KOJE PIVO POPITI LETI: Vreme je za kraft lagere

Piju se dobro rashlađeni i idealni su pratilac letnjih žega, a mi vam savetujemo da popijete neka od ovih

Pravi zaljubljenici i poštovaoci piva, bilo da su sami, u nekom društvu ili sa partnerkom ili partnerom znaju da uživaju u njegovom specifičnom i naizgled blagom ukusu. Iskusni pivopija prepoznaje i najmanju razliku između svežeg i kvalitetnog i onog ne baš najbolje napravljenog ili loše skladištenog.

Verovali ili ne, ali u svetu postoji preko hiljadu stilova, podstilova, ali i varijacija piva, a razlikuju se po boji, vrsti kvasca, hmelja, slada, procenta alkohola, načinu vrenja i mnogim sitnim tehnološkim detaljima. Međutim, odomaćena, odnosno žargonska i najčešća ili najprostija podela pivo je na svetlo i tamno, letnje i zimsko, ejl i lager, svetlo i tamno, bezalkoholno i alkoholno, industrijsko i zanatsko… Sve u svemu, kada upakujemo sve u jednu rečenicu i upotrebimo reči svetlo, zanatsko, letnje, dobijamo ništa drugo nego kraft lager pivo – idealno pivo za duge i tople letnje dane. Zamislite čašu zlatnog piva, pokrivenog čvrstom belom penom – e, to je kraft lager. Pije se rashlađen na temperaturi od 5 do 7 stepeni Celzijusa.

Ljubitelji kvalitetnih lagera bili su i ostali lojalni, a svoj stil piva ne bi menjali nizašta na svetu. Prema istraživanju britanske pivare Marstons, čak 41 odsto ljubitelja lagera ističe da ne bi promenilo svoj omiljeni pivski brend.   

Kraft lageri se proizvode vrenjem na nižim temperaturama odnosno primenom pivskog kvasca donjeg vrenja i zato ona imaju posebnu svežinu. U proizvodnji kraft lagera nepoželjno je koristiti zaslađivače jer se na taj način kvari ukus. Zbog preporuke da se konzumiraju hladna nazivaju ga i letnjim pivom.

Valja napomenuti, da su pšenična piva uz neizostavne radlere ranije bila prvi izbor za vrele letnje dane. Međutim, ljudi od stila prepoznali su kraft lagere, te smatraju da zapravo oni najbolje gase žeđ, jer su kremasti, mekani, pitki i lagani. Iako su lageri blaga piva, hmelj se i te kako oseća. “Nova letnja“ piva, piju se u prepodnevnim, popodnevnim i večernjim satima. Idealna su za ispijanje na plaži uz chill out muzičku pratnju i tada sva čula uživaju. Zbog svoje skladne harmonije ukusa, mirisa i svežine kraft lageri će vam pomoći da se maksimalno opustite. Njih podjednako vole i muškarci i žene, jer sadrže manju količinu alkohola, imaju specifičnu i ponekad slatkastu aromu što predstavlja pravi letnji specijalitet.

Većina zanatskih pivara, toče lagere u narandžasto – smeđe, odnosno tamne flaše, jer one imaju efikasnu zaštitu usled sunčeve svetlosti i zahvaljujući tome pivo ne menja svoj originalni ukus. Kraft lageri, karateristični su i po peni, a koja je izrazito bela, ali i čvrsta, ukusna i postojana. Takođe, upravo je pena na kraft lagerima ta koja služi kao “štit“ u krigli ili čaši, jer se na taj način sprečava da mirisi koji potiču iz piva ispare iz čaše. Bogata pena koju poseduju ova piva čuva i hladnoću, kao i gorčinu, ali i pivsku slatkoću za koju je zaslužan ječmeni slad. Zato, zapamtite pravo letnje pivo mora da ima i dobru penu.

Pojedinci, odnosno oni koji ne poznaju dovoljno pivske stilove, često su u zabludi, jer smatraju da su lageri zapravo “prazna piva”, ali naprotiv, iako su pitka ona imaju jako telo i prepoznatljivu gorčinu za šta je zaslužan hmelj.

Lager piva, kao i svaki drugi pivski stil, imaju podstilove, a najpoznatiji su Pilsner, Marzen, Bock, Tamni lager (Dark Lager), Pale lager, Helles, Dunken, Doppelbock i Schwarzbier.

Za vreme letnjih dane preporuka Beer Style magazina je beogradska zanatska pivara Šlif koja u svom asortimanu između ostalog ima i Crveni šlif. Ovaj kraft lager je prepoznatljiv po pitkoj gorčini. Spojem svetlog, bečkog i još tri vrste karamel ječmenih sladova i reš prepečenog ječma, dobili su uravnotežen ukus sa suptilno slatkom notom. Ljubiteljima jačeg kraft lagera, preporučujemo Mrki šlif iz ove pivare, kod Bavaraca poznatiji kao Dunkel. Reč je o lageru koji nastaje sudarom čokoladnog, dva minhenska i dva karamel ječmena slada sa nemačkim hmeljom. Od tamnih sladova potiče njegov pun ukus, o kome vredi raspravljati.

Kako biste uživali u punom ukusu na plaži, potrudila se i pančevačka Dilemma Brewery. Njihov lager 1722 Mitelfruh je lager nemačkog tipa, zahmeljen plemenitom sortom hmelja Halertauer mittelfruh koji je nazvan upravo po regiji gde se vekovima uzgaja. Ovaj kraft lager ima čist ukus, umerene je slatkoće sa izraženim notama ječmenog slada i što je najvažnije veoma je pitko. Hmelj mu daje voćno cvetnu notu, a kvasac prepoznatljiv ukus kvalitetnog lagera.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Udruženje pivara Srbije

Udruženje pivara Srbije je krovna institucija domaćeg pivarstva i okuplja najveće i najznačajnije proizvođače piva i slada u Srbiji.

Restoran Orašac

Odličan roštilj i fenomenalna jela spremljena po receptima srpske kuhinje odlika su jednog od vodećih restorana nacionalne kuhinje u Beogradu.