Hmelj je najvažniji pivski začin

Kao što u vinarstvu postoje različiti tipovi grožđa i određena vina zaštićena geografskim poreklom, u pivarstvu vrsta hmelja igra jako važnu ulogu u kreiranju profila piva. Hmelj je glavni krivac za to što pivo ima taj divan miris, ukus i gorčinu. On ga oplemenjuje i daje mu završni oblik. Pivo bez hmelja bi bilo dosadno, slatko i neizbalansirano. Kao kada u jelo ne biste stavili začine.

U narodu je hmelj još poznat i pod imenima: blust, hmelina, hmeljevina, kudilice, kuk, kuke, melika, melj, meljevina, miljevina. Uzgaja se već od 8. veka, a prve zabeleške o hmelju potiču od arapskog lekara Mesue iz 7. veka n.e. koji je sirup od hmelja preporučavao za čišćenje krvi. Gaji se kod nas i u drugim zemljama pretezno za potrebe pivara. Verovali ili ne, ali hmelj je biljka puzavica. Može da naraste visoko uvijajući se oko stabla drveća, ograda ili drugih potpora svojim sitnim dlačicama. Polja za uzgajanje hmelja slična su vinogradima. Hmelj se penje na visinu i do 8 metara tako da je potrebna ozbiljna infrastruktura za njegov uzgoj. Zahteva nutritivno bogato zemljišta, dosta sunca, često i blagi nagib zemljišta.

Najveći proizvođači hmelja su Amerikanci, Nemci, zatim Kinezi, Česi, Slovenci i Britanci. Poznate su sorte plemenitih hmeljeva,koji su zaslužni za suptilne, začinske arome u tradicionalnim nemačkim i češkim pilsnerima i lagerima. Američke sorte hmelja su najpopularnije među novonastalim talasom kraft piva, a inače su nastale od evropskih sorti.

Plemeniti hmeljevi: nemački Tettnang, Spalt i Hallertau i češki Saaz.

Američki hmeljevi: Četiri C (Chinook, Centennial, Cascade i Columbus), Willamette, Citra, Simcoe, Mozaik i Amarillo.

Engleski hmeljevi: Fuggle, Challenger, East Kent Golding, Northern Brewer

Slovenački hmeljevi: Aurora, Celeia,Savinjski Golding, Bobek, Dina, Styrian Golding

Od Marije Terezije do danas

Hmelj je na naše prostore 1770. godine doneo grof Andrej Hadik, feldmaršal na dvoru Marije Terezije, i posadio ga na svom imanju u Futogu. Kako navodi prof. dr Jan Kišgeci, akademik, hmelj je u "zlatno doba" pokrivao čak deset hiljada hektara vojvođanske ravnice. Centar prerade bio je u Bačkom Petrovcu, gde se hmelj dorađivao, pakovao i onda prodavao svim jugoslovenskim pivarama, a preko 50 procenata roda se izvozilo. U periodu između 1905. i 1925. godine tradicionalna, aromatična sorta Bačka izvozila se najviše u Ameriku i Nemačku. Do kraja dvadesetih godina iz Amerike se svetom proširila pošast ekonomske krize. Povrh toga, SAD su uvele prohibiciju. Godine 1927. kupaca u Bačkom Petrovcu nije bilo.

Gorki i aromatični hmelj u Jelen pivu

Vrhunski majstori pivarstva svoje umeće pokazuju upravo selekcijom i upotrebom različitih sorti u svojim recepturama. Kombinacijom različitih hmeljeva svako kvalitetno pivo dobija svoju karakteristiku i posebnost.
Jelen pivo je prepoznatljivo po svojoj kompleksnoj gorčini. Ona zapravo potiče od tri vrste hmelja. Na prvom mestu je gorki hmelj, jedan od nekoliko tipičnih nemačkih sorti koje čine dobar osnov za kreiranje gorčine piva. Ovaj hmelj daje postojanu i primetnu harmoničnu gorčinu, ali se i jako dobro kombinuje sa ostalim tonovima arome koje dolaze iz aromatskih hmeljeva. Druga dva hmelja jesu upravo aromatski hmeljevi. Oni zaokružuju i upotpunjuju hmeljni profil Jelen piva. Svaki na svoj način doprinose strukturi gorčine, kreirajući pivo vrhunskog ukusa koji je omiljen izbor svih ljubitelja kvalitetnog lagera.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Voulez – Vous

Smešten na beogradskom Neimaru, odmah ispod parka, Voulez-Vous na prvi pogled osvaja otvorenim prostorom u kome bašta i unutrašnji deo

Hit u svetu – Pivska dijeta

Antiinflamatorne dijete, koje su danas veoma popolarne u Americi, Velikoj Britaniji, ali i razvijenim zemljama Evrope, mogu biti korisne za

Pivara Black Turtle

Jedna od naših najstarijih i najvećih craft pivara, počela je sa radom još 2010. godine u  selu Kukujevci, nadomak Šida

Restoran Campania Trattoria

Putovanje u srce italijanske regije Kampanja odnedavno je moguće u samom srcu Beograda. Tik uz Konak kneginje Ljubice odnedavno je

Pivara Academia

Mladi, preduzetni i odlučni, ne smatraju da je to što su geografski udaljeni od velikih pivskih centara mana i žele

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.