PIVO I DIJABETES – Korisni saveti

pivo i dijabetes

Korisno za dijabetes i one koji vole pivo – Otkrivamo vam sadržaj šećera u pojedinim brendovima, a da bi se znalo koliko šećera pojedini stilovi piva sadrže,  prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje

Mnoge osobe koje imaju dijabetes izbegavaju pivo jer misle da će im naškoditi zbog šećera koje ono sadrži u sebi.

Da bi se znalo koliko šećera pivo sadrži prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje.

Valja istaći da stilovi piva, odnosno njihovi dodaci, bitno utiču na količinu šećera u pojedinim pivskim stilovima. Glavni sastojci u pivu su žitarice, začini, kvasac i voda.

Pivo i šećeri

Ječam i pšenica se najčešće koriste, a hmelj je glavni začin koji daje aromu. Proces kuvanja se sastoji iz maltiranja, koje omogućava kontrolisano klijanje zrna.

Ovo je ključni korak, jer klijanje pomaže da se razgradi skrob na fermentirajući šećer – maltozu. Zatim sledi mlevenje odnosno proces prženja, mlevenja i umakanja klijavih zrna u vruću vodu.

Rezultat je tečnost koja sadrži šećer. Posle ovog procesa sledi kuvanje gde se dodaje hmelj, te dolazi do fermentacije  kada se kvasac pretvara u šećere u alkohol.

Iz ovog se može zaključiti da je šećer važan element u proizvodnji piva.

Međutim, on se ne dodaje kao sastojak, već nastaje preradom zrna, a zatim fermentira s kvascem kako bi se dobio alkohol.

Pivo i dodati med

Osim toga, proizvođači piva mogu u svoje recepte da stave i druge sastojke koji sadrže šećer, poput meda i kukuruznog sirupa, koji pivu daju karakterističan ukus.

Kako ne biste imali dilemu evo koliki je sadržaj šećera i ugljenih hidrata u 355 ml pojedinih pivskih brendova:

Heineken O.0 bezalkoholno pivo sadrži 28,5 grama ugljanih hidrata i 28,5 grama šećera

– Heineken sadrži 11,4 grama ugljanih hidrata i 0 grama šećera

– Budweiser sadrži 10,6 grama ugljanih hidrata i 0 grama šećera

– Bud Light sadrži 4,6 grama ugljanih hidrata i 0 grama šećera

Važno je istaći da pojedini pivski brendovi i pojedini stilovi, iako sadrže nizak nivo šećera, moraju pažljivo i umereno da se konzumiraju.

Posebno bi preporučili osobama koje pate od dijabetesa da ga konzumiraju uz obrok, koji sadrži dosta ugljanih hidrata.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

restoran soulfood

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Preran prestanak fermentacije

Pravite svoje pivo. Započeli ste fermentaciju. Sve teče po planu. I, onda od jednom, posle nekih 24 sata fermentacija počinje

Restoran Balkan ekspres

Na samoj obali Dunava, podno Petrovaradinske tvrđave, nalazi se restoran Balkan ekspres. Ovaj restoran postoji već više od 20 godina,

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja