Sendviči i pivo

Ako u kulinarsko – pivskom svetu postoji par koji je kao stvoren jedno za drugo, toliko prirodan da se bez pogovora prihvata kao idealna kombinacija, onda su to sendviči i pivo. Svojom raznovrsnošću koja je gotovo beskonačna, sendviči odlično idu uz pivo, koje sa svoje strane takođe nudi veliki broj stilova i ukusa. Od najjednostavnijih verzija, do hedonističkih vrhunaca, sendviči i pivo mogu zadovoljiti svačiji ukus.

U ponekad zbunjujućoj hijerarhiji i titulisanju engleskog plemstva Džon Montegju je nosio titulu četvrtog erla od Sendviča. Ovaj britanski državnik iz osamnaestog veka vršio je brojne važne funkcije, bio je jedno vreme i prvi lord Admiraliteta, što je na Ostrvu, naročito u to vreme, bio veoma važan položaj. Po njemu je čuveni moreplovac Džejm Kuk nazvao grupu ostrva u južnom Atlantiku, kao što su se, opet po njemu, Havaji nekada zvali Sendvička ostrva. Ali, ovo su podaci koji danas zanimaju samo pedantne istoričare i zaljubljenike u geografiju. Erl je u popularnu kulturu i svakodnevni govor ušao iz sasvim drugačijeg povoda, učinivši svoje ime besmrtnim iz razloga o kom nije mogao ni da sanja. Naime, Džon Montegju bio je strastveni kartaroš i kockar i za vreme jedne beskrajne partije, koju nije želeo da prekida, naredio je svom kuvaru da mu donese parče usoljene govedine između dva parčeta hleba. Praktični Englez na ovaj način nije morao da prekida partiju da bi se prihvatio viljuške i noža, a pošto je meso bilo između dva parčeta hleba, nije mastio ruke i mogao je da nastavi sa kartanjem. Erlu se ovo dopalo, pa je često tražio od svog kuvara da mu pripremi, a priča je počela da se širi, pa su prijatelji iz visokog društva i sami želeli da jedu ,,ono što jede Sendvič‘‘. Čuveni istoričar Edvard Gibon bio je navodno prvi koji je zvanično ovo jelo nazvao po imenu lorda. Ova aristokratska porodica i danas postoji, a jedanaesti po redu erl pokrenuo je lanac restorana brze hrane pod imenom Earl of Sandwich, a na meniju su – gle čuda – sendviči.

Mnogi ovu legendu dovode u pitanje, da li u detaljima, ili u celosti, ali nije ni bitno – ime se zadržalo. Priča je svakako počela ranije, ljudi su odavno stavljali meso ili neku drugu hranu između dva parčeta jela ili je u pitanju bio takozvani otvoreni sendvič. Svuda od Indije do Maroka tradicionalno se peku tanka peciva, za razliku od naših vekni, koja su bila obogaćivana različitim đakonijama ili prelivima.

Raznovrsan, praktičan, zgodan za pojesti na raznim mestima i u različitim situacijama, sendvič je obrok koji se verovatno, u različitim vidovima, jede u svakoj državi na planeti. Amerikanci su veliki ljubitelji – dnevno se u ovoj državi pojede više od 300 miliona sendviča. Iranci su pre desetak godina pokušali da uđu u Ginisovu knjigu rekorda sa kilometar i po dugim sendvičem, ali ga je, pre samog merenja, nestrpljiva publika pojela. Sendvič je bio i dokazni materijal – 2003. godine u Briselu su ukradeni dijamanti u vrednosti od 100 dolara, iako su bili zaštićeni raznoraznim varijantama vrhunske tehnologije. Provalnik je uhapšen zato što je na mestu zločina ostavio nepojeden sendvič, iz kog su uzeti DNK uzorci.

Hleb ili neko drugo, oblikom prilagođeno pecivo, meso i brojne vrste mesnih prerađevina, sirevi, pavlaka, puter, majonez, senf, kečap, zelena salata, crni luk, ljuta ili obična papričica, kupus, paradajz, kiseli krastavci, riba, različiti prelivi, samo neki su od sastojaka na dugačkoj listi kandidata za dobar i ukusan sendvič. Sa druge strane, svojim bogatstvom aroma i ukusa, pivo je piće koje ide uz svaki sendvič, ljut ili slan, mesni ili vegetarijanski.

I ovde važi osnovno pravilo da uz lakše sendviče ide i lakše pivo, a uz one teže i snažnije jača piva. Lageri su svakako izbor koji će ići uz većinu sendviča. IPA će svojom zahmeljenošću odlično proći kroz masnije sendviče, a neki hefeweizen sasvim će prijati uz lagani sendvič u kom ima šargarepe. Sendvič sa dimljenom pastrmkom, šunkom i sirom dostojno će ispratiti jedan Leffe, a Staropramen se preporučuje uz zapečeni sendvič sa pestom od sušenog paradajza, mocarelom i rukolom. Naravno, kombinacije mogu biti zaista brojne. Sendviči su kompleksni, sa različitim vrstama sireva koji nose različite ukuse, od sasvim neutralnih do onih tipa gorgonzole, mesom koje može biti kuvano, prženo, pečeno, dimljeno, manje ili više slano ili masno, uz povrće koje varira od slatkastog do vrlo ljutog. Pronaći dobitno pivo može biti sasvim zanimljiva avantura, istraživanje koje prosto izaziva. A može se i sasvim bazično – otvoriti frižider, od onog što se u njemu nađe napraviti kombinaciju za ukusan, jednostavan sendvič i , iz istog tog frižidera, dodati dobro ohlađeno pivo.

Uostalom, moguća veza između sendviča i piva je i naučno dokazana. Istraživači sa univerziteta u Njukaslu navodno su utvrdili da je sendvič sa slaninom odličan za mamurluk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1