Ekspert za pivo – kratki kurs uparivanja – Pivo i kobaja

Za sve one koji vole slasan zalogaj ovo je pravi tekst. Kobasice i pivo najbolji „drugari“. Svakako dolazi sve hladnije vreme pa se ni o kilaži ne mora voditi puno računa, bar do proleća. Za neke je lager uz kobasice idealan, a nekima je kobaja bez pšeničnog piva potpuni promašaj. Kao što piva ima mnogo stilova (vrste, podvrste, boje, ukusi), tako i kobasica ima raznih. Začinjenje, nezačinjene, svinjske, ovčije, krupno mlevene, sitno mlevene, debele, tanke, uvijene, izvijene, ljute, slane, ovakve i onakve, u svakom slučaju za svakoga se može naći odgovarajuća kobasica. I, kao i uvek kada ima da se bira, može i da se pogreši. Treba se opustiti i eksperimentisati, jer o ukusima nije raspravljati, ali evo kratkog vodiča, za one koji se tek upuštaju u avanturu zvanu „uparivanje piva i hrane“. Deset stilova piva i deset vrsta kobasica. Ima tu onih začinjenih biljem – Chipolatas, i onih začinjenih raznim začinima, kao npr. Cajun chicken kobasice. Ima onih kobasica koje nisu za svakoga, ovde mislimo na Krvavice, a ima onih koje su baš za svakoga – Hotdog. Uživanju nikad kraja jer uz dobro pivo i odgovarajuću pratnju, to jest dobar odabir kobasica, svako će biti srećan i zadovoljan. Naravno kobasice treba da budu tople, a pivo rashlađeno na odgovarajuću temeraturu na kojoj se inače konzumira. Lageri se konzumiraju na temperaturi oko 4-5°C, Pšenična piva, Premijum Lageri i slično na nešto višoj temperaturi, ali da ne budu toplija od 7°C, APA, Stout, Dunkel, tamnija piva na temperaturi 8-12°C, dok se IPA, Bock i tamna piva konzumiraju na sobnoj temperaturi do 14°C.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Razbijanje zabluda o pivu

Egipatska legenda kaže da je Oziris pronašao pivo. Oziris je bog plodnosti, zemlje i vegetacije. Pivo tada nije bilo samo

Lager piva uzvraćaju udarac

Povratak najpopularnijeg pivskog stila na srpsku scenu Svet piva nikada nije bio raznovrsniji, dinamičniji, ali u isto vreme i sve

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.