Da li je na delu plagiranje na srpskoj kraft sceni

Prvi „Beogradski festival zanatskog piva u Novom Sadu“, kako se još naziva najavljeni festival Zanatskog piva u Novom Sadu, a koji je planiran da se održi na novosadskom Sajmu, podigao je kraft pivare na noge i izazvao veliku osudu većine srpskih kraft pivara

Zvuči vam poznato „Prvi beogradski festival zanatskog piva u Novom Sadu“? Možda vas asocira na Novosadski festival zanatskog piva, a koji se već četiri godine održava u Novom Sadu? Vrlo slično zvuči, te veoma podseća na Novosadski festival zanatskog piva u Novom Sadu.  Sama asocijacija, ali i to što na najavljenom festivalu neće učestvovati ni jedna pivara iz Novog Sada, stvara gorak ukus u ustima.

Da li je na delu plagijat ekipe koja planira da organizuje festival ili je na delu nedostatak kreativnosti? Mi ne bi ulazili u suštinu niti bi kvalifikovali nameru organizatora, no moramo biti jasni i suditi prema činjenicama.

A činjenice kažu sledeće: Zanatski i kraft pivari iz Srbije su pre dvadesetak dana dobili na mail obaveštenje da se priprema festival zanatskog piva u Novom Sadu, u mail-u su im ponuđeni uslovi, te je navedeno da se planira organizacija festivala na novosadskom Sajmu. Datum festivala je bio definisam u samom mail-u, te je poslat i ugovor, a u kom su navedeni uslovi. Veliki broj zanatskih i kraft pivara je povezao ovaj događaj sa Novosadskim festivalom zanatskog piva, jer su mnogi ponuđeni uslovi i tehnička realizacija „prepisani“ od Novosadskog festivala zanatskog piva. Upravo zbog mnogih nelogičnosti, najveći broj srpskih kraft pivara je odbio poziv, smatrajući ga neozbiljnim, a novosadski kraft pivari su svi do jednog odbili učestvovanje na jednom ovakvom festivalu. Sudeći prema objavama na socijalnim medijima, jedino se nekoliko beogradskih pivara odazvalo učešću na ovom festivalu, pa je festival prozvan „Beogradski festival zanatskog piva u Novom Sadu“. Postavlja se pitanje zbog čega samo pojedine beogradske kraft pivare dolaze na ovaj festival, a svi ostali, odnosno najveći deo srpskih kraft pivara ne želi da učestvuju na ovom festivalu?

Pored nabrojanih činjenica, postavlja se pitanje i čemu još jedan festival, a koji okuplja desetak pivara? Šta je njegova svrha? Da nije ta svrha povezana sa idejom da se pokuša ometanje takmičenja Kućnih pivara, u organizaciji Kluba pivara Novog Sada, a koji se već tradicionalno održava u Novom Sadu, te koji je najavljen pre nekoliko meseci baš u to vreme. Da li je na delu nečija želja da se pokuša miniranje takmičenja Kućnih pivara? Možda jeste, a možda i nije, no činjenice govore baš u prilog ovoj tezi.

Takođe, postoji tu još jedan detalj, a vezan je za organizaciju predstojećeg Beer Style festivala piva, a koji treba da se održi krajem marta naredne godine. Da li je najava predstojećeg Beer Style festivala piva uplašila nekog, nekog ko je do nedavno bio vrlo uticajan u svetu srpskog krafta, a više nije, nekog ko se nije snašao u ekspanziji srpskog krafta, nekog ko se izgubio u moru novih kraft pivara, nekog ko je izgubio kompas i počeo da vuče poteze koji nisu u maniru pozitivne poslovne prakse.

Kada sagledamo sve činjenice, ali i pretpostavke, jasno je da je ovo festival koji plagira već afirmisani festival, te dovodi u zabludu srpske kraft pivare, ali i posetioce festivala. Da li je vreme za sukob kraft pivara – nije, upravo zbog činjenice jer je tržište malo i mnogo bi bilo pametnije da se kraft pivari ujedinjuju, i na taj način pokušaju da podignu udeo krafta na srpskom tržištu piva, nego da podmeću noge jedni drugima. A organizator ovog festivala, bio to onaj koji se izdaje da je organizator ili onaj ko stvarno stoji iza pokušaja organizacije, zdušno pomaže urušavanju srpskog kraft piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pivo i dijabetes

PIVO I DIJABETES – Korisni saveti

Otkrivamo vam sadržaj šećera u pojedinim brendovima, a da bi se znalo koliko šećera pojedini stilovi piva sadrže,  prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje.

Faro

FARO je novi projekat restorana Fish & Zeleniš, sa autentičnim fine-local-creative konceptom, odnosno sinergijom biodinamičnog povrća i voća, sveže ribe,

Lako i jednostavno

Ako za vikend planirate da odgledate neku utakmicu ili samo da se okupite sa prijateljima kod kuće ovo je pravi

Zavođenje uz pivo

Da žene ne vole pivo već je odavno ofucana fraza. Dokazano je da nežniji pol i te kako uživa u

Restoran Boutique

Prvi restoran Boutique je otvorio svoja vrata 2013. godine na najatraktivnijoj lokaciji u Beogradu. Nalazi se između Narodnog muzeja i

Da li pivo umanjuje stres

U eri ubrzanog načina života često se javlja stres, kao produkt mnoštva informacija kojima smo izloženi. Stres u manjim dozama

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.