JEDITE DOK PIJETE PIVO: Ali ovu hranu izbegavajte

Svima je poznato da pivo traži hranu, no pojedina hrana u kombinaciji sa pivom ima loš efekat na naš organizam

Svaki ljubitelj piva, bio on početnik ili sa dugim iskustvom, zna da pijenje piva ne ide na prazan stomak. Poznato je da pijenje piva bez hrane može dovesti do neželjenih dejstava alkohola iz piva.

Bez hrane u stomaku, alkohol iz piva munjevitom brzinom dospeva do vaše krvi. Takođe, oko 20 odsto unetog alkohola dospeva do mozga za malo više od jedne minute, ako se odlučite da pijete na prazan stomak. Kako bi izbegli brz uticaj alkohola na vaš organizam, bitno je nešto jesti dok pijete pivo.Međutim, nije sva hrana podjednako dobra i neki stilovi traže posebnu hranu, no generalno bi trebalo da izbegavate slane grickalice i pikantnu hranu.

Slane grickalice

Poput kofeina i alkohol je diuretik, što znači da alkohol iz piva dehidrira naš organizam. Gickalice poput čipsa, kokica ili kikirikija, zbog velike količine soli, samo vas još više čine žednim, vi pijete pivo, alkohol izvlači tečnost iz vašeg organizma i sutradan dolazi do mamurluka. Kako bi izbegli dehidrataciju nemojte da pijete pivo i da uz njega grickate slane grickalice.

Pikantna hrana

Ako volite pikantnu, odnosno ljutu i začinjenu hranu, sigurno znate da ovakva hrana može da vam stvori stomačne probleme, odnosno bol u stomaku, gorušicu i slično. Ovi negativni efekti pikantne hrane mnogo su izražaniji, ukoliko pijete i pivo. Ovo se dešava jer alkohol iz piva opušta želudačne mišiće, koji zadržavaju hranu i probavne sokove, i ne sprovode je dalje u probavni trakt. Konzumacija pikantne, začinjene i kisele hrane, u kombinaciji sa alkoholom,  može izazvati pojačano lučenje kiseline i žgaravicu.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Terminal Gastro Bar

Terminal Gastro Bar je casual dining restoran internacionalne kuhinje, smešten u jednom od najlepših delova Beograda, na Vračaru, pored Hrama

Kabinet Taproom

Kabinet Taproom

Na oko 40 kilometara od Beograda, podno Avale, u mestu Nemanikuće, nalazi se pivara Kabinet. Pivara Kabinet je prva srpska

Organizam proizvodi pivo

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.