MOGU LI PIVO I SPORT ZAJEDNO: Pojedina mogu, ali ne sva

Koliki je uticaj piva na organizam rekreativnih i profesionalnih sportista

Mnogi bi rekli da pivo i sport ne mogu zajedno, ali to ne mora uvek biti tako. Bilo da spadate u rekreativce ili profesionalce, moguće je spojiti pijenje piva i fizičke aktivnosti.

Ukoliko spadate u grupu rekreativaca, odnosno ako se bavite sportom radi poboljšanja opšteg stanja organizma, onda možete sebi dopustiti pivo ili dva tokom dana. Međutim, ako ste profesionalac i iznurujete svoje telo do maksimalnih granica, alkohol, a samim tim i pivo ne treba da pijete.

Zdravlje mišića je ključ uspešnih sportskih performansi, a nauka dokazuije da vam alkohol može sprečiti, ili drastično usporiti, napredak. Evo zašto:

Alkohol usporava rast mišića

Vežbanje pod uticajem alkohola ne samo da povećava verovatnoću od nastanka povreda, već može i sprečiti rast mišića. Dugotrajna upotreba alkohola smanjuje sintezu proteina, što kao rezultat daje smanjeni rast mišića.

Alkohol dehidrira vaše telo

Ako želite da optimizujete svoje sportske performanse, onda vaš oporavak od treninga mora biti pravilan.Pokazalo se da alkohol usporava ovaj proces, jer je moćan diuretik, koji može prouzrokovati dehidrataciju i elektrolitsku neravnotežu.

Alkohol sprečava oporavak mišića

Dovoljno odmora je neophodno za izgradnju većih i jačih mišića.Međutim, s obzirom na to da konzumiranje alkohola negativno utiče na kvalitet sna, vašem telu se oduzima jedinjenje koje se naziva ljudski hormon rasta (HGH) kada pijete.HGH igra ključnu ulogu u izgradnji i oporavku mišića, a alkohol može smanjiti sekreciju ovog hormona za čak 70 procenata.

Alkohol usporava vaše reflekse

Čak i male količine alkohola umeju usporiti vaše reflekse, odnosno vaše vreme reakcije.Ovo ne samo da može oštetiti performanse, već može i povećati rizik od povrede.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1