Ekspert za pivo – kratki kurs uparivanja – Pivo i kobaja

Za sve one koji vole slasan zalogaj ovo je pravi tekst. Kobasice i pivo najbolji „drugari“. Svakako dolazi sve hladnije vreme pa se ni o kilaži ne mora voditi puno računa, bar do proleća. Za neke je lager uz kobasice idealan, a nekima je kobaja bez pšeničnog piva potpuni promašaj. Kao što piva ima mnogo stilova (vrste, podvrste, boje, ukusi), tako i kobasica ima raznih. Začinjenje, nezačinjene, svinjske, ovčije, krupno mlevene, sitno mlevene, debele, tanke, uvijene, izvijene, ljute, slane, ovakve i onakve, u svakom slučaju za svakoga se može naći odgovarajuća kobasica. I, kao i uvek kada ima da se bira, može i da se pogreši. Treba se opustiti i eksperimentisati, jer o ukusima nije raspravljati, ali evo kratkog vodiča, za one koji se tek upuštaju u avanturu zvanu „uparivanje piva i hrane“. Deset stilova piva i deset vrsta kobasica. Ima tu onih začinjenih biljem – Chipolatas, i onih začinjenih raznim začinima, kao npr. Cajun chicken kobasice. Ima onih kobasica koje nisu za svakoga, ovde mislimo na Krvavice, a ima onih koje su baš za svakoga – Hotdog. Uživanju nikad kraja jer uz dobro pivo i odgovarajuću pratnju, to jest dobar odabir kobasica, svako će biti srećan i zadovoljan. Naravno kobasice treba da budu tople, a pivo rashlađeno na odgovarajuću temeraturu na kojoj se inače konzumira. Lageri se konzumiraju na temperaturi oko 4-5°C, Pšenična piva, Premijum Lageri i slično na nešto višoj temperaturi, ali da ne budu toplija od 7°C, APA, Stout, Dunkel, tamnija piva na temperaturi 8-12°C, dok se IPA, Bock i tamna piva konzumiraju na sobnoj temperaturi do 14°C.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Smokvica

Priča o Smokvici počela je sa željom četiri prijatelja da otvore restoran koji će biti najdraže mesto okupljanja njihovih prijatelja,

Restoran Terasa

Restoran Terasa nalazi se na platou Petrovaradinske tvrđave, pored čuvenog sata, odakle se pruža jedinstven pogled na Dunav i Novi

Mamurluk dug četiri dana

Kraft pivare dodaju dodatke poput žitarica u svoja piva kako bi svojim pivima pojačale ukus. Sa druge strane velike industrijske

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.