KAKO PREPOZNATI LOŠE PIVO: Ukus otkriva mane u pivu

Evo nekoliko saveta kako po ukusu da prepoznate pivo sa greškom

Pre izvesnog vremena uradili smo jedno istraživanje o načinima na koje možete prepoznati kvalitetna piva. Danas stvari okrećemo u drugom pravcu, odnosno današnje istraživanje posvećujemo negativnim karakteristikama piva i kako ih prepoznati. Akcenat ćemo staviti na kraft piva, jer ona, bar u Srbiji, ne podležu strogim kontrolama. Fokus će biti stavljen na ukus piva i kako prema ukusu možete da prepoznate pivo sa greškom. Važno je napomenuti da ukusi mogu da sugerišu i prisustvo određenih negativnih supstanci u pivu, koje mogu da škode zdravlju.

Svaki iskusni pivopija zna da osim kvaliteta i karaktera ukusa, najveća razlika između kraft i industrijskog piva jeste konzistencija. Različite serije istog kraft piva, zbog same prirode proizvodnje zanatskog piva, često su nedosledne kada je reč o ukusu. Sa druge strane, navikli smo da industrijsko pivo uvek ima isti ukus, koji je konstantno dosledan. Naravno, kako tehnologija bude napredovala, te zanatski pivari budu više ulagali u svoja postrojenja i ovaj problem kraft piva će se rešiti. Nedoslednost ukusa kod kraft piva često može poticati i od određenih neželjenih suspstanci, koje su se našle u pivu, kao rezultat propusta tokom kuvanja.

Diacetil

Ovo jedinjenje, koje je često prisutno u pakovanjima kokica za mikrotalasnu, nalazi se i u pivu. Diacetil može izazvati ozbiljne probleme našem telu, pogotovo ako se inhalira. Jedinjenje Diacetil se stvara tokom fermentacije piva, ali ako se ceo proces odvija korektno, kvasci iz piva uglavno neutrališu ovo jedinjenje.Ipak, suptilno prisustvo diacetila smatra se prihvatljivim ili čak poželjnim kod nekih pivskih stilova.

Prepoznaćete da je vaše pivo prezasićeno ovim jedinjenjem ako osetite intezivan ukus putera ili ukus mešavine puter – viski.

DMS                                                                     

DMS, odnosno dimetil sulfid, je hemijsko jedinjenje čiji ukus podseća na kuvani kukuruz ili kupus. Ovo jedinjenje nastaje kao rezultat zagrevanja slabo uparenog slada i obično sagoreva u procesu kuvanja piva. Neki ljudi su osetljiviji od drugih na ovo jedinjenje, a DMS se najčešće javlja kod bledih lagera.

Prepoznaćete da u pivu koje ste naručili postoji ovo jedinjenje, ako se vaše pivo oseti na kuvani kukuruz ili kuvani kupus.

Acetaldehid

Ovo jedinjenje se uglavno nalazi u „zelenom pivu“, odnosno u pivu koje još nije spremno za konzumiranje – mladom pivu. Acetaldehid, poput diacetila, stvara se kao posledica fermentacije. Ako popijete pivo pre nego što je gotovo ili uklonite kvasce dok pivo još uvek fermentira, verovatno ćete osetiti ukus zelenih jabuka, a što je karakteristika prisustva ovog jedinjenja.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Enso

Enso je jedan od najboljih restorana moderne kuhinje u Beogradu. Ovaj restoran se posvetio stvaranju gastronomskih remek dela uz kombinacije

TUTANKAMONOVO PIVO

Zahvaljujući arheolozima, uz saradnju nauke i dozom mašte, napravljeno je Tutankamon pivo. U ruševinama starog Egipta pronađeni su ostaci pivara i piva.

crno pivo, stout pivo

Kako uživati u crnom pivu

Zabluda je da je crno pivo obavezno jače od svetlog. Boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola već isključivo sa načinom vrenja slada.

Restoran Chez Nik

Chez Nik, kratko ime koje znači puno toga na jednom mestu. Sjajnu kafu i doručak za uspešan početak dana, izbor

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.