KRAFT PIVO: Napravite svoje pivo

Evo nekoliko saveta koje bi trebalo da znate pre prvog kuvanja piva

U poslednjih deceniju ili dve, pivska industrija je doživela svoj renesansni period. Samo do pre izvesnog vremena, bar kada je reč o Srbiji, na rafovima prodavnica moglo se zateći isključivo industrijsko pivo. Međutim, danas je situacija potpuno drugačija i zbog sve većeg broja zanatskih pivara, ali i velike ponude premium i super premium piva, izbor je raznolikiji nego ikada. Šta nam ovo govori? Govori nam mnogo toga, ali je suština da su potrošači željni kvalitetnog piva. Mnogi od ovih potrošača se zadovoljavaju ponudom na policama trgovačkih lanaca, ali neki žele da naprave i svoje pivo i time osiguraju siguran kvalitet piva. Takođe, oni žele da budu sigurni koji sve sastojci idu u pivo, ali i da ispolje svoju kreativnost. Kuvanje piva je svakako interesantan hobi, a ako otkrijete da vam ovaj proces ide lako, ono može posatiti i dobar biznis. Stoga, danas smo odlučili da vam damo nekoliko osnovnih saveta, koje bi svako ko želi da kuva pivo trebao da zna pre kuvanja prvog piva.

Higijena

Svaki put kada smo pisali na ovu temu spominjali smo sterilizaciju opreme za kuvanje. Ali to je sve sa razlogom. Čista oprema je ključna za uspeh. Fermentacija je proces pomoću kojeg kvasci od šećera stvaraju alkohol, te ovaj proces mora da se odvija bez neželjenih mikroorganizama. Ako vaša apratura nije savršeno čista rezultat može biti „pivo“ izuzetno užeglog ukusa.

Redosled

Bez obzira na vaš lični ukus i afinitete, naš savet je da vašu avanturu kuvanja piva započnete sa tamnim pivom. Osnovni razlog je što tamna piva dozvoljavaju mnogo više greški tokom kuvanja. Njihov profil ukusa lako zamaskira omaške, stoga je ovo najbolji izbor za nove kuvare.

Kvalitet sirovina

Kao i kod pripremanja hrane, kvalitet sastojaka je ključan za proizvodnju dobrog piva. Obratite pažnju da su vaše namernice sveže, da ih skladištite na valjan način i naravno da su dobrog kvaliteta.

Tehnologija

Nakon što se skuvali vaše pivo, presudno je da ga ohladite što brže moguće. Ovim čete osigurati minimalnu štetu od strane neželjenih mikroorganizama i smanjićete količinu proteina i tanina koji remete ukus vašeg piva. Dodatni benefit jeste što će vaše pivo biti fino i prozirno.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Piatto

Piatto je odličan novosadski restoran italijanske kuhinje koji se nalazi u ulici Branka Bajića, i koji pored izvanredne kuhinje, nudi

Pivo sa ukusom zmajevog voća

„Michelob Ultra Dragon Fruit Peach“ je voćni, lagani lager koji sadrži egzotično zmajevo voće uz primesu slatke breskve, te stvara

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

pretplata