Koliko je važno iz čega pijemo pivo?

U kakvoj čaši se služi pivo, koliko je čistoća čaše važna za očuvanje vrednih sastojaka piva, da li je pivo u zaleđenoj čaši rešenje za pravo osveženje? Odgovore na ova pitanja dobili smo od Tomislava Pasarića iz Apatinske pivare, koji je u četvrtak u Wurst Platz-u bio deo jedinstvenog događaja rušenja pivskih mitova

Uživanje u čaši piva trenutak je koji prave pivopije čekaju celog dana. I taj trenutak ne sme ništa da pokvari.

Svakako, najvažnije je kakvog je kvaliteta pivo koje se pije, ali i čaša utiče na kompletan utisak. Oblik, debljina stakla… mnogo je toga što određuje čašu iz koje se pije pivo. Naravno, podrazumeva se da je čaša čista jer je to i preduslov za očuvanje vrednih sastojaka piva.

Debele, staklene krigle, nekada prva asocijacija na pivo, u prednosti su u odnosu na ostale čaše jer debljina stakla održava temperaturu piva. Ipak, i univerzalna pivska čaša, pinta, sasvim podržava sve uslove za pravilnu konzumaciju piva. Njen širi otvor doprinosi da se oseti bogatstvo mirisa. Viša od standardnih pinti, weizen čaša, poput pehara koji se pri vrhu širi, ima tanko staklo koje naglašava boju piva. Najviše se koristi za nemačka pšenična piva.

Takozvana tulip čaša, koja se širi poput lale, ima širok otvor vrlo pogodan za penu. Mehurići pene se pri ispijanju piva izmeštaju od dna ka vrhu čaše i pivo nesmetano prolazi kroz čašu. Idealno je za karbonizovana piva sa bogatom penom. I goblet ili pehar čaša, srednje dugačke stopice, sa teškim centralnim delom i debelim zidovima, odlična je za održavanje pene piva i lagano uživanje u aromi.

Ko je pomislio da je za superhladno pivo poželjno zalediti čašu u kojoj će se ono poslužiti, stručnjaci imaju važnu preporuku:

– Idealna temperatura konzumacije je od šest do devet stepeni za lager piva, a za tamnija piva i do 13 stepeni. Pivo će u zaleđenoj čaši delovati osvežavajuće, ali će izgubiti bogatu aromu, miris i ukus – kaže Tomislav Pasarić.

Sve ostalo je deo priče koju je teže ispričati. Potrebno je samo uživati.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

KVAS – HLEB KOJI SE PIJE

Kvas je nastao na prostoru današnje Rusije pre otprilike hiljadu godina, gde se i danas proizvodi nekoliko vrsta ovog pića.

Lako i jednostavno

Ako za vikend planirate da odgledate neku utakmicu ili samo da se okupite sa prijateljima kod kuće ovo je pravi

Garden

Njihova misija je jednostavna: vrhunska pica za najkraće moguće vreme. Testo sa najkvalitenijim sastojcima peče se svega 3 minuta u

Prva pivara u Srbiji

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike