ZANATSKO PIVO – Takmičenje kućnih pivara

takmičenje kućnih pivara

Zanatsko pivo je sve popularnije u Srbiji, a na njegovu popularnost utiče i takmičenje kućnih pivara

Klub Pivara Novi Sad organizovaće i ove godine – Takmičenje kućnih pivara.

Takmičenje će se održati 21. i 22 maja. Prijave za takmičenje su u toku. Prijave se mogu slati do 20. marta ili do popune kapaciteta. Rok za slanje uzoraka je do 17. maja. Proglašenje pobednika planirano je za 22. maj. Stilovi koji se preporučuju za ovu godinu su porter/stout, IPA, APA, lager i pšenična piva. Prijava i kotizacija su besplatne. Broj piva je ograničen na jednu prijavu po stilu. Prijave možete slati na sctelep@gmail.com

Pivo tokom epidemije

Organizatori takmičenja kažu da su usled epidemije – festival prilagodili novonastalim uslovima. U zavisnosti od kovid situacije i otvorenosti granica – može doći do korekcije stilova. Dogovoren je i dolazak inostranih BJCP sudija. Naravno, ukoliko to dozvoli  bezbedonosni kovid protokol. Ceo događaj će se održati u okviru svih postojećih epidemioloških mera.

Pivo i nagrade za takmičare

Nagrada za BOS je kuvanje piva u pivari 3bir. Takođe obezbeđene su nagrade za pobednika. Mislilo se i na ostale, te su obezbeđene nagrade i za ostale učesnike. Nagrade će dobiti i pobednici po stilovima. Specifično za ovo takmičenje jeste to što se ne takmiče afirmisane pivare. Reč je o takmičarima koji u kućnim uslovima prave pivo. Pivo mora da bude od domaćih sastojaka. U našoj zemlji još uvek nije dovoljno napredovalo kraft pivarstvo. Ovo takmičenje se gleda kao događaj koji afirmiše kućne pivare.

Pivo pomaže i TONS

Ipak,  interesovanje za pravljenje domaćeg krafta je sve veće. Zato je ova manifestacija od velikog značaja. Ona promoviše rast i popularizaciju zanatskog pivarstva. Ovo takmičenje podržava i Turistička organizacija Novog Sada – TONS. Takmičenje je uvršteno na zvaničnu turističku mapu grada. Inače, ranije pored takmičarskog dela organizovan i muzički program. Kako će ove godine biti ostaje da se vidi.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Comunale

Comunale Café e Cucina je jedan od prvih restorana zaslužnih za transformaciju do tada napuštene i zaboravljene Beton Hale u

STOUT I PORTER PIVA

Postoji malo razlike između porter i stout piva. Porter je tamne boje, ima voćkasto-suv ukus i pravi se gornjom fermentacijom.

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc