Hmelj je najvažniji pivski začin

Kao što u vinarstvu postoje različiti tipovi grožđa i određena vina zaštićena geografskim poreklom, u pivarstvu vrsta hmelja igra jako važnu ulogu u kreiranju profila piva. Hmelj je glavni krivac za to što pivo ima taj divan miris, ukus i gorčinu. On ga oplemenjuje i daje mu završni oblik. Pivo bez hmelja bi bilo dosadno, slatko i neizbalansirano. Kao kada u jelo ne biste stavili začine.

U narodu je hmelj još poznat i pod imenima: blust, hmelina, hmeljevina, kudilice, kuk, kuke, melika, melj, meljevina, miljevina. Uzgaja se već od 8. veka, a prve zabeleške o hmelju potiču od arapskog lekara Mesue iz 7. veka n.e. koji je sirup od hmelja preporučavao za čišćenje krvi. Gaji se kod nas i u drugim zemljama pretezno za potrebe pivara. Verovali ili ne, ali hmelj je biljka puzavica. Može da naraste visoko uvijajući se oko stabla drveća, ograda ili drugih potpora svojim sitnim dlačicama. Polja za uzgajanje hmelja slična su vinogradima. Hmelj se penje na visinu i do 8 metara tako da je potrebna ozbiljna infrastruktura za njegov uzgoj. Zahteva nutritivno bogato zemljišta, dosta sunca, često i blagi nagib zemljišta.

Najveći proizvođači hmelja su Amerikanci, Nemci, zatim Kinezi, Česi, Slovenci i Britanci. Poznate su sorte plemenitih hmeljeva,koji su zaslužni za suptilne, začinske arome u tradicionalnim nemačkim i češkim pilsnerima i lagerima. Američke sorte hmelja su najpopularnije među novonastalim talasom kraft piva, a inače su nastale od evropskih sorti.

Plemeniti hmeljevi: nemački Tettnang, Spalt i Hallertau i češki Saaz.

Američki hmeljevi: Četiri C (Chinook, Centennial, Cascade i Columbus), Willamette, Citra, Simcoe, Mozaik i Amarillo.

Engleski hmeljevi: Fuggle, Challenger, East Kent Golding, Northern Brewer

Slovenački hmeljevi: Aurora, Celeia,Savinjski Golding, Bobek, Dina, Styrian Golding

Od Marije Terezije do danas

Hmelj je na naše prostore 1770. godine doneo grof Andrej Hadik, feldmaršal na dvoru Marije Terezije, i posadio ga na svom imanju u Futogu. Kako navodi prof. dr Jan Kišgeci, akademik, hmelj je u "zlatno doba" pokrivao čak deset hiljada hektara vojvođanske ravnice. Centar prerade bio je u Bačkom Petrovcu, gde se hmelj dorađivao, pakovao i onda prodavao svim jugoslovenskim pivarama, a preko 50 procenata roda se izvozilo. U periodu između 1905. i 1925. godine tradicionalna, aromatična sorta Bačka izvozila se najviše u Ameriku i Nemačku. Do kraja dvadesetih godina iz Amerike se svetom proširila pošast ekonomske krize. Povrh toga, SAD su uvele prohibiciju. Godine 1927. kupaca u Bačkom Petrovcu nije bilo.

Gorki i aromatični hmelj u Jelen pivu

Vrhunski majstori pivarstva svoje umeće pokazuju upravo selekcijom i upotrebom različitih sorti u svojim recepturama. Kombinacijom različitih hmeljeva svako kvalitetno pivo dobija svoju karakteristiku i posebnost.
Jelen pivo je prepoznatljivo po svojoj kompleksnoj gorčini. Ona zapravo potiče od tri vrste hmelja. Na prvom mestu je gorki hmelj, jedan od nekoliko tipičnih nemačkih sorti koje čine dobar osnov za kreiranje gorčine piva. Ovaj hmelj daje postojanu i primetnu harmoničnu gorčinu, ali se i jako dobro kombinuje sa ostalim tonovima arome koje dolaze iz aromatskih hmeljeva. Druga dva hmelja jesu upravo aromatski hmeljevi. Oni zaokružuju i upotpunjuju hmeljni profil Jelen piva. Svaki na svoj način doprinose strukturi gorčine, kreirajući pivo vrhunskog ukusa koji je omiljen izbor svih ljubitelja kvalitetnog lagera.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

dogma

Tap room pivare Dogma

Verovatno se svakom od nas bar jednom u životu desilo da uđemo u neki lokal, dobro sređen, prema nekim opšte

Restoran Jedno Mesto

Spoj tradicionalnog i modernog, dnevnog i noćnog života, Jedno mesto je spoj koji opčini svakog gosta. Spoj duha nekadašnjih boema

heineken pivara

HEINEKEN – Korak ispred svih

Heinkene – prva globalna pivara koja se obavezuje da postigne i ostvari nultu emisiju ugljen-dioksida u celokupnom lancu vrednosti do 2040.godine.

Restoran Time Out

Zar ne mislite da je hrana ukusnija ukoliko ručate na nekom mestu koje ostavlja bez daha? Beogradski restoran Time Out

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.