Limenka – Čuva ukus piva

Dobro je poznato da je pivo više od napitka. Ne čini ga samo ukus satkan od različitih sastojaka koji mu daju karakter, već i celokupni užitak, u kome pakovanje, odnosno ambalaža imaju posebno mesto. Kada govorimo o ambalaži piva, limenka je zasigurno najbolja opcija. Zašto je limenka idealno pakovanje za pivo, na koje načine ona doprinosi očuvanju ukusa i kako se zahvaljujući njoj smanjuje uticaj na životnu sredinu, razgovaramo sa Jelenom Kiš koja je Sustainability and Regulatory Affairs Manager u kompaniji Ball Packaging Europe

U svetu u kome se trenutno mnogo razgovara o zaštiti životne sredine, čini se da limenka pruža odgovor. U čemu su sve prednosti limenke kao ambalaže, kada govorimo o održivosti?

Mi u Ball-u svakodnevno ulažemo napore da budemo prvi izbor i najpouzdaniji partner našim kupcima, posebno u borbi za očuvanje naše planete. Svesni uticaja koji imamo na okruženje, formirali smo jasne ciljeve u održivom razvoju, oslonili se na nauku i dajemo sve od sebe da maksimalno povećamo efikasnost, redukujemo zagađenje, koristimo obnovljive izvore energije, utičemo na povećanje procenta reciklaže… Nedavno se Ball korporacija obavezala da će u SAD do 2021. godine koristiti 100 odsto energije iz obnovljivih izvora. Na ovaj način dodatno podržavamo energetsku efikasnost i još jednom se obavezujemo da aluminijumsku limenku učinimo najodrživijom ambalažom. U prilog održivosti ove vrste ambalaže za piće svedoči i podatak da su proizvođači aluminijumskih limenki za piće smanjili emisiju ugljen dioksida tokom procesa proizvodnje za trećinu, čime je karbonski otisak ove ambalaže smanjen čak 31 odsto. Ovo su rezultati najnovije studije „Procena životnog veka limenke  za piće od aluminijuma“, koju su sproveli Asocijacija evropskih proizvođača čvrste metalne ambalaže i asocijacija  Metalnih pakovanja  Evrope.


Da li ste znali

 

Metal se može beskonačno reciklirati, bez gubitka kvaliteta, a nova limenka se u potpunosti može reciklirati neograničen broj puta, te se na policama može ponovo naći za samo 60 dana. Zanimljivo je istaći i da se trenutno u Evropi reciklira 74 odsto aluminijumskih limenki, a plan je da se u narednih deset godina taj procenat poveća na 90 odsto. 


Aktivni ste na polju reciklaže i jedan ste od njenih  značajnih promotera kod nas. Šta je najefikasniji način edukacije građana?

Blizu 15 godina radimo na edukaciji i širenju svesti o neophodnosti reciklaže kroz brojne akcije koje organizujemo na muzičkim festivalima, u školama, na različitim kulturnim događajima. Od 2005. godine do danas postigli smo značajne rezultate i svoje delovanje proširili na čitav region. Aktivni smo u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji. Samo u Srbiji,  kroz rad neprofitne recan Fondacije koju je Ball osnovao, do sada je realizovan veliki broj programa, u koje je uključeno 2,5 miliona ljudi, preko 500 škola, brojni vrtići, 5 fakulteta… Svesna da su deca naša budućnost, recan Fondacija se posebno posvetila akcijama za najmlađe. Svi programi koje organizujemo  su edukativni i zabavni i cilj im je da se učvrsti svest o stilu života u kojem je reciklaža deo svakodnevice. Do sada smo postigli mnogo, ali se

ne zaustavljamo: trenutno se u Evropi reciklira 74% upotrebljenih limenki, a vredno radimo na tome da u narednom periodu procenat reciklaže bude 90%.

Kada svako od nas bira omiljeno piće, bira i ambalažu iz koje će ga popiti. Mi uvek biramo limenku, jer su njene prednosti zaista impozantne – limenka je napravljena od jednog materijala, u potpunosti je moguće da se reciklira bez obzira na dizajn i veličinu, proces prikupljanja i reciklaže je jednostavan i jeftiniji, a pritom se koristi već postojeća infrastruktura.

 

Uspešnost reciklaže zavisi od dobre saradnje brojnih učesnika na tržištu. Iz tog razloga veliki značaj posvećujete i partnerstvu sa proizvođačima globalno poznatih i lokalnih pića i napitaka. Kako gradite svoja partnerstva i u kojoj meri su ona važna za ukupni uspeh povećanja stope reciklaže?

Kontinuirano sarađujemo sa proizvođačima i stalno težimo da im ponudimo inovativna rešenja i sve ono što nove tehnologije donose i omogućavaju, posebno kada je reč o grafičkim rešenjima i raznim specijalnim efektima koji su u poslednje vreme sve popularniji na limenkama. Mogućnosti su brojne i danas limenka predstavlja potpuno novi reklamni koncept na kome možete prikazati sve što poželite. Pratimo i trendove u kategoriji pića i nudimo rešenja za napitke svih vrsta – od vode i sokova, do alkoholnih napitaka među kojima je pivo najzastupljenije. Sa našim kupcima radimo na tome da logo Metal Recycle Forever kao oznaku postave na svoje limenke jer taj logo komunicira sa potrošačima da se radi o pakovanju koje se beskonačan broj puta reciklira, a da ništa ne gubi na kvalitetu Paralelno, izgradili smo sjajnu saradnju sa našim kupcima i po pitanju učešća na festivalima, u  brojnim sampling aktivnostima, kao i na polju podizanja svesti o značaju reciklaže. Posvećeni smo i članstvu u SEPEN-u, organizaciji koja okuplja industrije iz lanca snabdevanja u oblasti ambalaže u Srbiji. Nedavno je ovo udruženje predstavilo rezultate studije o ambalažnom otpadu koje predlaže unapređenje postojećeg sistema upravljanja ambalažnim otpadom i sugeriše uvođenje funkcionalnog sistema inspekcijskog nadzora, obezbeđivanje jednakih pravila za sve aktere, obavezu domaćinstava da razvrstavaju svoj otpad i uključivanje neformalnog sektora u postojeći sistem.

Važno je istaći i da je neophodna sveobuhvatna podrška ideji cirkularne ekonomije. Ona se ne završava na reciklaži, ona podrazumeva i nove biznis modele i drugačiji pristup dizajnu ambalaže kako bi se prilagodila lakom sakupljanju, sortiranju i reciklažnom procesu koji je moguć. Mi godinama i u Srbiji realizujemo program „Svaka limenka se računa” koji nastoji da pomogne ljudima da recikliraju svoje limenke bilo da su na nekom događaju, u kancelariji ili šoping centru.


Birajte pivo u limenci

 

Zbog zaštite koju pruža pivu u sebi, limenka je najbolja ambalaža. Stoprocentno ga štiti od lošeg uticaja svetla i kiseonika. Zbog toga što se lako transportuje, što je nesalomiva, laka za držanje i može se svuda poneti. Takođe, brzo se hladi, dostupna je u različitim oblicima i veličinama.


Posebno je zanimljivo što su i kod nas kraft piva počela da se proizvode u limenkama. Kako je došlo do toga?

Ponosni smo na to što smo i na našem tržištu limenku, koja u trenutku otvaranja naše fabrike nije bila toliko popularna, pozicionirali kao omiljenu ambalažu za napitke. Danas je limenka dostigla čak 25 odsto učešća u miks pakovanju piva u jugoistočnoj Evropi, dok je na početku našeg poslovanja u Srbiji taj udeo bio zanemarljiv.

Kao jedan od najvećih proizvođača limenki, konstantno tragamo i za novim oblastima, te nišama na tržištu piva. Zbog toga smo malim i lokalnim proizvođačima ponudili najbolje moguće pakovanje i ostvarili sjajna partnerstva. Prošle godine smo, u okviru saradnje sa Beer fest-om, promovisali i prvo kraft pivo u  limenci napravljeno i napunjeno u Srbiji. Kraft pivarstvo u svetu je u konstantnom porastu. Kod nas je to još uvek nova stvar, koju smo kao velika korporacija prepoznali, i tu smo da budemo  najbolji partner svim zanatskim pivarama koje bi želele da svoje proizvode ponude i u limenci.

Proizvodnja zanatskog piva je umetnost koja zaslužuje pravo pakovanje kao završni potez tog umetničkog dela. Osim kraft piva, intenzivno radimo i na novim kategorijama pića u limenci, poput vode, kafe, negaziranih sokova, ledenih čajeva. To će nam biti u fokusu u narednom periodu.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1