PIVO: 4 načina kako da prepoznate dobro pivo

Ovaj vodič je pre svega namenjen onima koji se upuštaju u svet piva, ali postoje ovde i određene finese, koje ni iskusni pivoljubci ne znaju

Svet piva je veoma raznoliko mesto i on je sačinjen od mnogo sličnih proizvoda, a opet toliko različitih. Baš zbog te raznolikosti, često je teško prepoznati kvalitetno pivo. Prepoznavanje dobrog piva se smatra veštinom koju poseduju samo iskusne pivopije, a ovaj zadatak je naručito težak za nove konzumente koji se tek upoznavaju sa širom slikom pivskog sveta.

Stoga smo danas odlučili da sastavimo vodič koji će vam olakšati prepoznavanje pozitivnih karakteristika piva. Ovaj vodič je pre svega namenjen onima koji se upuštaju u svet piva, ali postoje ovde i određene finese, koje ni iskusni pivoljubci ne znaju.

Aroma

Aroma je ono sa čim prvo dolazite u kontakt. Miris piva se oseti odmah nakon otvaranja flaše i on nam može reći mnogo toga o kvalitetu. Aroma piva potiče od osnovnih sastojaka piva, a dobro pivo se lako može prepoznati po dobrom mirisu. Iako možda nemate dovoljno iskustva u svetu piva, ali lako se nauči koje arome su poželjne, a koje to nisu. Prilikom otvaranja piva-pomirišite ga i ako je miris prijatan i privlačan onda je reč o potencijalno dobrom pivu. S druge strane, ako je miris užegao ili neprijatan, moguće je da se radi o pivu lošeg kvaliteta.

Boja

Kada je reč o boji piva, situacija je više subjektivne prirode. Postoje svetla i tamna piva, a ono što je bitno je da boja piva ostane trajna, ali i bude prozirna i dosledna. Boja u najvećoj meri zavisi od sastojaka piva i ona nije najpouzdaniji faktor koji nam može ukazati na kvalitet piva.

Ukus

Ne postoji univerzalni ukus koji nam može dati odgovor na to da li je pivo loše i dobro. Ukus je takođe subjektivna stvar, a ukus dobrog piva je uglavnom dosta apstraktan. Stvari na koje trebate obratiti pažnju jesu odlike stilova, razlika između sladunjavih i gorkih piva, prepoznatljivost ukusa i aftertaste.

Osećaj

Dobro pivo treba da ostavi dobar osećaj u ustima, bilo da se brzo pije ili pije u gutljajima. Osećaj piva nema nikakve veze sa aromom – suština je u viskoznosti i u načinu na koji se pivo rastapa u ustima.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Guli

Picerija i restoran Guli postoji već sedam godina i nastala je preuređenjem kafea Guli, a koji je otvoren 1993. godine.

Loft

Loft

Počelo je sa Loft Campusom u Stražilovskoj 37, gde je uz sjajan izbor kafe, probrana pića i ukusnu hranu uglavnom

heineken srbija

HEINEKEN – Stvarajmo bolji svet

HEINEKEN je danas objavio svoj program održivog poslovanja „Stvarajmo bolji svet” za 2030. godinu, koji obuhvata set ambicioznih planova i obaveza sa ciljem da se ostvari pozitivan uticaj kako na životnu sredinu, tako i u domenu društvene održivosti, ali i promocije odgovorne konzumacije alkohola

lowenbrau pivo

PIVO Löwenbräu

Pivo Löwenbräu prepoznatljivo je po zlatnom lavu na plavoj pozadini, što je ujedno i zaštitni znak jedne od najstarijih pivara na svetu.

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.