KUĆNO PIVARSTVO: Isplati li se kuvati svoje pivo

Pravljenje domaćeg piva pruža zadovoljstvo, ali i neizvesnost i dodatna ulaganja

Ako ste ikada kuvali svoje pivo onda znate da ova aktivnost povlači lično zadovoljstvo. Radovanje krajnjem proizvodu, uz stalno učenje sitnih finesa, jedno je od zadovoljstava kuvanja piva.

Ali ako ste osoba sa analitičnim obrascem ponašanja, koja vodi računa o finansijama, verovatno ste se baram jednom zapitali – Da li se isplati kuvati svoje pivo? Da bi dali odgovor na ovo pitanje moramo uporediti domaće pivo sa kupovnim, te njihove cene i  kvalitet.

Ukus

U zavisnosti od vaše obučenosti, pivo koje ste skuvali biće u nivou između industrijskog i kraft piva. To nije loše, a ako iz kuvanja u kuvanje učite, te napredujete, kvalitet vašeg piva će se vremenom poboljšavati. U principu, što se više posvetite kuvanju to će vaše pivo biti bolje. Ali da ne bi komplikovali previše, radi lakšeg poređenja ukusa kupovnog i domaćeg piva, recimo da su ukusi približno istog kvaliteta.

Cena kupovnog

Najlakši način poređenja cena kupovnog i domaćeg piva jeste da uporedimo cene ovih piva na osnovu onog koliko popijete za godinu dana. Recimo da konzumirate šest piva nedeljno, a znamo da godina ima 52 nedelje – to znači da godišnje popijete oko 300 flaša piva. Ako znamo da je cena kvalitetnijeg kupovnog  piva od 120 do 250 dinara, te nađemo srednju cenu i upotrebimo prostu matematiku dolazimo do cifre od oko 55.000 dinara. Ova cifra nam označava cenu kupovnog piva na godišnjem nivou.

Cena domaćeg

Kada znamo cenu kupovnog piva potrebna nam je još cena domaćeg . Za domaće pivo su neophodne dodatne investicije, a koje podrazumevaju kupovinu brew kit i potrebnih sastojaka za pravljenje piva. Brew kit se kupuje samo jednom, a najjeftiniji koji smo pronašli košta 11 000 dinara. Sastojci koji su vam potrebni za kuvanje pet galona piva (19 litara) koštaju oko 2500 – 3000 dinara. Ovo praktično znači da će vas prvo kuvanje koštati oko 13 000 – 14 000 dinara.

Od svakog kuvanje ćete dobiti oko 38 flaša piva, a nakon prvog kuvanja jedna flaša će vas koštati 340 dinara. Na prvi pogled ovo ne deluje uopšte isplativo, ali ako gledamo na godišnjem nivou ušteda je svakako tu. Pitate se kako?

Brew kit je najskuplji deo, ali njega kupujete samo jednom. 38 piva koje napravite po turi će verovatno potrajati oko šest nedelja, ako računamo da pijete šest piva nedeljno. Ovo praktično znači da ćete godišnje kuvati pivo 8 puta. Prvi put kuvanje vas je koštalo 13 000 – 14 000 dinara, ali svaki naredni put ćete morati da izdvojite oko 3250 dinara za sirovine i repromaterijal. Sada kada imamo sve brojeve, možemo doći do zaključka da pravljenje domaćeg pivo na godišnjem nivou iznosi 35 750 dinara.

Nakon ove kratke analize, možemo zaključiti da pravljenje domaćeg piva sa sobom nosi zadovoljstvo i uštedu od oko 20 000 dinara na godišnjem nivou. Ovo nije mala ušteda, ali imajte na umu da kuvanje piva pored zadovoljstva podrazumeva i dosta odgovornog posla. Stoga ako uživate u procesu, i ako želite da sačuvate nešto para, mi bi vam savetovali da kuvate svoje pivo. Sa druge strane, ako vam je ovaj proces opterećenje, nije loša opcija ni piti kvalitetno kupovno pivo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1