Ovaj vodič je pre svega namenjen onima koji se upuštaju u svet piva, ali postoje ovde i određene finese, koje ni iskusni pivoljubci ne znaju
Svet piva je veoma raznoliko mesto i on je sačinjen od mnogo sličnih proizvoda, a opet toliko različitih. Baš zbog te raznolikosti, često je teško prepoznati kvalitetno pivo. Prepoznavanje dobrog piva se smatra veštinom koju poseduju samo iskusne pivopije, a ovaj zadatak je naručito težak za nove konzumente koji se tek upoznavaju sa širom slikom pivskog sveta.
Stoga smo danas odlučili da sastavimo vodič koji će vam olakšati prepoznavanje pozitivnih karakteristika piva. Ovaj vodič je pre svega namenjen onima koji se upuštaju u svet piva, ali postoje ovde i određene finese, koje ni iskusni pivoljubci ne znaju.
Aroma
Aroma je ono sa čim prvo dolazite u kontakt. Miris piva se oseti odmah nakon otvaranja flaše i on nam može reći mnogo toga o kvalitetu. Aroma piva potiče od osnovnih sastojaka piva, a dobro pivo se lako može prepoznati po dobrom mirisu. Iako možda nemate dovoljno iskustva u svetu piva, ali lako se nauči koje arome su poželjne, a koje to nisu. Prilikom otvaranja piva-pomirišite ga i ako je miris prijatan i privlačan onda je reč o potencijalno dobrom pivu. S druge strane, ako je miris užegao ili neprijatan, moguće je da se radi o pivu lošeg kvaliteta.
Boja
Kada je reč o boji piva, situacija je više subjektivne prirode. Postoje svetla i tamna piva, a ono što je bitno je da boja piva ostane trajna, ali i bude prozirna i dosledna. Boja u najvećoj meri zavisi od sastojaka piva i ona nije najpouzdaniji faktor koji nam može ukazati na kvalitet piva.
Ukus
Ne postoji univerzalni ukus koji nam može dati odgovor na to da li je pivo loše i dobro. Ukus je takođe subjektivna stvar, a ukus dobrog piva je uglavnom dosta apstraktan. Stvari na koje trebate obratiti pažnju jesu odlike stilova, razlika između sladunjavih i gorkih piva, prepoznatljivost ukusa i aftertaste.
Osećaj
Dobro pivo treba da ostavi dobar osećaj u ustima, bilo da se brzo pije ili pije u gutljajima. Osećaj piva nema nikakve veze sa aromom – suština je u viskoznosti i u načinu na koji se pivo rastapa u ustima.