PIVO I DIJABETES – Korisni saveti

pivo i dijabetes

Korisno za dijabetes i one koji vole pivo – Otkrivamo vam sadržaj šećera u pojedinim brendovima, a da bi se znalo koliko šećera pojedini stilovi piva sadrže,  prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje

Mnoge osobe koje imaju dijabetes izbegavaju pivo jer misle da će im naškoditi zbog šećera koje ono sadrži u sebi.

Da bi se znalo koliko šećera pivo sadrži prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje.

Valja istaći da stilovi piva, odnosno njihovi dodaci, bitno utiču na količinu šećera u pojedinim pivskim stilovima. Glavni sastojci u pivu su žitarice, začini, kvasac i voda.

Pivo i šećeri

Ječam i pšenica se najčešće koriste, a hmelj je glavni začin koji daje aromu. Proces kuvanja se sastoji iz maltiranja, koje omogućava kontrolisano klijanje zrna.

Ovo je ključni korak, jer klijanje pomaže da se razgradi skrob na fermentirajući šećer – maltozu. Zatim sledi mlevenje odnosno proces prženja, mlevenja i umakanja klijavih zrna u vruću vodu.

Rezultat je tečnost koja sadrži šećer. Posle ovog procesa sledi kuvanje gde se dodaje hmelj, te dolazi do fermentacije  kada se kvasac pretvara u šećere u alkohol.

Iz ovog se može zaključiti da je šećer važan element u proizvodnji piva.

Međutim, on se ne dodaje kao sastojak, već nastaje preradom zrna, a zatim fermentira s kvascem kako bi se dobio alkohol.

Pivo i dodati med

Osim toga, proizvođači piva mogu u svoje recepte da stave i druge sastojke koji sadrže šećer, poput meda i kukuruznog sirupa, koji pivu daju karakterističan ukus.

Kako ne biste imali dilemu evo koliki je sadržaj šećera i ugljenih hidrata u 355 ml pojedinih pivskih brendova:

Heineken O.0 bezalkoholno pivo sadrži 28,5 grama ugljanih hidrata i 28,5 grama šećera

– Heineken sadrži 11,4 grama ugljanih hidrata i 0 grama šećera

– Budweiser sadrži 10,6 grama ugljanih hidrata i 0 grama šećera

– Bud Light sadrži 4,6 grama ugljanih hidrata i 0 grama šećera

Važno je istaći da pojedini pivski brendovi i pojedini stilovi, iako sadrže nizak nivo šećera, moraju pažljivo i umereno da se konzumiraju.

Posebno bi preporučili osobama koje pate od dijabetesa da ga konzumiraju uz obrok, koji sadrži dosta ugljanih hidrata.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

bezalkoholno pivo

Pivo sa niskim nivoom alkohola

Broj saobraćajnih nestreća, u kojima je bar jedan učesnik bio u alkoholisanom stanju, i nasilja pod uticajem alkohola se povećava.

pivo i dijabetes

PIVO I DIJABETES – Korisni saveti

Otkrivamo vam sadržaj šećera u pojedinim brendovima, a da bi se znalo koliko šećera pojedini stilovi piva sadrže,  prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje.

Najtraženije sezonsko pivo

Pivo od avokada je jedno od najtraženijih sezonskih piva širom sveta. Nije toliko retko koliko je skupo. Ako zanemarimo cenu,

Fabrika piva u Ada Mall-u

Poslednjih godina tržni centri su promenili mnoge naše navike, a ponudu učinili toliko raznovrsnom da bi to nekom pre par

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora