KRAFT PIVO: Napravite svoje pivo

Evo nekoliko saveta koje bi trebalo da znate pre prvog kuvanja piva

U poslednjih deceniju ili dve, pivska industrija je doživela svoj renesansni period. Samo do pre izvesnog vremena, bar kada je reč o Srbiji, na rafovima prodavnica moglo se zateći isključivo industrijsko pivo. Međutim, danas je situacija potpuno drugačija i zbog sve većeg broja zanatskih pivara, ali i velike ponude premium i super premium piva, izbor je raznolikiji nego ikada. Šta nam ovo govori? Govori nam mnogo toga, ali je suština da su potrošači željni kvalitetnog piva. Mnogi od ovih potrošača se zadovoljavaju ponudom na policama trgovačkih lanaca, ali neki žele da naprave i svoje pivo i time osiguraju siguran kvalitet piva. Takođe, oni žele da budu sigurni koji sve sastojci idu u pivo, ali i da ispolje svoju kreativnost. Kuvanje piva je svakako interesantan hobi, a ako otkrijete da vam ovaj proces ide lako, ono može posatiti i dobar biznis. Stoga, danas smo odlučili da vam damo nekoliko osnovnih saveta, koje bi svako ko želi da kuva pivo trebao da zna pre kuvanja prvog piva.

Higijena

Svaki put kada smo pisali na ovu temu spominjali smo sterilizaciju opreme za kuvanje. Ali to je sve sa razlogom. Čista oprema je ključna za uspeh. Fermentacija je proces pomoću kojeg kvasci od šećera stvaraju alkohol, te ovaj proces mora da se odvija bez neželjenih mikroorganizama. Ako vaša apratura nije savršeno čista rezultat može biti „pivo“ izuzetno užeglog ukusa.

Redosled

Bez obzira na vaš lični ukus i afinitete, naš savet je da vašu avanturu kuvanja piva započnete sa tamnim pivom. Osnovni razlog je što tamna piva dozvoljavaju mnogo više greški tokom kuvanja. Njihov profil ukusa lako zamaskira omaške, stoga je ovo najbolji izbor za nove kuvare.

Kvalitet sirovina

Kao i kod pripremanja hrane, kvalitet sastojaka je ključan za proizvodnju dobrog piva. Obratite pažnju da su vaše namernice sveže, da ih skladištite na valjan način i naravno da su dobrog kvaliteta.

Tehnologija

Nakon što se skuvali vaše pivo, presudno je da ga ohladite što brže moguće. Ovim čete osigurati minimalnu štetu od strane neželjenih mikroorganizama i smanjićete količinu proteina i tanina koji remete ukus vašeg piva. Dodatni benefit jeste što će vaše pivo biti fino i prozirno.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Čaša za pivo

Pojavljuju se u različitim oblicima i veličinama, ali nipošto nisu samo rezultat dizajnerskog nadahnuća, već imaju tačno propisanu svrhu, u

Pivske krigle od kamena

Pivske krigle do kamena odnosno poznatije kao „Beer Steins“ (Stein na Nemačkom znači kamen ili kameni rad) su kako i

BRUT IPA: Penušavo pivo

BRUT IPA: Penušavo pivo

Ukoliko niste ljubitelj šampanjaca ili penušavih vina i obožavate isključivo pivo, trebalo bi da znate da postoji stil koji daje svečarski prizvuk.

Ova piva morate probati

Većina njih vuče korene iz nekih davnih vremena, kada ljudi nisu znali o hemijskim procesima koji se dešavaju tokom proizvodnje

Kolaboracije i Dogma brewery

U trećem broju magazina Beer Style objavljen je intervju sa ikonom američke kraft scene Metom Brofijem, ali tom prilikom nije

pivska pena

Čvrsta i gusta – pena

Pena mora da traje bar 3 minute, da bude čvrsta i gusta. Ovakva pivska pena je znak da ima dosta ekstrata i predstavlja termoizolaciju između piva i okoline.

Restoran Tribeca

U samom srcu Beograda, nalazi se Tribeca, restoran koji odiše toplinom i dugom tradicijom. Tribeca svakodnevno privlači velik broj sugrađana,

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.