugačije. Činjenica je, a to je dokazala i praksa, da sve dobre karakteristike piva dolaze do izražaja tek onda kada je ono sipano na ispravan način.

S tim u vezi, ukoliko želimo da izvučemo maksimum iz našeg omiljenog piva potrebno je da ga sipamo na ispravan način. Naravno da svi mi znamo kako se najbolje servira pivo, ali ćemo vam danas otkriti univerzalnu formu, a koja provereno funkcioniše.

Pre svega, izaberite čašu koja odgovara stilu piva za koji ste se odlučili. Ovo je vrlo bitno, jer pravilno izabrana čaša itekako utiče na ukus serviranog piva. Izabranu čašu operite hladnim mlazom vode. Ovim ćete smanjiti trenje između stakla i piva, te će sam proces sipanja ići mnogo laganije. Nakon ovoga, nagnite čašu pod ugao od 45 stepeni i blago počnite sa ulivanjem piva u čašu. Nakon što prelijete pola zapremine piva, vratite čašu u uspravni položaj i sipajte ostatak piva u centar čaše. Na ovaj način osiguravate da vaše pivo poseduje adekvatnu količinu pene, a koja osim što poboljšava ukus i izgled piva pomaže i kada je reč o sprečavanju nadutosti.

Valja istaći da je vrlo važno da ne sipate pivo agresivno, jer će se na taj način stvoriti velika količina pene, a koja utiče na gubljenje ukusa piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo služi Evropi

Na nedavno održanom skupu „Pivo služi Evropi“, koji osmu godinu za redom organizuje Udruženje pivara Evrope (The Brewers of Europe),Pjer-Olivijer

Restoran Skver 44

Skver 44 je savremeni koncept koji podrazumeva neformalne obroke u opuštenoj atmosferi. Gosti su dobrodošli tokom celog dana. Možete uživati

Pivo za vegane

Ovo interesantno pivo pravi tim pivare „Angel City Brewery“ iz Los Anđelesa. Pivo ima karakterističan ukus avokada, a u prodaji

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.